Zdeněk Janda
24. listopadu 2008 • 20:20

Hokejová Plzeň dluží hráčům!

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč hokejová Plzeň po skvostném rozletu do sezony uvadla? Důvodem mohou být i finanční problémy! Podle informací Sportu se klub dostal do potíží a některým hráčům dluží výplaty i za tři měsíce.



Hráči se sice obrnili trpělivostí, ale nadšení samozřejmě nejsou. Situace je tedy napnutá. Nové vedení má před sebou kupu práce.

Představte si, že děláte svou práci na maximum, ale žádné ohodnocení ne a ne přijít. Ještě chvíli vydržíte, makáte naplno. Věříte, že se všechno spraví.

Ale peníze na účet stále nechodí. Takže polevíte, proč se vlastně honit... S podobnými myšlenkami bojují plzeňští hráči. Podle zdrojů Sportu někteří z nich nedostali výplaty ze srpen, září, říjen a část listopadu. Dohromady tedy přes tři měsíce.

3
Až tři výplaty nedostali podle informací Sportu někteří plzeňští hráči.


„Nějaké problémy jsou, ale nevím, proč se z toho teď dělá takový humbuk, když podobně tomu bylo v Plzni i v uplynulých letech,“ reagoval včera Jaromír Zavoral, ředitel klubu. A myslí si, že někdo útočí na jeho osobu.

Ano, není žádnou výjimkou, že hráči jsou bez jedné výplaty nebo prémií. Jako tomu v Plzni bylo i v minulosti. Ale aby hráči nedostali plat za více než tři měsíce? To už tak obvyklé není. Někteří údajně od startu ligy neviděli ani korunu.

Straka: Jsem z toho špatný >>>

„Samozřejmě to není příjemné, v kabině se o tom dost bavíme,“ řekl anonymně jeden z hráčů.

Oficiálně to ale nikdo nechtěl komentovat. „Promiňte, nebudu se vyjadřovat,“ shodli se.

A reakce trenéra Pavla Hynka? „To je otázka na vedení, se mnou řešte sportovní věci,“ poprosil. Další otázka tedy zněla: Jak výkony hráčů ovlivňuje fakt, že nedostávají zaplaceno?

„Jsou to spojené nádoby. Vrcholný sportovní výkon se skládá z velmi citlivé mozaiky, která obsahuje všechny možné maličkosti. Víc bych to nechtěl komentovat.“

Proč se vůbec hokejový klub dostal do takových potíží? Důvod je třeba hledat už během léta, kdy se mužstva chopil nový generální manažer Martin Straka, současně i kapitán mužstva, který si přivedl své nejbližší spolupracovníky – především Jaromíra Zavorala.

„Starý“ management, vedený Tomášem Králem, v současnosti prezidentem svazu, naplnil rozpočet (který je celkem 90 milionů) na tuto sezonu jen zčásti. Zbytek financí měl zajistit nový tým, ale příliš se mu to nedaří.

„Přišli jsme v době, kdy jsme nemohli připravit sponzorské smlouvy na celý rok. Není to tedy jenom vina předchozího vedení, ale my jsme k tomu přišli na poslední chvíli. Takže ty problémy už trvaly nějakou dobu, k nám se jenom překlenuly,“ hájí se Zavoral.

„K současné ekonomické situaci se nechci vyjadřovat, protože nevím, kolik peněz nové vedení sehnalo. Každopádně je mi jasné, že zajištění extraligového hokeje je mimořádně náročné, rozpočet se nenaplňuje během dvou měsíců, ale je to celoroční práce pro několik lidí od rána do večera,“ reagoval včera Král, když ho Sport kontaktoval.

A v tom právě může být potíž. Protože nový management v dobré snaze ušetřit peníze propustil Jana Šůse, dlouholetého manažera, jenž sháněl peníze. Jeho funkce se rozměnila mezi více lidí a v klubu tedy pořádně nefunguje obchodní oddělení.

„Jestli se to mohlo projevit? Nevím, to je hrozně složitá věc. A nebudu se k tomu vyjadřovat,“ říká Zavoral, jenž nechápe, proč se o tom teď tak mluví.

„Nevím, kdo to rozviřuje. Vždyť takové problémy tady byly i dříve, to vám potvrdí všichni starší hráči. Proč s tím někdo nevystoupil předtím?“ ptá se.

„Ke svému téměř pětiletému působení v Plzni můžu říct to, že poté, co jsem v červenci se svým týmem skončil, nebyl v klubu hráč ani trenér, kterému bychom něco dlužili,“ uvedl Král.

Jeho nástupce Zavoral za „nové“ vedení vystoupil nedávno v kabině a hráče se snažil uklidnit, že se jedná pouze o přechodný jev. Ale jestli je opravdu uklidnil, to je otázka... Někteří hokejisté podle informací Sportu kvůli dluhům nepodávají takové výkony, jaké by měli.

Kvůli přítomnosti Straky, klubového šéfa, ale i klíčového lídra a kapitána, jenž mužstvo neuvěřitelně pozvedl a vyhecoval, zatím většina tahounů hraje, jak má. Jenže někteří další hráči? Fanoušci si mohou udělat obrázek sami. Důvod může být i v nenaplněné peněžence...

Pár výplat nehraje roli, řeknete si. Vždyť mají našetřeno! Jenže řada z nich splácí hypotéky, zvykli si na životní standard. Proto nejsou nadšení. Peníze jednou dostanou, otázkou zůstává, kdy to bude.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud