31. ledna 2012 • 13:55

Jelínek: Dudu nejde ukočírovat, když je jako papiňák

Autor: zej, pab
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Plzeň bez Radka Dudy, nejproduktivnějšího hráče extraligy? Kouč Marian Jelínek se toho neobával. „Věděli jsme, že bude mít nějaký trest, ale nepředpokládali jsme, že by měl ze dna na den sbalit výstroj a jít do pruhovaného pyžama,“ okomentoval trenér soudní proces, z něhož útočník vyvázl s tříměsíčním trestem s podmíněným ročním odkladem.



Takže hokejista může bez problémů nastoupit i v dnešním zápase s Karlovými Vary. Vrátí se tedy na „místo činu.“ Právě ve Varech totiž v lednu roku 2011 podle pondělního rozsudku Okresního soudu fyzicky napadl důchodce Josefa Havlíčka (63 let) a dopustil se přečinu výtržnictví.

„Teď už se soustředím vyloženě jenom na hokej,“ říká sám Duda (33 let), který do Varů vyrazí jakožto lídr kanadského bodování extraligy (43 zápasů, 50 bodů – 23+27).

Možná i od soupeřů si vyslechne pár hlášek na to, že ho soud shledal vinným v hojně přetřásané kauze. Na provokace se musí připravit. Na ledě, ale i v osobním životě.

„To je jedna z věcí, na kterou ho chci upozornit. Lidi ho provokují stejně jako při hokeji. Rozhodčí už jeho chování znají, mají na něj trošičku jiný metr. Ale musí si uvědomit, že takhle to bude mít i v životě,“ upozorňuje Jelínek, jenž při trenéřině funguje i jako zkušený psycholog.

Právě jemu se spolu s Martinem Strakou, kapitánem a generálním manažerem, podařilo dostat z Dudy v Plzni to nejlepší. Oni dva mají velkou zásluhu na tom, že vyhlášený divočák „zkrotl“, soustředí se jen na hokej a je to znát.

Neovlivní ale právě odsouzení jeho výkony na ledě? Duda se navíc odvolá, takže se kauze ještě potáhne. „Jak z nám Radka, vím, že je hodně emotivní, má až extrémní cítění pro spravedlnost a asi se cítí poškozen, proto se odvolává. Ale jeho výkon to neovlivní,“ myslí si kouč Jelínek.

Pár dní před soudním přelíčením došlo v kabině i na žertíky. „Radek měl narozeniny, kluci si dali dort s kávou a během toho si do něj rýpli, že je to jeho poslední dortík...“ pousmál se plzeňský trenér. „Ale nikdo nepředpokládal, že by ho zavřeli.“

Spolu s hráčem, jenž proslul několika úlety na ledě i mimo něj, ale kauzu „důchodce“ neprobírali. „Nepátrali jsme, jestli je pravda taková nebo maková, ale znám ho, vím, že to je kluk, který dokáže vypěnit.

Ale taky vím, že druhý den přijde a omluví se. Ale ukočírovat ho v okamžiku toho papiňáku, kdy je naplněný, to je jaksi nadlidský výkon, takže dokážu pochopit, že se umí s někým pošťouchat,“ myslí si Jelínek.

Podle soudkyně Kateřiny Vltavské byla však jednou z přitěžujících okolností i to, že Duda při soudním jednání nad svým činem nevyjádřil žádnou lítost.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud