Zdeněk Janda
21. prosince 2008 • 18:17

V nervózním zápase Češi neuspěli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZUJEME, FOTOGALERIE - Začalo to pro národní tým hrozivě. Potom se zvedl, kousal, bil se o výhru. Ale ten závěr už byl zase hrozivý.



V nedělním utkání s Finy nakonec vysoko hokejisté padli 2:5 a po sobotní porážce s Rusy (stejným rozdílem) berou na moskevském turnaji třetí místo.

Byl to bláznivý zápas, při němž se málokdy hrálo v plném počtu. Byla k vidění i spousta kuriozit. Třeba jak obránce Sičák obětavě v brance zastoupil Saláka a zabránil gólu. Nebo když zazmatkovali rozhodčí a nejdříve chtěli udělit Čechům trest za to, že jeden z hráčů skočil na led místo kolegy ze střídačky.

Souboj za bránou
Souboj za bránou


„Bylo to hrozně složité. Tohle vlastně nebyl normální zápas, ale trénink přesilovek. Takové utkání není skoro k ničemu,“ reagoval gólman Alexander Salák.

Jednadvacetiletý mladík prožil v mužstvu pekelnou premiéru. Nemohl si připsat žádné zákroky „na jistotu“, které by ho dostaly do tempa. „Je pozitivní, že jsem to zvládl po psychické stránce. Nebyl jsem nějak přehnaně nervózní. Ale pět gólů je pět gólů, takže v tomto ohledu to nebyla žádná sláva,“ dodal sebekriticky. Nepropadl, ale ani nezářil.

Hlavní český problém? Disciplína. Celkem třikrát se musela parta kolem kapitán Hlinky bránit v dvojnásobném oslabení! A pokaždé to byla pořádně dlouhá doba. Jenže v průběhu zápasu na tom byli podobně i Finové, ruští rozhodčí pak posílali hráče ven snad za úplně všechno.

V první části Češi propadli. Nestíhali, proto hodně faulovali. „Nevymlouváme se na rozhodčí. Byli jsme na ledě jen jako figurky, nebruslili jsme. Ta hrozná první třetina rozhodla,“ reagoval útočník Jan Marek.

Díky dvěma využitým přesilovkám se Češi přesto dotáhli. Nejdříve se prosadil Hlinka, potom zužitkoval dvojnásobnou početní výhodu Rolinek. Ten nejdříve v jasné šanci nedal. Zřejmě se naštval a nádherně puk po jeho ráně zapadl do růžku. Bylo srovnáno!

Jenže jenom necelých pět minut. V čase 38:14 se Seikola trefil nad Salákovu lapačku. „V motivaci určitě problém nebyl. Pokud budu mluvit za sebe, moc jsem chtěl vyhrát,“ uvedl Marek. Ale nepovedlo se.

Možná se na hráčích projevila velká únava. Někteří vypadali velice utahaně, proto se občas uchylovali k faulům. „Asi to není náhoda, že jsme faulovali. Byli jsme vyšťavení,“ připustil obránce Petr Čáslava.

Atmosféra při utkání byla mnohem komornější než v sobotní bitvě s Rusy. Prořídlá hala, jen občas někdo hráče povzbudil. Bylo slyšet, jak si gólman Salák diriguje obránce, jak Růžička rozdává pokyny. Nebo jak se rozčiluje.

Včerejší nepovedený výkon zanechal matnou stopu na českém účinkování. Bleskový přesun na letiště hned po utkání tedy nebyl vůbec veselý...


Výsledek:

Česká republika - Finsko 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 26. Hlinka (Klepiš), 34. Rolinek (Blaťák) - 9. Niskala (Voutilainen, Seikola), 22. Niskala (Kuusela, Aalto), 39. Seikola (Laine, Voutilainen), 47. Sahlstedt (Kuusela, Mäntylä), 55. Voutilainen (Koskenkorva, Seikola).
Rozhodčí: Bulanov, Kulakov - Šeljanin, Sivov (všichni Rus.).
Vyloučení: 10:11, navíc Čermák (ČR) 10 min. Využití: 2:3.
Diváci: 3000.

Sestavy:

Česká republika: Salák - Pilař, Čáslava, Sičák, Krstev, Kutlák, Blaťák, Zíb - Čermák, Hlinka, Klepiš - Irgl, Marek, Rolinek - Vampola, Vašíček, Hořava - Lukeš, Červenka, Starý - od 21. navíc Květoň.
Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Finsko: Lassila - Aalto, Mäenpää, Jaakola, Saravo, Mäntylä, Niskala, Seikola, Vallin - Kuusela, Sahlstedt, Koivisto - Anttila, Komarov, Koskenkorva - Kuhta, Lehterä, Voutilainen - Rita, Pakaslahti, Laine.
Trenér: Jukka Jalonen.

Konečná tabulka turnaje Channel One Cup:


1. Rusko 3 3 0 0 0 15:5 9
2. Finsko 3 1 1 0 1 8:7 5
3. Česko 3 1 0 0 2 10:12 3
4. Švédsko 3 0 0 1 2 5:14 1

Tabulka Euro Hockey Tour:


1. Rusko 6 5 1 0 0 23:7 17
2. Česko 6 2 0 2 2 17:18 8
3. Finsko 6 1 2 0 3 14:18 7
4. Švédsko 6 1 0 1 4 8:19 4

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud