2. října 2008 • 12:44

Murín zaplatí čtvrt milionu, ale neví o tom

Autor: ČTK, Sport
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Zlínský hokejový brankář Igor Murín se bude asi muset pořádně plácnout přes kapsu. Podváděl a ředitel extraligy mu za to vyměřil pokutu 250 tisíc korun.



Stanislav Šulc potrestal šest klubů souhrnnou pokutou ve výši 600.000 korun za nepředpisové rozměry výstroje brankářů v úvodních kolech soutěže.

Sto tisíc korun musí zaplatit Litvínov za Petra Fraňka a Liberec za Michala Fikrta. Základní pokutu 50.000 korun za jeden chybný rozměr výstroje poté uhradí Plzeň za Romana Málka, pražská Slavia za Adama Svobodu a Karlovy Vary za Lukáše Mensatora.

U Fraňka a Fikrta rozhodčí naměřili dva chybné rozměry. Franěk a Mensator nastoupili podle zjištění arbitrů k zápasům ve větších dresech, než povolují pravidla. Fikrt a Svoboda chytali s větší lapačkou a Málek měl vyšší přídavné chrániče kolen, které navíc nebyly připevněny pod takzvaný deskový chránič stehna.

Kauza Murín vznikla již v prvním kole, kdy zástupci Plzně uvedli, že slovenský gólman přišel na kontrolu měření výstroje bez přídavných chráničů kolen, v kterých až do svého vystřídání podle videozáznamu chytal.

Hlavní rozhodčí Pavel Hodek poté potvrdil, že tuto část výstroje u Murína nezjistil, a proto ji nekontroloval.

Zlín tak dostal vysokou pokutu s odůvodněním, že rozhodčí neměl možnost výstroj zkontrolovat v podobě, v jaké byla užita v zápase. Buď proto, že byly kolenní chrániče odstraněny, nebo schované pod kalhoty.

"Ale já o tom ještě nic nevím," divil se Murín v rozhovoru pro deník Sport. "Nikdo mi to nedal vědět. Pokud je to pravda, jde o nezasloužený trest. Ale když to tak vyhodnotili… Co můžu dělat. Já jsem nic špatného neprovedl.“

Představitelé moravského klubu se zatím nerozhodli, zda pokutu zaplatí, nebo se proti ní odvolají k valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

"Zatím jsme nezaujali stanovisko. Dozvěděl jsem se o ní ve středu. Rozhodneme se v nejbližších dnech, jaký postoj k situaci zaujmeme," řekl ČTK generální manažer Zlína Miroslav Michalovský.

Pravidelné kontroly brankářských výstrojí dělali hlavní rozhodčí v prvním až čtvrtém kole. Poté se Asociace profesionálních klubů ledního hokeje rozhodla nahradit je oficiálními kontrolami, na kterých byly všechny části výstroje označeny.

Od té doby již sudí kontrolují výstroj jen namátkově.
Ředitel soutěže Šulc udělil klubům pokuty za prohřešky v prvním až třetím extraligovém kole 30. září, oficiálně je však zveřejnil až dnes.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud