Zdeněk Janda
11. září 2013 • 10:30

Růžička o veteránech v extralize: Vychutnejte si je, může to být naposledy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

S některými z hokejových veteránů ještě sám hrával. Nebo je vedl v reprezentaci. Teď se stejně jako většina fanoušků musí i kouč Vladimír Růžička smířit s tím, že pro většinu z osobností jako Straka, Ručinský, Šlégr nebo Patera to může být poslední extraligová sezona. „Takže o to víc by si jejich hru měli všichni fanoušci vychutnávat. Protože jakmile skončí, bude po všem. A bude to velká škoda,“ tvrdí slávistický boss a někdejší reprezentační trenér.



Sbírali reprezentační tituly. Podíleli se na tom, že se z českého hokeje stal postrach. A svoje týmy táhnou stále i v extralize. Hokejoví veteráni, jimž je čtyřicet i výš, jsou prostě nezničitelní nezmaři.

„Je úžasné, že se stále drží v takové formě. To je fakt neskutečné. Pořád hrají ve svých týmech prim, mladí se mají co učit,“ říká o nich Růžička, sám jeden z nejlepších útočníků v historii.

Proto apeluje na všechny fanoušky, aby v této sezoně umění veteránů hltali. „Bude to možná naposledy, co je uvidíme na ledě. Takže lidé by si toho měli vážit. Takoví hráči se nerodí každý rok...“

Čtyřicátníci v extralize

PAVEL PATERA      42 let

(útočník, Kladno)

MARTIN RUČINSKÝ   42 let

(útočník, Litvínov)

JIŘÍ ŠLÉGR      42 let

(obránce, Litvínov)

PETR NEDVĚD       41 let

(útočník, Liberec)

JAN PETEREK        41 let

(útočník, Třinec)

DUŠAN SALFICKÝ     41 let

(brankář, Pardubice)

MARTIN STRAKA      41 let

(útočník, Plzeň)

PAVEL KOLAŘÍK       40 let

(obránce, Slavia)

Když Růžička začínal s hraním, tak hokejisté, jimž bylo nad třicet, už se brali za veterány. „Hranice se posouvala. Nejdříve se za starce považovali hráči ve dvaatřiceti, potom v pětatřiceti. A teď se kluci ve skvělé formě udržují i po čtyřicítce. Je to velký pokrok,“ říká kapitán olympijských šampionů z Nagana.

On sám ze zdravotních důvodů skončil kariéru ve 37 letech. „Dál to nešlo. Tělo řeklo dost,“ vzpomíná.

Slávistický trenér je ještě zhruba o deset let starší než dnešní čtyřicátníci. A s úsměvem třeba vzpomíná na to, jak v Litvínově hrával s tehdejším mladíkem Ručinským.

„Je super, když člověk vidí, že mu to na ledě pořád tak skvěle jde,“ tvrdí o svém kamarádovi. Litvínovský dres navíc místo saka s kravatou začne oblékat i Jiří Šlégr, takže právě v klubu, v němž Růžička vyrůstal, je teď ta správná veteránská bašta...

Ale i ve Slavii má jednoho čtyřicátníka. Pavla Kolaříka, spolehlivého obránce. Ten sice nepatří mezi TOP osobnosti, ani v reprezentaci neposbíral tolik vavřínů. Přesto i tenhle bek se zkušenostmi z NHL může sloužit jako vzor hokejové oddanosti.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud