16. srpna 2010 • 12:00

Český hokej? Peníze dluží všichni všem

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Titul = malér. Zní to divně, ale je to fakt. Když Češi vyhrají světové zlato, národ jásá, hokejisté se sprchují šampaňským, leč pokladník svazu pláče. V kase má rázem manko několika milionů. Jarní extraligový primát Pardubic? Nebetyčná euforie a díra na účtu zároveň. Tuzemský hokej se zmítá v kolotoči dluhů. Dluží všichni všem.



V kabinách některých elitních klubů stoupá napětí. Pohledávky hráčů vůči vedení stoupají přímou úměrou s hromadícím se hněvem. Do růžové nálady mají daleko také ve Slavii, která má podle informací Sportu zpoždění při výplatách několik posledních měsíců. Potíže však mají i na jiných adresách.

Nejvyšší soutěž startuje za měsíc a den. Do té doby mohou oddíly spoléhat na jistou loajálnost zaměstnanců. Ale co když se ani v příštích týdnech situace nezlepší?

Hašek likviduje šanci SvačinyFoto Barbora Reichová Sport

Na Slavii je i přes kvalitně namrzlý led v Edenu poměrně horko. Slávistický boss Vladimír Růžička je podle zpráv, které deník Sport shromáždil, z nastalé situace velmi přepadlý. „Vůči hráčům je mu to velmi nepříjemné,“ řekl zdroj. Šéfové klubu hokejisty ujišťují, že vše uhradí do začátku extraligy, tedy do 17. září.

Panika v kabině Slavie se dosud nerozhořela také proto, že vedení o potížích s hráči komunikuje, takže zatím jsou celkem trpěliví. Navíc je to letos poprvé, co se klub dostal do těchto potíží.

Podle informací Sportu se vesměs jedná o dlužné výplaty z tohoto léta, z minulé sezony už drtivou většinu závazků klub splnil. I tak se ale někteří hráči dostali do zapeklité situace, musí si půjčovat u známých a příbuzných, aby mohli zacelit všechny svoje nutné výdaje.


Slávisté chápou, že za propadem stojí hlavně výpadky plateb od sponzorů, ale jejich reakce jsou pochopitelné: „My tomu rozumíme, ale když máme trvalé příkazy na účtu, tenhle argument to nezachrání...“

Hokej se zmítá v začarovaném kruhu. Rozpočty sportovních organizací se totiž z drtivé většiny skládají z příspěvků sponzorů, třeba vstupné tvoří jen zanedbatelnou část. Dříve stabilní mecenáši teď obvykle odvádějí méně peněz než dřív.

Řada hokeji nakloněných firem v lepším případě „pouze“ zpožďuje své platby na konta klubů, tím pádem si musejí počkat t i samotní hokejisté.Tady týden, támhle le měsíc, jinde čtvrt vrt roku. „Má to spojitou nádobu s finančním plněním našich partnerů.

Kouč Slavie Vladimír RůžičkaFoto Barbora Reichová (Sport)

My jsme životně závislí na cash-flow obchodních partnerů,“ tvrdí Zbyněk Kusý, generální manažer Pardubic. „Jakmile se zpozdí jejich platby, automaticky se to projeví u nás. Pohledávky vůči firmám míváme a ne malé. V době ekonomické recese je v každé firmě reklama až na posledním místě,“ přidává Kusý.

Mnozí jistě namítnete, že hokejisté musejí mít našetřeno. Miliony, přinejhorším statisíce. Může být. Na druhou stranu, nedostávat tři, čtyři měsíce výplatu, ačkoli zaměstnavateli odvádíte služby podle dohody, to by naštvalo každého. Možná i vás, kdybyste byli v roli neoceňovaného sportovce.

V hokeji však všichni svorně drží jazyk za zuby, na veřejnost trable neventilují. Zatím. Jít s pravdou ven se každý bojí. Hráč ví, že by se to mohlo obrátit proti němu. Unáhlený mediální výstup může být chvatně ohodnocen jako porušení smlouvy s klubem, což s sebou nese tvrdý flastr.

„Já nebudu ten, kdo do toho píchne první. Ale s tou Slavií to pravda je,“ omluvil se jeden z agentů, jenž je se situací dobře seznámený. Ve spletitém řetězci dluhů má zaparkované místo také hokejový svaz a agentura BPA, vlastník marketinkových práv českého hokeje.

Radost pardubických hokejistů po druhém finále proti Vítkovicím.Foto Michal Beránek SPORT

Kluby často dlouho čekají na finanční reciprocitu od svazu za poskytování hokejistů pro účely národního týmu. A nejde mnohdy o zanedbatelné částky, řeč je i o statisících korun pro oddíly, kde je reprezentantů povícero.

Svaz zase marně čeká na lepší přísun státních prostředků, hlavně na mládež. „Situace je poměrně kritická,“ uvedl nedávno Tomáš Král, svazový prezident.
Společnost BPA pomohla zachránit český hokej od cesty ke krachu, když se na podzim roku 2008 zaštítila pětiletým výnosem pro svaz v celkové výši půl miliardy korun.

Už tehdy mnozí experti upozorňovali, že sehnat 100 milionů ročně bude pro ni zatraceně složité. A měli pravdu. Hokej si na sebe těžko vydělává. „Do hokeje tečou peníze z výnosů z motorismu,“ přiznal v nedávném rozhovoru pro Sport Antonín Charouz, nejvlivnější hokejový boss v zemi.

Těžkosti svírají BPA. Ta nedávno přišla o firmu Telefónica O2, jíž ročně nasypala do extraligového hokeje 60 milionů. Není divu, že se rojí zprávy z klubů, hovořící o zmrazených splátkách od BPA.

České kluby čelí řadě problémůFoto Barbora Reichová - SPORT
Z kohoutku zkrátka přestává téct. „Květen už byl, nebo ne?“ glosuje to jeden z dalších z funkcionářů, narážející na poslední evidovanou splátku z dubna.

„Vůči klubům máme závazek jedné splátky. Ta by měla být v tomto týdnu uhrazena. My také čekáme na platby, které byly splatné k 30. červenci,“ reaguje Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva BPA. „Takže i směrem k nám jsou splátky zpožděné. Je to začarovaný kruh,“ použije již dříve položená vyjádření.

Záchranným kruhem pro všechny zúčastněné má být angažování Tipsportu, jenž se stal po letech opět generálním partnerem nejvyšší soutěže, nesoucí ve jménu název sázkařské společnosti. Společně s dalšími společnostmi by měl zacelit díru po Telefónice.

„Získaný finanční objem bude muset být stejný, abychom byli schopni dostát smluvním závazkům vůči klubům. Rozpočet pro ně zůstává stejný bez ohledu na to, zda my partnery máme, nebo ne. To samozřejmě kluby nezajímá,“ usměje se Obermajerová.

Kdy se začnou usmívat ligoví hráči?

Proč hokejisté čekají na výplaty
- Klub postupně přichází o sponzory,
- Mecenáši klubů opožďují platby,
- Peníze od BPA i svazu přicházejí do klubu po termínu

80 MILIONŮ - zhruba tolik musí firma BPA ročně napumpovat do extraligy, dalších sto milionů pak dává do českého hokejového svazu.

60 MILIONŮ - o tolik přišla BPA odchodem firmy Telefónica O2. Tuhle díru by měl zacelit staronový generální partner extraligy Tipsport společně s dalšími společnostmi.

5,7 MILIONŮ - Zhruba tolik (jedna měsíční splátka) činí v současnosti závazek BPA vůči klubům. Na jeden klub to činí zhruba půl milionu.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud