24. března 2009 • 15:27

Kopřiva: Chytat za národní tým je čest

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kladenský hokejový brankář Miroslav Kopřiva se dnes připojil do přípravy širšího reprezentačního kádru a na jejím konci by si rád splnil dětský sen v podobě startu na mistrovství světa.



Na akcích Euro Hockey Tour si vybudoval pozici jedničky a v sezoně odchytal šest z deseti utkání národního týmu. Pětadvacetiletý gólman ale cítí v boji o tři místa na šampionátu ve Švýcarsku velkou konkurenci. Možná i výkony v dalších týdnech mohou ovlivnit i budoucí angažmá Kopřivy, na něhož má Kladno opci ještě na příští sezonu.

Gólman, který se v prosinci 2007 vrátil do Kladna z farmy Minnesoty, svými výkony v této sezoně vzbudil zájem zvučných klubů. V lednu jej například lákal Omsk, ale nakonec do týmu okolo Jaromíra Jágra zamířil Adam Svoboda ze Slavie.

Kladno nechtělo o svou hlavní oporu přijít, ale jednání o Kopřivově odchodu za lukrativnějším angažmá bude zřejmě obnoveno."Nechávám to ale až po sezoně, chci se soustředit na národní mužstvo. Uvidíme, jak se k tomu Kladno postaví, mám tam ještě opci. Můžou mě pustit, ale také nemusí. Až skončí sezona, tak to budeme řešit s mým agentem," řekl v rozhovoru pro ČTK Kopřiva.

V Kladně prožil v sezoně zklamání, protože klub nepostoupil do play off. Po úspěšném boji ve skupině o udržení má před sebou další výzvu v sezoně. "Start na mistrovství světa by byl splněním mého dětského snu. Asi nejvíc, čeho bych zatím dosáhl. Je čest hrát za národní mužstvo a na mistrovství světa bych si toho hodně vážil," prohlásil Kopřiva.

V sezoně neměl v národním týmu ve svém vytížení konkurenci. Vedle jeho šesti startů chytal dvakrát Lukáš Mensator, jednou Alexander Salák a Adam Svoboda, jemuž se ale nevydařilo angažmá v Omsku. Aktuálně jsou v přípravě reprezentace s Kopřivou zkušený Martin Prusek, jenž zazářil v Dinamu Riga, a vítkovický objev Jakub Štěpánek.

Kopřiva se rozhodně necítí jistý svou účastí na vrcholu sezony v Klotenu a Bernu. "Asi rozhodne nějaká zkušenost a aktuální forma. Je spousta dobrých gólmanů, nějací samozřejmě ještě do přípravy přijdou. Každý gólman je konkurence, je z čeho vybírat. Doufejme, že trenéři vyberou trojici brankářů, kteří bude mít formu a dokážou na mistrovství světa zachytat. Nechme se překvapit, koho trenéři nominují," naznačil, že bere souboj o šampionát s nadhledem.

Pokud bude k dispozici Tomáš Vokoun z Floridy, bude o jedničce pro mistrovství světa jasno. V opačném případě má i Kopřiva velkou šanci. Florida se pohybuje na hraně play off a bude zřejmě bojovat o účast do úplného konce základní části NHL. I Kopřivu jejích výsledky hodně zajímají.

"Koukám se každé ráno před snídaní na teletext, jak hrajou. Moc bych jim přál postup. V play off už je to hodně vyrovnané a může se stát cokoliv. Florida je mančaft, kterému bych úspěch přál. Neříkám to kvůli tomu, aby Tomáš nemohl přijet, ale kvůli tomu, že by si to zasloužili, protože se tam dlouho nedostali a mají pěknou sezonu," řekl Kopřiva s tím, že přeje úspěch i kladenskému kamarádovi v dresu Panthers Michaelu Frolíkovi.

Sám si s Kladnem loňskou účast v play off nezopakoval. "Zklamání bylo velké, protože jsme měli před začátkem sezony cíl dostat se aspoň do předkola. Nakonec to bylo nějakých pět bodů. Určitě jsme je mohli v sezoně někde nahrát, ale to už je teď jedno. Je to historie. Hráli jsme play out a bylo povinností pro kladenský hokej zachránit extraligu," doplnil Kopřiva.

Zatímco loni se při velké ztrátě Ústí nad Labem hrála skupina o udržení jen z povinnosti, tentokrát se o účasti Mladé Boleslavi v baráži rozhodlo až po deseti kolech. "Pro fanouška to mohlo být zajímavé, ale my bychom brali, aby tam byl mančaft jako loni Ústí a my se nemuseli tolik stresovat. Zvládli jsme to ale perfektně, celé kladenské mužstvo se semklo a bojovali jsme," dodal Kopřiva.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud