Květoslav Šimek
11. října 2011 • 12:12

Walker, první Australan v hokejové extralize, vyměnil slunce za led kvůli Jágrovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moře a slunce vyměnil za led. Teprve sedmnáctiletý Nathan Walker se stal prvním australským hokejistou v historii české extraligy. A pozor, podsaditý mladíček, jehož velkými vzory jsou Jaromír Jágr a Marián Gáborík, si hned při svém druhém střídání v dresu Vítkovic připsal bod za gólovou přihrávku! Dnes by se měl představit i v dohrávaném utkání 6. kola na Spartě.



Australan Nathan Walker nespadl do české extraligy z nebe. V Ostravě se hokejovému řemeslu učí už čtvrtým rokem, ve všech mládežnických kategoriích patřil k nejlepším. V minulé sezoně se například blýsknul hned šesti góly v zápase s Havlíčkovým Brodem, v aktuálním ročníku je nejproduktivnějším hráčem vítkovické juniorky (10 zápasů/12+6). „Každý má šanci, jen musíte tvrdě pracovat. Pak se vám může splnit každý sen,“ říká sedmnáctiletý Walker, který se na brusle poprvé postavil v šesti letech. „Vím, že hokej není pro Austrálii zrovna typický sport, ale mě nadchnul.
V televizi jsem viděl fi lm Mighty Ducks a tak se mi to zalíbilo, že jsem chtěl hokej taky zkusit.“ Walker sice měří jen 176 centimetrů, ale na ledě je jako dělová koule. Je znát, že jeho prvním sportem bylo ragby. Hrával za juniorský tým Cranulla Sharks.

„Je sice menší, ale v dohrávání soubojů si vyloženě libuje,“ říká trenér vítkovické juniorky Jakub Petr, který stál za příchodem Australana do Ostravy. V roce 2007 mu jej doporučil slovenský kouč Ivan Mančo, jenž v australském Sydney trénoval Walkerův tým Blacktown Flyers. „Já jsem pro změnu trénoval australskou osmnáctku a měl jsem v ní i Nathanova staršího bratra Ryana,“líčí Jakub Petr.

„A když jsem se pak vracel domů do Ostravy, Ivan Mančo mi právě Nathana doporučil. Že prý je šikovný a rád by si jednou zahrál NHL. Ale chtěl by se do ní dostat evropskou cestou.“ Proč evropskou cestou? Jednoduchá odpověď – největšími vzory mladého Walkera jsou Jaromír Jágr a Marián Gáborík.

„Chtěl bych být jako oni,“ hlásí nadšeně. „Chtěl jsem se zlepšovat, trénovat každý den, dát hokeji všechno, a to by v Austrálii nešlo. Proto jsem odešel k vám.“ Do Ostravy přiletěl ve třinácti letech s matkou Kerry na zkoušku. A hned na prvním tréninku se staršími spoluhráči zaujal.

„Byl silný na kotouči, hned bylo vidět, že hokej rozhodně hrát může,“ vzpomíná Petr. „Samozřejmě jsme dopředu nedokázali odhadnout, jak se takový mladý kluk srovná s odloučením od rodiny a úplně jiným prostředím, než na jaké byl z Austrálie zvyklý.

Bylo to pro něj hodně těžké, máma se po dvou týdnech vrátila domů, ale našli jsme mu náhradní rodinu, přihlásili ho do školy a kluci kolem něj mu pomohli. Brávali si jej na víkendy, zapadl mezi ně rychle. Sám se kousnul a zvládnul to.“ Trenér Petr chválí Walkera i za extrémní přístup k hokeji.

Na tréninky chodí mezi prvními, odchází poslední. „Je do hokeje vysloveně zažraný, sní o NHL a tvrdě si za tím jde. Jeho největší síla je v ofenzivě, ale umí hrát i poctivě dozadu. Učí se rychle, je herně inteligentní.“

Šéfové prvního týmu Mojmír Trličík a Zdeněk Moták australského útočníka dlouhodobě sledují. V létě se zapojil do přípravy prvního týmu, nastoupil ve dvou přátelských zápasech. A v nedělním duelu s Mladou Boleslaví se ve třetí třetině za rozhodnutého stavu 6:2 dostal poprvé i na extraligový led.

„Nezklamal, odvedl si přesně to, co jsme od něj očekávali,“ chválil Zdeněk Moták. „Byl důrazný, bruslil, měl nasazení. Snažil se, šanci určitě dostane i dál.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud