Tomáš Vrábel
18. července 2015 • 04:40

Chomutov jako klub budoucnosti? S Růžičkou začíná nová éra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhé týdny se potili v posilovně či při výbězích. Bez hlavního trenéra. Až ve čtvrtek Vladimír Růžička naplno převzal tým Chomutova, který poprvé trénoval na ledě. S ním chtějí Piráti vkročit mezi extraligovou elitu. Už nechtějí být týmem, který se v nejvyšší soutěži jen ohřeje, a hned spadne do první ligy. „Teď se hlavně musíme udržet,“ zdůrazňuje hlavní kouč.



Čtvrteční zahájení letní přípravy Chomutova na ledě připomínalo dění v pražském Edenu v posledních několika letech. Kulisy stařičké haly však vystřídala moderní aréna, kterou se rovněž rozléhalo hvízdání i důrazné pokyny Vladimíra Růžičky: „Budeš si najíždět sem, nebo půjdeš do šatny!“

Na ledě byl nekompromisní trenér i sedm hráčů, kteří pod ním zanechali výraznější stopu ve Slavii. V pražském klubu se potkal i s oběma asistenty Břetislavem Kopřivou a Janem Šťastným.

S Růžičkou začíná nová éra chomutovského hokeje, která má z Pirátů vytvořit jeden z nejatraktivnějších celků extraligy. Jeho osoba táhne, pikantní duely budou proti Hadamczikově Kometě i Spartě. Ostatně, jeho první trénink do arény přilákal i desítku fanoušků všech generací. Děti, které si užívají prázdnin, muže ve středních letech i postarší pár. Všichni vyhlíží sklizeň úspěchů.

Bývalí slávisté v Chomutově

Miroslav Kopřiva (brankář)
Jiří Drtina (obránce)
Michal Vondrka (útočník)
Marek Tomica (útočník)
Jakub Sklenář (útočník)
Tomáš Pospíšil (útočník)
Vladimír Růžička (útočník)
Břetislav Kopřiva (asistent trenéra)
Jan Šťastný (asistent trenéra)

Mezi některými Piráty však vládne napětí. Doufají v lepší časy, ale bojí se o nich mluvit nahlas. Ještě v živé paměti mají poslední sezonu v nejvyšší soutěži (2013/14), kdy jejich ambice shořely velice rychle, a následoval pád do první ligy. Jenže s bývalým reprezentačním koučem Růžičkou, který po korupční kauze v červnu národní tým opustil, mohou být nadcházející roky mnohem barvitější.

„Vzhledem k délce smlouvy Vladimíra Růžičky se samozřejmě nabízí, že začíná nová éra chomutovského hokeje, ale až čas ukáže, jak to bude,“ řekl opatrně marketingový ředitel David Dinda.

Po hořkém konci v pražském klubu Růžička podepsal na severu Čech desetiletý kontrakt. Má důvěru, za to chce vedení klubu konečně uspět. Nezlobilo by se, kdyby dokázal to, co právě se Slavií: za čtrnáct let s ní získal dva extraligové tituly, tři stříbra a dva bronzy. „Klub se chce prokopat nahoru, tak se mu k tomu snažím pomoct,“ přiblížil kouč svou misi.

„Chomutov je klub budoucnosti,“ přidal brankář Miroslav Kopřiva, jenž také působil ve Slavii. „Je tu špičkové zázemí a vše funguje na sto procent a jednou to tady můžeme dotáhnout hodně, hodně daleko, ale teď nemůžeme vyhlašovat, že chceme vyhrát extraligu. Musíme jít postupně a pro nás by byl velmi dobrý základ, kdybychom se dostali do první desítky.“

Vladimír Růžička vedl své svěřence v prvním tréninku na ledě
Video se připravuje ...

Že přichází nové období, vnímají i hráči. „Věřím, že to tak bude. Mohli bychom tady být úspěšní jako předtím se Slavií. Jak znám ‚Růžu‘, on dokáže z každého vymačkat sto procent, což je po složení týmu ten důležitý krůček k úspěchu,“ přiznal reprezentant Michal Vondrka, nejzvučnější posila Pirátů.

Právě slávisté by měli tvořit kostru chomutovského týmu – brankář Kopřiva, obránce Drtina a útočníci Vondrka, Tomica či Sklenář. „Je nás tu dost – osa, která byla ve Slavii, se tu sešla. Je dobře, že se známe a víme, co od sebe očekávat, je to příjemné,“ pravil Kopřiva.

„Když jsem se podíval na jména, ty to sice neuhrají, ale mohli bychom tu vytvořit výbornou partu, což bude rozhodující, když se to podaří, tak budeme silní. Samozřejmě že chceme do play off, ale uvidíme, jak se sezona vyvine,“ dodal Vondrka.

Nejdůležitějším mužem by ale měl být právě Růžička. To on Slavii vybudoval. Zažil s ní dobré sezony i tehdy, kdy finančně strádala a kádr nebyl nejzvučnější. „Má charisma a s nikým se nemaže. Ví, kdy má na tým přitlačit, a kdy naopak povolit, což není až tak časté. Má prostě cit pro hru,“ popsal trenérovy nejsilnější stránky Tomica.

Než však Piráti mohou pomýšlet na úspěch, čeká je nespočet hodin tvrdého tréninku. Jestli započali novou éru, která bude úspěšnější, napoví 11. září, kdy zahájí nový extraligový ročník na ledě vicemistra z Třince.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud