11. února 2023 • 14:11

Česko - Finsko 1:6. Výplach za dvě třetiny! Kváča střídal, trefil se Zohorna

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to se opravdu nepovedlo… Česká hokejová reprezentace prohrála v sobotním utkání na Švédských hokejových hrách s Finskem vysoko 1:6. Po čtyřiceti minutách vedl soupeř už o šest gólů. Po čtvrté trefě ve 24. minutě střídal brankář Petr Kváča, místo kterého naskočil Aleš Stezka. O jedinou českou trefu se postaral až v závěrečném dějství Hynek Zohorna.



Třetí turnaj Euro Hockey Tour zakončí svěřenci kouče Kariho Jalonena v neděli zápasem proti Švýcarsku od 12 hodin.

Už ve druhé minutě se proti pravidlům provinil Flynn a Češi se museli bránit ve čtyřech, ale odolali bez úhony. Poklidný úvod přinesl první větší možnost až v desáté minutě, kdy se po nahození Kempného dostal k puku Chlapík, v ideální pozici mezi kruhy našel kapitána Kováře, ale s jeho střelou si poradil finský gólman Jatkola.

Ve 12. minutě prohrál souboj u podélného hrazení obránce Zábranský, po rychlé kombinaci pálil z dobré pozice těsně za kruhy Matinpalo a Finové vedli. Uběhly přesně tři minuty a český tým už měl dvoubrankové manko. Sallinen našel parádní nahrávkou na zadní tyčku najíždějícího Aaltonena, pro kterého nebyl problém trefit odkrytou část branky.

Češi to od Finska schytali
Češi to od Finska schytali

Brzy po přestávce klesly naděje českého týmu na návrat do zápasu ještě více. Aaltonen sice v obrovské šanci minul, jenže už 69 sekund po začátku druhé části přidal třetí zásah Ruotsalainen, kterého ho po závaru před Kváčovým brankovištěm našel povedenou zadovkou Oksanen. Oba Finové si úspěšnou spolupráci zopakovali a po čtvrétm gólu nahradil Kváču v brance Stezka.

Chvilku poté pykal jako první z Finů v dnešním utkání Matinpalo. Černoch měl v přesilovce velkou šanci snížit, jenže z úhlu odkrytou branku minul. Krátce po skončení početní výhody tísněný Kovář usměrnil puk v nelehké pozici mimo. Dva na jednoho pak jeli Flek s Musilem, jemuž při zpracování odskočil kotouč přímo k Jatkolovi. Stezka udržel čistý štít do 29. minuty, kdy propálil vše před sebou ranou od modré čáry Saarijärvi a s pomocí tyčky zvýšil už na 5:0. Ve 37. minutě navíc uspěl střelou pod Stezkovu ruku Jääskä.

Jatkola držel nulu až do poloviny 42. minuty, kdy po Smejkalově akci dorážkou na druhý pokus snížil Zohorna. Přesně po pěti minutách třetího dějství mohl skórovat Flek po sólu, finský gólman ale vytěsnil puk vyrážečkou. V 52. minutě zachránila branková konstrukce Stezku po Frimanově ráně, vzápětí na druhé straně tváří v tvář Jatkolovi neuspěl Smejkal.

Góly

Domácí: 11:56. Matinpalo, 14:56. J. Aaltonen, 21:09. Ruotsalainen, 23:55. Ruotsalainen, 28:45. Saarijärvi, 36:20. Jääskä

Hosté: 41:31. H. Zohorna

Sestavy

Domácí: Jatkola (Larmi) – Riikola, Kemiläinen, Lindbohm (A), Saarijärvi, Friman, Matinpalo, Pulli, Eronen – Sallinen (C), Kossila, J. Aaltonen (A) – Oksanen, Jääskä, Ruotsalainen – Innala, Leino, Ikonen – Kuokkanen, Mattila, Hartikainen.

Hosté: Kváča (24. Stezka) – Jordán, Zámorský, Kempný, Jeřábek, Klok, Zábranský, Pýcha, Mozík – Chlapík, Kovář (C), H. Zohorna – Smejkal (A), Sobotka (A), Lakatoš – Bambula, Černoch, Beránek – Flek, Musil, Flynn – Kovařčík.

Rozhodčí

Björk, Holm – Nyqvist, Lundgren

Stadion

Malmö Arena, Malmö, Švédsko

Návštěva

1215 diváků

Domácí vynulovali Švýcary

Hokejisté Švédska odčinili ve druhém vystoupení na domácím turnaji série Euro Hockey Tour v Malmö úvodní porážku s českým týmem, když zdolali Švýcarsko 2:0. Dotáhli se tak na bod za vedoucí Finsko. Právě severské derby rozhodne v neděli o vítězi Švédských her. Češi mohou být ještě druzí. Góly vítězů dali Lucas Wallmark a Oscar Lindberg, čisté konto udržel díky 13 úspěšným zásahům Jhonas Enroth.

Švýcaři při snaze odčinit čtvrteční kolaps z duelu s Finy, v němž vedli už 4:1, přesto prohráli 5:6 po nájezdech, mohli jít brzy do vedení, jenže Müller pozorného Enrotha nepřekonal. Další dobrou možnost nevyužil Meyer. Jenže na konci sedmé minuty fauloval Knak a Švédové v končící přesilovce trestali, když z kruhu otevřel skóre ranou bez přípravy Wallmark. V další početní výhodě trefil Petersson tyčku odkryté branky. V závěru první třetiny mohl vyrovnat Frick, ale Enroth byl proti.

Na začátku 24. minuty měl obrovskou šanci ke zvýšení náskoku domácích Nygard, ale jako kdyby chtěl Švýcary gólu do prázdné branky ušetřit a své zakončení prováhal. Ve 36. minutě měl další příležitost Sörensen, gólman Aeschlimann však skvěle zasáhl betonem. Ještě před přestávkou jel na Enrotha sám z úhlu Miranda, ranou na zadní tyčku však branku těsně minul.

Před polovinou třetího dějství jen nevěřícně kroutil hlavou Frick, když v opakovaných záběrech na obří kostce nad ledem sledoval, jak se jeho pokus zastavil o tyčku za již překonaným Enrothem. Švédové pak i díky této chvilce, kdy jim byla štěstěna nakloněna, mohli přidat v 57. minutě pojistku. Sörensen s Lindbergem vybojovali dobrým napadáním kotouč, Sörensen s ním zamířil před Aeschlimanna, ale i když mohl sám zakončit, akci ještě vylepšil krásnou zpětnou nahrávkou a Lindberg snadno pověsil puk pod horní tyčku.

Švédy pak nemuselo mrzet, když puk při power play Švýcarů skončil na tyči prázdné soupeřovy branky. Když porazí v neděli v přímém souboji severské rivaly Finy, budou slavit celkový triumf.

Tabulka turnaje:

1. Finsko 2 1 1 0 0 12:6 5
2. Švédsko 2 1 0 1 0 3:2 4
3. Česko 2 0 1 0 1 3:7 2
4. Švýcarsko 2 0 0 1 1 5:8 1

Tabulka EHT:

1. Švédsko 8 3 3 1 1 22:14 16
2. Finsko 8 3 1 2 2 29:23 13
3. Česko 8 3 1 1 3 16:23 12
4. Švýcarsko 8 0 2 3 3 17:24 7

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud