Jakub Hlaváč
23. března 2012 • 18:15

Systém hokejové extraligy vraždí favority. Chystá se změna

Vstoupit do diskuse
28
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

První dva celky základní části nemají v extralize výhodu. Na předkolistech pravidelně troskotají. Pachtí se celou sezonu a nic z toho nemají. Naopak. Soupeři rozjetí z předkola jsou pro ně spíše trestem. Znovu o tom hovoří příklady Sparty a Plzně. Kluby nejvyšší hokejové soutěže už zvažují změnu.



Makáte naplno, od září do března dřete na doraz. Prostě chcete vyhrát základní část. Ne kvůli Prezidentskému poháru, ten putuje do vitríny. Jde o play off . V něm je potřeba výhoda domácího prostředí a hlavně, hlavně přijatelnější sok na rozjezd.

V Česku však druhý benefit neplatí. Outsideři školí favority až příliš často, v posledních třech letech postoupili přes první kolo jen dva ze šesti. V minulém ročníku bral Třinec titul, v tom aktuálním se Plzeň na sedm duelů prokousala přes Zlín.

Po rozhodujícím utkání právě její kouč Marian Jelínek o špatně nastaveném systému hovořil. „Pokud naskočíte proti protivníkovi, který je v euforii z postupu, opravdu ho nohy nebolí. Psychický doping je daleko víc, než ta případná únava. Jediným plusem je domácí prostředí,“ říkal.

Bitvu rozhodlo až prodlouženíFoto Jaroslav Legner (Sport)
Formát by se měl změnit, diskuse se o tom vedou každým rokem, kluby to chtějí, ale zatím bez výsledku. Předkolo musí zůstat. Je atraktivní, ligu napíná do posledního kola. A příběhy „bezejmenných“ jsou jistě lákavé a zajímavé. Pohádka Brna přitáhne hodně nezaujatých diváků.

Jde o to, jak na něj našroubovat další termíny. Tak, aby první dva celky nevychladly při třináctidenní pauze bez ostrého zápasu a nekousaly se nudou a nervozitou při čekání na jméno nejbližšího soupeře.

Už před startem aktuálního play off nabízel řešení Josef Jandač, trenér a sportovní manažer Sparty. „Termíny by se měly smrsknout. Případný pátý zápas předkola by se hrál zároveň s prvním utkáním čtvrtfi nálových sérií mezi třetímšestým a čtvrtým-pátým.“

Postupující by tak měl v krajním případě jen den na přípravu a v nohách by jistě byly předchozí bitvy cítit. Ale favorit si takovou výhodu zaslouží, uhrál si ji. Při současné termínové listině si Brno odpočinulo šest dní a Zlín čtyři. To na relax stačí více než dostatečně.

Foto 


Ve Finsku či Německu mají systém nekompletního osmifinále také. Ale hraje se pouze na dva vítězné duely, tudíž není tak zdlouhavé a přestávka není zbytečně natažená. Například Espoo v úterý postoupilo a včera už odehrálo první čtvrtfinále.

Ve Švédsku mají jiný zlepšovák. První tým tabulky si vybírá libovolného soupeře z pátého až osmého místa. Tak to v Česku praktikují třeba florbalisté a z ceremoniálu může být pěkná show. Ostatně i následně na ledě. První Lulea si letos vzala stockholmské AIK a vypadla 1:4 na zápasy.

„Jsem rád, že u nás se tím začínají hlavy pomazané také zabývat. Snad se to brzy změní, protože takhle mají skutečnou výhodu jen třetí a čtvrtý. Začínají doma, vědí dopředu soupeře a ten má stejný program jako oni,“ tvrdil Jelínek.

Je tak pravděpodobné, že příští držitel Prezidentova poháru nezíská jen nablýskanou trofej, ale skutečnou prémii v podobě spravedlivého rozložení sil. Posvětit ji však musí manažeři většiny celků nejvyšší soutěže.

ZAJÍMAVOSTI
„Když zabudováváte hráče po čtrnácti dnech zranění, je to těžké. My jich měli s totožnou pauzou pětadvacet, celé mužstvo. První zápas proti Zlínu jsme odehráli v tempu letního poháru.“ plzeňský kouč o nevýhodě mužstev, která čekají na tým z předkola

CO NAVRHUJE SPORT
* Předkolo zachovat, jeho zavedení atraktivitu soutěže pozvedlo

* Stačilo by ho však hrát na dva vítězné zápasy, pauza od konce základní části by se tak zkrátila

* Po rozhodnutí předkola by si nejlepší týmy vybraly své soupeře podobně jako ve Švédsku

jak se hraje v Evropě

KHL Z každé ze dvou divizí celé soutěže postupuje osm mužstev. Pak hrají série na čtyři vítězné zápasy.

ŠVÉDSKO Předkolo se nekoná, hraje osm mužstev od čtvrtfinále. První tři týmy základní části si svého soupeře postupně vybírají ze slabší čtveřice

FINSKO Předkolo se hraje na dva vítězné zápasy. Pokud dojde na třetí rozhodující, je pauza před startem čtvrtfi nále jediný den

NĚMECKO Stejný systém jako ve Finsku. Nekompletní osmifinále se hraje pouze na dvě výhry

ŠVÝCARSKO Stejně jako Švédsku. Klasický systém od čtvrtfinále čtyři vítězné zápasy

Čajánek: Rozhodnutí sudího bylo necitlivé, měli jsme postoupit
Čajánek: Rozhodnutí sudího bylo necitlivé, měli jsme postoupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
28
Finále
Články odjinud


Články odjinud