30. prosince 2011 • 14:22

OTÁZKY a ODPOVĚDI: Vzpoura proti svazu. Chtějí pohřbít český hokej!

Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extraliga chce soukromí. Bezvýhradné. Navzdory jednoznačnému mínění hokejové veřejnosti, potichu, bez vysvětlování. Včera vyšlo najevo, že Asociace profesionálních klubů (APK), řídící orgán elitní soutěže, vypověděla smlouvu hokejovému svazu.



Jde o další krok ve snaze o uzavření ligy, který by mohl přinést dosud nepoznané následky pro celý český hokej. Deník Sport odpovídá na nejdůležitější otázky živé kauzy.

O co jde?
Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) si na svém zasedání 19. prosince ve Velké Bíteši odhlasovala výpověď smlouvy, na jejímž základě jí Český svaz ledního hokeje (ČSLH) propůjčuje řízení nejvyšší soutěže v republice. Výpověď je podaná k 31. prosinci, a protože má pětiměsíční výpovědní lhůtu, ukončí se smlouva 31. května 2012, tedy po konci této sezony. APK celou záležitost neoznámila veřejně, informaci předložil až svaz, jemuž včera sdělení dorazilo písemně...

Extraligová rebelie rozvrací český hokej, soutěž je blízko uzavřeníFoto Jaroslav Legner (Sport)

Co tím kluby sledují?
Uzavření se před ostatním světem. Odtržení se od svazu, ačkoli nyní APK přesvědčuje přítomné, že s vedením ČSLH míní rychle vyjednat nový společný kontrakt. Skutečně? Spíš to vypadá, že kluby dělají všechno proto, aby se obešly bez hlasů delegátů na červnové svazové konferenci.

Na ní původně chtěly nadnést téma uzamčení extraligy a nechat o tom hlasovat. K prosazení návrhu (Proti němu byly jen Sparta, Liberec a České Budějovice se zdržely.) by APK potřebovala minimálně 31 hlasů, větší část z nich musí získat buď v první či druhé lize, nebo u krajů.

Extraliga si zřejmě spočítala, že risk nemusí vyjít, a vsadila vše na jednu kartu. Pokud se od svazu odtrhne, může si vytvořit svoji vlastní soukromou soutěž, třeba super-extra-truc ligu.

Ale následně klubům vzniknou obří legislativní problémy, neboť vypadnou i z područí IIHF, jíž podléhá veškerý pohyb hráčů po evropském kontinentu.

Možná APK čeká, že jí svaz v případném novém kontraktu svěří kompletně řízení a organizaci extraligy, včetně rozhodování o počtu účastníků uzavřené společnosti. To však ČSLH těžko dovolí. A ostré proti by zřejmě zaznělo i na červnové konferenci.

Extraligová rebelie rozvrací český hokej, soutěž je blízko uzavřeníFoto ČTK

Co hrozí, kdyby neexistovala smouva mezi APK a svazem?
Právě založení vlastní soutěže, nezávislé na svazových regulích, kterou by řídila sama APK. Jde o věc v Česku dosud nepoznanou a plnou podstatných otazníků. Vyřešit by se musely takové záležitosti jako legislativa přestupů hráčů, uvolňování hokejistů pro reprezentaci, řízení rozhodčích, ale třeba i vztah mládežnických celků ke svazovým soutěžím v rámci jednotlivých klubů.

Co s nimi, kdyby nespadaly pod soutěže ČSLH? Není vyloučeno, že odštěpením od svazu by se činnost vykonávaná kluby změnila ze sportovní na ryze komerční, stejně tak poměr hráčů a klubů jako jejich zaměstnavatelů.

To by mohlo přinést větší daňové zatížení, potažmo zkrácení výplat hokejistů. Nic z těchto možných následků zatím podle dostupných informací APK vůbec nezvažovala. Kosmetickou záležitostí je potom fakt, že vítěz osamostatnělé „nejvyšší“ ligy by nezískával titul mistra republiky, jeho udílení má totiž na starosti ČSLH.

Extraligová rebelie rozvrací český hokej, soutěž je blízko uzavřeníFoto Jaroslav Legner (Sport)

Co na to BPA?
V téhle komplikované hře jde i o velké peníze. Extraliga má až do konce příští sezony garantován přísun financí od marketinkového partnera BPA. Na sezonu to činí 100 milionů korun, pro každého účastníka soutěže cca 7,2 milionu. Nyní se BPA dozvídá, že od června příštího roku už nebude klubům shánět prostředky. Necelý rok před vypršením smlouvy.

Jakou kompenzaci APK pro BPA přichystá? Nikdo neví. A ještě jedna věc. Na březen 2012 si extraligové kluby naplánovaly vyhlášení výběrového řízení na nového partnera, neboť BPA už klubům nevoní, přijde jim, že dává málo a pozdě. APK tedy rozjede hledání zprostředkovatele toku peněz na produkt, který od června přestane existovat. Ideální zpráva pro případné zájemce, výborně načasovaná.

Extraligová rebelie rozvrací český hokej, soutěž je blízko uzavřeníFoto Jaroslav Legner (Sport)

Jak svůj krok šéfové obhajují?
Zajímá vás, jak to šéfové klubů s uzavřením ligy vlastně myslí? Co konkrétně sledují výpovědí smlouvy se svazem? Co obsahuje její údajný nový návrh? Chtěli byste znát pohled manažerů, vyslechnout argumenty obhajující jejich jednání? Tak to zkuste.

„Volaný účastník, se nehlásí...“ je ta nejčastější odpověď. „Rozhodla se tak valná hromada, není k tomu moc co říkat,“ prohlásil Ctibor Jech, prezident APK.

„Nemám mandát se k tomuto tématu vyjadřovat,“ sdělil i Antonín Vansa, asistent ředitele Asociace Stanislava Šulce, pověřený komunikací. Na oficiálních stránkách extraligového velení najdete z posledních dní jen zprávu o rozhodnutí Smírčí komise v případě sporu o odstupné za obránce Josefa Melichara a přání do nového roku. Jaký ten rok bude? To vám může být jedno, pánové z APK to za vás vyřeší...

Extraligová rebelie rozvrací český hokej, soutěž je blízko uzavřeníFoto ČTK

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
14
Finále
Články odjinud


Články odjinud