25. listopadu 2014 • 16:38

Sudí řeší spory. Turčan se naváží do Halase, ten vrací úder

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extraliga proplouvá bouřlivým obdobím, na paškále se ocitli muži v pruhovaném. Navenek se zdá, že nářky nad chybnými verdikty ústí především v seriál pokut a jejich odmítání na litvínovské adrese. Problém je výrazně hlubší, mezi elitními českými sudími to začíná vřít. Vzniká vzdor vůči šéfovi jejich komise Pavlu Halasovi.



Deník Sport obdržel informace, které na svár mezi velitelem černobílého týmu a samotnými arbitry jasně ukazují. Jejich součástí je i korespondence mezi dlouholetým sudím Tomášem Turčanem a náčelníkem Halasem. Mostecký rozhodčí dává najevo trvalou nespokojenost s tím, jakým stylem předseda komise svoji funkci zastává, jak se ke svým chráněncům chová. Halas mu však v odpovědi vrací úder.

Litvínov zuří na sudí ve Zlíně: Faul, který nebyl, a vyloučený, který nehrál
Video se připravuje ...

Podle všeho Turčana rozzlobila vyjádření Pavla Halase ve čtvrtečním rozhovoru pro Sport, kde mj. zaznělo, že kdo nezvládne příští fyzické testy, z extraligového seznamu vypadne. Turčan jde přímo k věci, v mailu Halasovi píše: „To, že volíš způsob krize neustálým kopáním kolem sebe v médiích, vůči nám volíš léta kontraproduktivní a nesprávné metody hodnocení, nastavuješ rozdílné podmínky mezi námi, svoláváš opětovné prověrkové semináře nebo povoláváš alternativy ze Slovenska, není koncepční a už vůbec ne metodické.“

Dlouholetý arbitr nejvyšší domácí soutěže netají zklamání nad řadou kroků, které Halas podniká. „Dle mého názoru ti chybí sebereflexe, schopnost přirozeně komunikovat s námi o problematikách delegací, našich chybách, spoluprací mezi námi na ledě, spoluprací mezi námi a videorozhodčími i delegáty, ale i funkcionáři, protože to by mělo být ku prospěchu nejenom produktu ELH. Také veřejného mínění vůči nám všem, našich přátelských vztahů a dobrých vztahů s kluby…“

Jinými slovy má Turčan za to, že šéf extraligových „zeber“ dělá málo pro to, aby jím vedená skupina měla pověstný klid na práci. „Tak jako trenér nebo manažer si dělá pohovory s hráči, když se mužstvu nedaří, měl bys činit i ty. Jsi součástí naší skupiny. Věř, že tyto problémy jednou tlustou čárou nesmažeš,“ vrátil sudí Halasovi jeho vyjádření, které v přeneseném slova smyslu mělo znamenat, že dosavadní průběh řízení zápasů (do 21. kola) je zapomenut a začíná nová sezona.

Parta je prý stmelená

Deník Sport kontaktoval Pavla Halase, aby se k Turčanově výtkám vyjádřil. Učinil tak. První muž pruhovaného sboru aktuální situaci nepovažuje za extrémně vyhrocenou. „Myslím si, že naše parta je stmelená a drží pohromadě. Pokud má někdo jiný pocit, budeme to řešit až na semináři,“ zmínil klíčové setkání naplánované na polovinu prosince.

Halas chce všechny sporné otázky probrat nejprve uvnitř skupiny. „Teď nechci nic komentovat, protože stejně jako v každém mužstvu si tohle případně nejdřív vyřešíme mezi sebou. Společně si sedneme, vyříkáme si to a teprve potom případně dáme nějaký výstup na veřejnost. Momentálně je naším největším přáním zvládnout všechny zápasy do reprezentační pauzy. To je nejdůležitější.“

Korespondence mezi Turčanem a Halasem

Co napsal Tomáš Turčan Pavlu Halasovi

Ahoj Pavle,

musíme dle mého názoru neprodleně vést debatu také dovnitř. Předpokládám, že v souvislosti s oslavami 25. výročí 17. listopadu svobody slova i v této skupině je možno vyjádřit vlastní názor, který může či nemusí být pro někoho správný. Nikdo nedělá chyby úmyslně. Řízení hry zejména ledního hokeje je velmi těžká úloha jednotlivce v oblasti psychologie, předvídavosti, koncentrace, talentu a pod. V systému čtyř rozhodčích je již dnes nedílnou součástí dobrého výsledku dobrá spolupráce té skupiny na ledě podobně jako u sestavy mužstva.

Tak jako trenér nebo manažer si dělá pohovory s hráči, když se mužstvu nedaří, měl bys činit i ty. Jsi součástí naší skupiny. Poté vyhodnotit a zvolit vhodnou sestavu, která se nebude neustále měnit. Řadu let působím nebo jsem působil v ledním hokeji jako hráč, trenér, manažer klubu, sponzor, rozhodčí nebo delegát, ale takovému přístupu nerozumím. To , že volíš způsob krize neustálým kopáním kolem sebe v médiích, vůči nám volíš léta kontraproduktivní a nesprávné metody hodnocení, nastavuješ rozdílné podmínky mezi námi, svoláváš opětovné prověrkové semináře nebo povoláváš alternativy ze Slovenska, není koncepční a už vůbec metodické. Dle mého názoru ti chybí sebereflexe, schopnost přirozeně komunikovat s námi o problematikách delegací, našich chybách, spolupráci mezi námi na ledě, spoluprací mezi námi a videorozhodčími i delegáty, ale i funkcionáři, protože to by mělo být ku prospěchu nejenom produktu ELH. Také veřejného mínění vůči nám všem, našich přátelských vztahů a dobrých vztahů s kluby. Věř, že tyto problémy jednou tlustou čárou nesmažeš.

Řediteli ELH velmi děkuji za důvěru a práci, kterou pro nás v posledních dnech odvádí.

(redakčně upraveno)

A jak Halas odpověděl Turčanovi

Ahoj Tomáši,

když jsem si přečetl Tvůj otevřený dopis, tak mě překvapila Tvá elementární neznalost hokejového prostředí. Jako bývalý hráč, trenér, manažer, rozhodčí nebo delegát bys měl mít dostatek zkušeností, aby ses vyhnul takovým neznalostem. Nicméně si Tvé otevřenosti cením, je to lepší, než mi posílat vzkazy přes média. Nyní konkrétně k Tvému dopisu a dovolím si použít stejnou terminologii jako Ty:

Samozřejmě, jako „trenér rozhodčích“ pravidelně komunikuji s klíčovými lidmi mého „mužstva“, ať jsou to členové komise rozhodčích, nebo zkušení rozhodčí – čároví či hlavní. To s plným vědomím toho, že si stojím za celým „mužstvem“, které má moji absolutní důvěru. Podobně jako ostatní trenéři nedělám však každodenní schůzky se všemi hráči.

Sestavu neměním, pouze reaguji na aktuální úroveň výkonnosti „hráčů“ v týmu. To, že někdo z týmu půjde na čas „na farmu“, ještě neznamená, že nemá moji důvěru. Kdyby ji neměl, nikdy bych si takového „hráče“ do svého týmu nevzal.

Nevím, jak kopu kolem sebe v médiích, ale jedno vím určitě, že kdybych měl zveřejnit vše, co slyším v telefonu po zápasech, tak by některá média mohla mít po každém kole 36 sportovních stran. Snažím se však „vyprat“, co nejvíce špinavého prádla, v „naší šatně“.

Sám dobře víš ze svého působení ve výměnném programu IIHF, že nominace v rámci tohoto programu jsou plánovány dlouhou dobu dopředu. Proto po přečtení Tvého dopisu jsem si musel položit otázku, proč špičkové rozhodčí ze Slovenska nazýváš alternativami? Pod hlavičkou IIHF máme nejméně 3 roky regionální výměnný program mezi Českem a Slovenskem, Švédskem a Finskem, Švýcarskem a Německem. Proto slovenští rozhodčí jezdí pískat k nám a v tom samém termínu naši rozhodčí jezdí pískat na Slovensko. Kdyby APK zasedala o týden, či dva dříve, tak by tady nepískaly alternativy ze Slovenska, ale kolega ze Švýcarska. Ale aspoň vidím, jakou máš úctu ke kolegům ze zahraničí.

Kdyby ses zúčastnil posledního semináře, z něhož ses opětovně omluvil, tak by ses dozvěděl, z jakého důvodu jsme již na konci října naplánovali prověrkový seminář na prosinec. Věděl bys i, jakých chyb jste se průběžně dopouštěli, a jak tyto situace máte řešit. Současně by ses i dozvěděl, jaká má být spolupráce mezi rozhodčími i delegáty, kteří se semináře zúčastnili.

Tomáši, přestože se cítíš být kolektivním hráčem, tak přiznávám, že nejen já mám s Tebou komunikační problém. Když se Tě dotážu na situaci, která ovlivní výsledek utkání (Duda – Karlovy Vary), tak mi řekneš, že jsi to nemohl vidět, protože jsi byl ve stresu, jelikož Ti kolega v průběhu zápasu nepomáhal. A já ti volal, jelikož jsi stejný styl debaty vedl po tomto zápase i s delegátem, který mi vše podrobně popsal. Ale to je jiný příběh, který není o komunikaci, ale o úctě a respektu k lidem kolem Tebe.

Tomáši, pokud jsi chtěl svým dopisem pomoct a stmelit rozhodčí, tak z reakcí ostatních cítím, že jsi naopak všechny kolem sebe znejistil. A to je to poslední, co v této situaci všichni potřebujeme. Proto si trvám na tom, že za nepříliš povedeným začátkem sezóny je nutné udělat tlustou čáru. Po sobotním semináři s profi rozhodčími jsem nabyl dojmu, že je nutné, abyste všichni získali pohodu a klid na rozhodování, a nabyli zpět podporu od klubů.

Přeji Ti hodně úspěchů

Pavel Halas

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud