22. prosince 2008 • 16:33

Pardubice v novém roce sníží platy

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hopodářská krize sílí a jejímu dopadu se nevyhne ani hokejová extraliga. Výplaty někde nechodí už teď, šušká se o velké finanční tísni v Mladé Boleslavi.



Na jaře bude situace ještě tvrdší. „V příští sezoně budou platy našich hráčů dosahovat 65 a 70 procent současné úrovně,“ tvrdí Zbyněk Kusý, šéf Pardubic.

Není zbytí. Aby hokej v extraligových městech přežil, hráči se musí uskrovnit. „Kluby si místo čtyř či pěti prvotřídních hráčů budou moci dovolit jednoho, dva,“ míní Kusý, který se v minulých dnech ponořil do prognóz vývoje ekonimiky a jeho ohlasu na financování sportu firmami.

Mezi manažery kluby už probíhají debaty o zmrazení hráčských mezd a přípravy platového stropu. „Abychom ve chvíli, kdy krize tvrdě dopadne, byli stabilizovaní a nikomu nedlužili peníze.“

To se podle Kusého v Pardubicích zatím daří. „Naše závazky plníme ve splatnosti. My máme jistotu v generálním partnerovi, což některé ostatní kluby už bohužel říci nemohou. A díky příchodu nového majoritního majitele (podnikatele Šmidberského) jsme naše prostředky dokonce navýšili a zachránili tak hokej.“

Že peníze v Pardubicích přicházejí na účty hráčů včas, potvrzuje kapitán Jan Snopek. „Vše chodí tak, jak má. I proto je v kabině pohoda,“ vyjařuje se obránce pokojně.

Otázkou je, jak nejen pardubická kabina v budoucnu přijme škrtance ve smlouvě. Jistě, nikdo z hráčů na to nemusí přistoupit, pak ale v týmu ztratí místo. Akce „utahování opasků: se ponese v následujícím duchu:

„Požádáme hráče o revizi jeho smlouvy. Každého, aby to bylo spravedlivé. Pokud se s hráčem nedohodneme, uvolníme jej,“ reaguje Kusý jednoznačně.

Masivní exodus stěžejních ligových hráčů se ovšem neočekává. Krize postihne celou Evropu a mnoho volných a lukrativních míst se na utlumeném trhu asi nenajde. Zvlášť když do velké krize nejspíš zahučí několik současných účastníků KHL.

Zdá se, že alespoň v Pardubicích jsou hokejisté k jednáním svolní. „Pořád je lepší mít na papíře méně peněz a dostávat je, než vlastnit vyšší smlouvu a čekat na výplatu. Jsem ochoten přistoupit na menší plat, pokud se tak bude dít ve všech klubech. Jestliže ne, je na každém z nás, jak se zachová,“ podotýká Snopek.

Kvůli finanční krizi se na jaře nejspíš nevrátí Tomáš Rolinek, jenž na základě čtyřleté smlouvy s Moellerem může dvě sezony hrát v cizině. „Tu klauzuli bezpochyby využije,“ soudí Kusý.

Jiný případ je střelec Petr Sýkora, který by se měl vrátit z Davosu a od léta pracovat doma. Teoreticky…

„Budeme se tím zabývat v nejbližší době,“ pokračuje Kusý, jenž by rád v klubu uchoval peníze tím, že s radnicí vyjedná snížení nájemného v městské aréně. „Za posledních sedm let jsme městu dali okolo 100 milionů. To se nikde jinde neděje,“ poukazuje manažer.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud