10. března 2022 • 16:08

Nároďák už má nové kouče! Češi berou Jalonena, překvapiví asistenti z Brna

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace má nového trenéra. Už oficiálně. Jak deník Sport na začátku března informoval, po Filipu Pešánovi přebírá žezlo Kari Jalonen. Finského kouče ve čtvrtek potvrdil výkonný výbor Českého hokeje. Další členové realizačního týmu nicméně překvapí: majitel a trenér Komety Brno Libor Zábranský a bývalý hráč NHL či Komety Martin Erat! S novým trenérským týmem bude uzavřena smlouva s platností do konce května 2024. Jalonen je prvním zahraničním trenérem českého národního týmu.



Filip Pešán skončil v roli reprezentačního kouče krátce po olympijských hrách. Svaz hledal novou tvář. Zprvu byl favoritem Miloslav Hořava, pak se situace začala obracet směrem do Finska k Jalonenovi.

Na začátku března deník Sport informoval, že Jalonen se opravdu stane hlavním trenérem. Tehdy platila verze, že se Fin na střídačku postaví s asistenty Hořavou a Pavlem Grossem. Druhý jmenovaný ve středu sdělil, že nabídku odmítl. A nakonec dohoda neklapla ani s Hořavou.

Novými asistenty trenéra, který v roce 2014 dovedl Lev Praha až do sedmého finále KHL, se stali Libor Zábranský a Martin Erat. Na pozici trenéra brankářů se vrací Zdeněk Orct. 

Návrh generálního manažera Petra Nedvěda dnes schválil výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) na mimořádném on-line zasedání. Původně měl výkonný výbor jednat o realizačním týmu až 17. března.

K dosazení Jalonena, jenž má za sebou řadu trenérských úspěchů a jako hráč si zahrál i v NHL, došlo nakonec i přesto, že si někteří z 11 členů výboru nepřáli, aby reprezentaci trénoval zahraniční kouč, jak dříve připustil generální manažer Nedvěd.

Vzhledem k možnému konfliktu zájmů se hlasování ve vztahu ke své osobě zdržel Zábranský, který v souvislosti se jmenováním zároveň rezignoval na funkci viceprezidenta ČSLH. Současně oznámil, že veškerou odměnu za práci u národního mužstva věnuje nadačnímu fondu pomáhajícímu ukrajinským dětem. V roli asistenta trenéra reprezentace bude působit za symbolickou jednu korunu.

Největší Jalonenovy trenérské úspěchy

  • stříbro z MS 2016 a MS juniorů 2001
  • 7x vítěz finské ligy (1999-2001 asistent, 2005, 2007-08, 2011 jako hlavní)
  • 2x vítěz švýcarské ligy (2017, 2019)

Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud