Pavel Bárta
15. září 2012 • 07:31

Jágr, Eliáš, Krejčí a další hvězdy NHL v extralize? Nejdřív po víkendu

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je čas chystat se na výluku. Co se dá vyjednat za dva dny, když se to nepovedlo za tři měsíce a téměř dva týdny bylo ticho? Vedení NHL a hráčská asociace NHLPA se vrátily k jednáním o nové kolektivní smlouvě. Pokračovalo se v ovzduší naléhavosti a zvýšené aktivity. To podstatné se však nezměnilo. Propast mezi oběma stranami zůstala jako dřív. Start soutěže, jenž je naplánován na 11. října, je tak velmi vážně ohrožen.



Výluka NHL opět dostala reálnější obrysy. Hráčská asociace NHLPA včera podle agentury Reuters odmítla poslední návrh nové kolektivní smlouvy, která skončí v sobotu. Vedení zámořské soutěže a majitelé klubů prohlásili, že z jejich strany jde o poslední nabídku.

„Nikam jsme se neposunuli. Zdůrazňuji, že hráči se chtějí domluvit, musí však jít o férovou dohodu,“ prohlásil šéf NHLPA Donald Fehr na tiskové konferenci v New Yorku, kde se obě znesvářené strany ve středu po týdenní pauze sešly k zřejmě poslednímu pokusu zachránit sezonu, aby začala v řádném termínu. V evropských klubech tak už mohou pomalu smýčit pokladny a koumat, kde vzít na zaplacení posil ze zámoří.

V KHL zachovali limit pěti cizinců, kteří smějí nastoupit do zápasu, ale na soupisce jich nově může být šest. Česká extraliga změny nechystá, neuvažovala ani o žádném omezení jako ve švédské Elitserien, kde by případná posila musela uzavřít smlouvu až do konce sezony.

„Nechtěli jsme kluby omezovat. Zároveň není cíl dostat do extraligy víc cizinců, nýbrž vrátit do ní hráče, kteří odtud odešli,“ zdůraznil ředitel extraligy Josef Řezníček.

Diváci se tedy mohou těšit hlavně na české hvězdy typu Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše a Davida Krejčího. První vlna se však dá očekávat až po víkendu. Dřív se totiž nepodaří vyřídit všechny náležitosti, především potvrdit mezinárodní transfery.

„Když v sobotu dostaneme žádost o transfer, je velmi nepravděpodobné, že ji do neděle vyřídíme,“ odpověděl na dotaz Sportu mluvčí federace IIHF Szymon Szemberg.

„Mezinárodní transferkartu musí podpisem potvrdit hráč, zástupce asociace, z níž odchází, a svazu, pod nějž bude nově spadat. Taky se nedá předpokládat, že se smíří s odchodem do Evropy ještě v den vyhlášení výluky,“ dodal.

Pokud se nestane nic nepředvídatelného, tak se na extraligových kluzištích představí i dvojnásobný vítěz Zlaté hokejky Patrik Eliáš Pokud se nestane nic nepředvídatelného, tak se na extraligových kluzištích představí i dvojnásobný vítěz Zlaté hokejky Patrik EliášFoto Barbora Reichová (Sport)

„Hráč musí být zaregistrován a nastoupit na základě platné transferkarty. Kluby musejí postupovat podle přestupního řádu. Pokud týmu v extralize patří, vrací se do něj, pokud ne, musejí se kluby domluvit,“ vysvětlil Řezníček. Pak je na klubu a hráči, jak vyřeší případné pojistky.

Největší spor mezi NHL a NHLPA se stále vede o dělení příjmu z výnosů ligy. Majitelé klubů chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent. Z původně navrhovaných 43 procent ho naposledy zvýšili na 49 s tím, že za šest let, kdy by skončila nová smlouva, poklesne na 47.

„Rozhodli jsme se přijít s dalším návrhem v naději, že se jednání do konce týdne pohnou. Byl to pokus zaujmout unii, aby se konečně snažila dohodnout,“ prohlásil šéf ligy Gary Bettman. Hráčům by přibylo 250 až 300 milionů dolarů.

David Krejčí v dresu české hokejové reprezentaceFoto Pavel Mazáč (Sport)

Výkonný ředitel jejich asociace Donald Fehr však uvedl, že i tohle by znamenalo značný ústupek. „V jistém smyslu nebere návrh majitelů hráčům až tolik peněz, ale dá se říct, že to změnili z obrovského množství na velmi velké,“ dodal.

NHLPA ještě svolala do New Yorku schůzku za účasti zhruba tří stovek hráčů. Bettman si zase naplánoval setkání s Radou guvernérů NHL. Pokud by se do zítřka nic zásadně nezměnilo, mohou už se evropské soutěže chystat na hráče ze zámoří.

Jágr během natáčení reklamního spotu v kladenském dresu
Jágr během natáčení reklamního spotu v kladenském dresu

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud