7. dubna 2010 • 11:14

Naganský hrdina Reichel ukončil kariéru

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

S hokejem se loučí Pan Hráč a Pan Kapitán. Aktivní kariéru ukončil Robert Reichel, jeden ze symbolů zlaté generace. Muž, který vyhrál olympiádu v Naganu, třikrát se stal mistrem světa. Ve 38 letech se z ledu přesune na střídačku, v Litvínově vytvoří spolu s Jiřím Kučerou nové trenérské duo.



Právě tenhle podsaditý chlapík se zasloužil o jeden z nejslavnějších okamžiků v historii českého hokeje. Semifinále olympijského turnaje v Naganu 1998, proti Čechům stojí hvězdná Kanada. Rozhodují penalty.

Reichel se rozjíždí, překonává kanadského brankáře Patricka Roy. "Jsi pašák, Alby!" křičí komentátor Robert Záruba a doma ve vlasti se v tu chvíli radují miliony fanoušků. Češi právě díky Reichlovi postoupili do finále Turnaje století, který vzápětí celý vyhrávají.

Reichlova rozhodující penalta proti Kanadě v Naganu:

535825:gallery:true:true

Reichlova kariéra ale zdaleka nebyla jen slavná penalta. Když byl junior, říkalo se o něm, že to jednou dotáhne dál než Jágr. S kladenským vlasatcem soupeřili vlastně už od prvních dnů na ledě. Dobře se vědělo, že právě v nich dvou roste česká hokejová budoucnost.

Společně s Robertem Holíkem vytvořili skvělý útok "mladých pušek" na mistrovství světa 1990 ve Švýcarsku, všichni se postupně rozprchli do NHL. V Americe sice nakonec udělal mnohem zářnější kariéru Jágr, ale i z Reichla se stal uznávaný hráč.

Tím byl však především doma. Fanoušci si ho zamilovali jako šéfa zlaté party, snad nejlepšího kapitána v historii českého hokeje. "Kapitán si musí za všech okolností uhlídat pořádek v kabině. Řeší všechno od vztahů mezi hráči po bordel z rozházené výstroje na zemi," popisoval Reichel.

S kapitánským céčkem zvedal nad hlavu hned několik trofejí. Přestože byl i u památného výbuchu na Světovém poháru 1996, lidé si ho budou navždy spojovat daleko víc s úspěchy.

Po kariéře v NHL se navíc srdcařsky vrátil do svého milovaného Litvínova, kde coby veterán stále patřil k nejproduktivnějším hokejistům extraligy. V klubu zastával i manažerskou funkci, na jeho hokejových výkonech se ale časové vytížení nepodepsalo.

Teď se rozhodnul, že hraní už bylo dost. "Nebylo to pro mě lehké rozhodnutí," potvrdil pro klubový web. "Jedna etapa končí, druhá začíná. Je to něco nového, ale zvládnul jsem i jiné role a věřím, že zvládnu i tuhle. Budu muset přehodnotit některé věci, které jsem znal a zažil jako hráč. Nebojím se toho."

Už před ním se s aktivní kariérou rozloučil i Reichlův kamarád Jiří Šlégr. Dávný sen litvínovské party kluků, že se jednou vrátí z NHL a vybojují pro klub z města Ivana Hlinky extraligový titul, se tak zřejmě definitivně rozplynul.

Robert Reichel dostavá ocenění za 1500 odehraných zápasů.j
Robert Reichel dostavá ocenění za 1500 odehraných zápasů.j

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud