10. ledna 2009 • 15:45

Krize může extraligu i zúžit

Autor: Miroslav Grossmann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ekonomické problémy by mohly mít na extraligu vážnější dopad, než to dosud vypadalo. Kluby nejen že budou muset šetřit, ale některé dokonce nemusí splnit licenční podmínky na příští sezonu.



Je jasné, co by to znamenalo. Ze soutěže by vypadly!

Že extraliga bude muset jít dolů s rozpočty, není novinka. Ale o ohrožení existence některých klubů v nejvyšší soutěži zatím řeč nebyla.

Jenže krizový scénář může nastat. Které kluby by mohly být v ohrožení? Především ty s nízkými rozpočty.

Problémy připouštějí skoro všechny oddíly. Ale možnost, že by nedostály licenčnímu řádu, rázně odmítají. „Je to nesmysl. Nemáme dluhy a máme splněnou i sedmimilionovou garanci, která se nám převede do dalšího roku,“ říká Otakar Černý, generální manažer Kladna, tedy klubu, jehož rozpočet (nyní 55 milionů korun) je už mnoho sezon nejnižší v lize.

Podobné hlasy jdou i z dalších klubů. „S licencí jsme jako jeden z mála klubů žádný problém neměli. A když nezkrachuje město a náš generální sponzor, tak je ani mít nebudeme,“ prohlašuje Miroslav Michalovský, generální manažer zlínského týmu RI OKNA, a tvrdí, že příští sezonu má zajištěnou.

Jenže problémy na extraligu skutečně dopadají. Na poslední valné hromadě APK už se někteří manažeři vyslovili právě pro změkčení licenčních podmínek, bez jejichž splnění nelze startovat v nejvyšší soutěži.

Především chtěli vypustit sedmimilionovou bankovní garanci, kterou musí mít kluby připravenou pro případ, že nebudou schopni splácet své závazky.

Jsou to vlastně peníze, které jim patří, ale nemohou na ně sáhnout. A v době ekonomických problémů by se jim sedm milionů navíc hodilo. A pokud tuhle rezervu mít nebudou, nedostanou svolení k účasti v extralize.

Co by to znamenalo? Klub, který předem tuší, že podmínky nesplní, může právo účasti v soutěži rychle prodat jinému zájemci. Ale musí to stihnout do doby, než o licenci přijde. Pokud se mu to nepovede, ze soutěže vypadne. Na jeho místo přitom nikdo nemusí přijít a může dojít k situaci, po které hokejoví odborníci delší dobu volají - sníží se počet účastníků extraligy!

I kdyby na tuto drsnou kúru nedošlo, je jisté, že nejvyšší soutěž bude muse šetřit. Například Pardubice už přišly s razantním plánem. Chtějí hráčům snižovat platy. O třicet až čtyřicet procent. „V případě, že se s nimi nebudeme schopni domluvit, budeme muset hráče z kádru uvolnit,“ prohlásil v prosinci Zbyněk Kusý, generální manažer klubu.

Udělá to celá extraliga? Zřejmě ne. Jedná se totiž o velmi citlivou záležitost. „Je pravda, že hráči jsou nyní přeplacení. Ale aby taková věc byla realizovatelná, museli byste získat na svoji stranu osobnosti typu Dopity nebo Reichla a přesvědčit všechny o tom, že extraliga zajde, pokud se neuskromní. A že by to měli udělat, když se uskromňují všichni od řidičů tramvají po ředitele firem,“ říká Petr Bříza, generální manažer Sparty.

Jsou tu přitom i další formy dlouhodobých úspor, třeba platové stropy. Jenže u nich by nastal problém při kontrole jejich dodržování, zvlášť v českých podmínkách. Navíc hráčů se skládají z mnoha složek nepeněžního plnění...

Není však vyloučeno, že se otevře možnost povinného nasazování mladých hráčů do extraligových zápasů, kterou praktikovala někdejší ruská Superliga. „Budeme se tím zabývat na sportovní komisi APK ještě tento měsíc,“ poznamenal Bříza.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud