1. září 2015 • 11:40

TOP 10 letních hitů extraligy: Nejen nástup trenérských velikánů

Vstoupit do diskuse
0
  • Extraliga je brzy tady a nuda rozhodně nebude.Extraliga je brzy tady a nuda rozhodně nebude.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Venku to na hokejové vábení zrovna nevypadá, ale stačí vkročit na jednu ze čtrnácti extraligových adres a dojde vám na první dobrou, že nastává pořádný šrumec. Tipsport extraliga se rozjede už za deset dní a vězte, že bude na co koukat. Jindy tuctový duel Chomutova s Brnem v sobě skýtá rázem mimořádnou atraktivitu. Však víte, proč. A to je jen jedna pikanterie z mnoha. Deník Sport vám nabízí stylově deset událostí od ledu, které ještě rozžhavily jinak horké léto.

  • Pod Špilberkem je teď Hadamczikovo

    Alois Hadamczik se do extraligy vrací po pěti letech.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Po loňské olympiádě v Soči Alois Hadamczik přemítal, zda z vrcholového hokeje nadobro neodejde. Ti, kdo jej dobře znají, měli jasno: časem se otřepá a půjde zpátky do akce. Ač on sám dlouho odmítal, že by jeho další zastávkou mělo být Brno, předpoklady se záhy naplnily. Kometa po odsunu úspěšné dvojice Kýhos-Pešout vsadila na protřelého stratéga, jenž vedle trenérských úkolů kvalitně zastane i manažerskou roli. Pokud se tak již nestalo, tak v budoucnu se stane jakýmsi šéfem hokejových operací v klubu. Důkazem budiž nástup renomovaného beka Tomáše Kaberleho , k jehož rodině má rodák z Kravař blízko. Očekávání jsou pod Špilberkem jako vždy obrovská, nástupem 63letého experta získává extraliga nový šmrnc, věřte, že kolem Komety bude rušno.

  • Růžičkova desetiletka v Chomutově

    Vladimír Růžička bude mít v Chomutově mnoho známých tváří.Foto Michal Beránek (Sport)

    Nováček, který se chce jen udržet. Tak o sobě mluví Piráti. Vzhledem k přestavbě kádru však mohou být černým koněm extraligy. Trenér Vladimír Růžička podepsal v Chomutově desetiletou smlouvu, přivedl si reprezentanta Michala Vondrku a další slávisty Marka Tomicu a Jakuba Sklenáře. Řada jiných už na severu Čech působí déle… „Pro mě je jeho příchod zásadní pro celý klub, protože doteď jsme se chovali jako amatéři. Z hlediska dospělého hokeje jsme nějaké představy měli, ale naše skutečné znalosti o hokeji byly velmi povrchní a slabé. Považuji Vláďu za nejlepšího trenéra v České republice,“ řekl majitel klubu Jaroslav Veverka starší.

  • Mountfield HK? Spíš Zbrojovka Hradec!

    Bednář má vypomoci v přesilových hrách.Foto Koláž iSport.cz

    Posily přes léto sekali jako Baťa cvičky. Ambiciózní Mountfield se přes prázdniny přejmenoval (obrazně) na Zbrojovku Hradec Králové. Ten příměr je příhodný, vlastně stačí říci jedno jméno – Jaroslav Bednář . Pod Bílou věží uspořádali zbrojařské manévry, veškerá přestupová aktivita směřuje k jasnému cíli: na třetí pokus urvat semifinále play off. Mimochodem, jde o základní cíl… Veterán Bednář dostal za úkol přiškrtit velký hradecký trabl minulé sezony – přesilovky, které zhusta vypadaly prachbídně. V klubu jen potřebují, aby posila zůstala zdravá, což v přípravě zatím neplatilo. Příchodem mazáka Karla Pilaře ze Sparty zpevnila už tak napěchovaná obrana, kterou doplnil i vítěz nad rakovinou Peter Frühauf. V klubu hodně očekávají od kanadského ofenzivního dua Ihnacak-Courchaine, což je ovšem pokaždé ruleta.

  • Litvínov vykrvácel, ale září v Lize mistrů

    Kouč Radim Rulík bude pro Litvínov hodně důležitým mužem.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Francouz , Ručinský , Petružálek. Tři jména a tři ústřední persony, kolem nichž se vytvořil obávaný teamwork, nakonec i senzačně zlatý. Jenže, to všechno je minulost, Verva v kabině vykrvácela nebývalým způsobem. Mužstvo navíc opustili režisér defenzivy Miloslav Hořava i kondiční kouč Marián Voda, jenž měl značnou zásluhu na převzetí korunovačních klenotů. Dost tvrdých direktů na to, aby se v Litvínově rozhostily chmurná nálada a postesknutí, že po historickém triumfu se vše vrátí do starých kolejí. Omyl. Alespoň vkročení do nové šichty napovídá, že vítězný duch z kabiny neprchnul, Litvínov se rozhodl dobýt Evropu – premiérovou účast v Champions League okořenil nejrychlejším možným postupem do další fáze, když složil k zemi finské Espoo i francouzský Grenoble. Jak to ten Radim Rulík dělá?

  • Dobrý holub Rolinek se vrací

    Tomáš Rolinek (vlevo) už zase obléká barvy Pardubic.Foto ČTK/AP

    Odluka to byla dlouhá, trvala dva roky. V Pardubicích jsou rádi, že ne víc, protože o Tomáše Rolinka pražská Sparta dál mocně usilovala. Ale nepochodila, volání domova bylo silnější a příští tři roky by mělo platit, že Rolinek = Pardubice, neb staré jizvy se zahojily. Kapitán mistrů světa 2010 vzal rychle za svůj náhled na hokej v podání Miloše Říhy juniora, mnohem víc času mu zabralo poznávání nových spoluhráčů v kabině, do níž vedení pustilo řádný vichr. Pětatřicetiletý pracant přesto narazil v týmu na blyštivou minulost v podání kumpánů Petra Čáslavy a Petra Sýkory. Na tahle veteránská propojení Pardubice mohutně sází. Zatímco v předchozím ročníku některým náladovějším hráčům bylo zatěžko dřít vždy na plné pecky, tahle vlastnost (povinnost) by nyní měla být zajištěna. Díky Rolinkově reputaci.

  • Sparta střídá Slavii v O2 Areně

    Sparta teď bude v O2 Areně doma.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Střídání rivalů. Největší halu v Česku obsadila po pádu Slavie do první ligy Sparta. V Libni bude nastupovat v extralize i Lize mistrů, zázemí včetně mládeže bude mít nadále v Holešovicích. „Sportovní holding v posledních letech investoval do oprav a zútulnění Tipsport Areny miliony korun, nicméně v hale je v příštích letech potřeba zásadní investice, která povede k celkové modernizaci celé haly a zvláště pro hokej technicky nevyhovujících zařízení,“ vysvětlil majitel klubu Petr Speychal. Jeho celek s O2 Arenou podepsal několikaletou exkluzivní smlouvu, což je znát na interiéru i exteriéru haly, který zdobí sparťanský branding.

  • Nejasnosti na Hané. Proč skončil Dopita?

    Dopitu už na střídačce Olomouce nehledejte.Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Hanáci se v dalším boji o extraligovou příslušnost budou muset obejít bez olympijských vítězů. Pavel Patera se po minulé sezoně s Olomoucí rozloučil a následně ukončil hráčskou kariéru, majitel klubu Jiří Dopita zase záhadně a nečekaně skončil uprostřed letní přípravy jako asistent hlavního trenéra. V oficiálním prohlášení naganský šampion dal najevo, že nejde o nic dramatického. „Odcházím z osobních důvodů, které nejsou vyvolány ani personálními, ani finančními důvody uvnitř klubu,“ uvedl. Spekuluje se však o vážnějších příčinách, které by se mohly týkat trestního oznámení o údajném podvodu, při kterém měl Dopita v roce 2008 odvést 553 hokejistů z občanského sdružení HC Olomouc do své s.r.o. Dopitu na pozici asistenta Zdeňka Venery nahradil Jan Tomajko.

  • Zlínské ikony v důchodu, co jejich duch?

    Veselý je novým kapitánem Zlína.Foto ČTK/AP

    Lídři odešli do důchodu. Zlín se musí vypořádat s tím, že Petrové Čajánek a Leška odešli do hokejové penze. „Snad se změny na výkonnosti projeví co nejméně. Mladí kluci mají šanci propracovat se do sestavy a věřím, že větší konkurence bude ku prospěchu věci. Čeká nás asi trošku jiný styl práce, jiný přístup k hráčům. Doufám, že se tady udrží týmový duch, který tu byl dřív,“ pravil kouč Rostislav Vlach. Kapitánské céčko po Čajánkovi převzal Ondřej Veselý, ale nahradit klubové ikony nebude jednoduché. „Nebude to jen o mně, ale o několika starších hráčích, kteří mají v kabině co říct. Já budu komunikovat s trenéry a případně s vedením,“ přiblížil nový lídr.

  • Simon napodobil Hertla, extraliga přišla o hvězdy

    Dominik Simon je připraven bojovat o místo v sestavě PenguinsFoto Michal Beránek (Sport)

    Dominik Simon si výkony v české nejvyšší soutěži vysloužil účast na mistrovství světa i v NHL. Po draftu podepsal nováčkovskou smlouvu s Pittsburghem, který si dvacetiletého útočníka vybral ze 137. pozice. Včera už odletěl na nováčkovský kemp s nadějí, že napodobí případ Tomáše Hertla, jenž se prosadil hned v premiérové sezoně. „Farmy se vůbec nebojím, ale jdu do Pittsburghu kvůli tomu, abych hrál za první tým, a udělám pro to všechno,“ řekl. Kromě vycházející hvězdičky však extraliga přišla i o velké ikony a strůjce zlaté generace. Kariéru ukončili Jiří Šlégr , Martin Ručinský, Petr Čajánek, Tomáš Vlasák , Pavel Patera či Michal Broš .

  • Lvi u tygrů v Liberci

    Michal Řepík by měl střílet hodně branek.Foto ČTK

    Posílil tak, že se během léta zařadil do širšího okruhu favoritů. Do Liberce přišli do útoku Michalové Řepík a Birner a defenzivu vyztužil obránce Martin Ševc. Ti všichni spolu válčili i v barvách pražského Lva v KHL. „Dokázali se prosadit ve velké konkurenci v NHL i KHL a mají také reprezentační ambice,“ pochvaloval si sportovní ředitel klubu a trenér mužstva Filip Pešán. Samotné posily vnímají, jak moc na ně v Liberci spoléhají. Bílí Tygři v posledních třech sezonách jen jednou postoupili do předkola play off, teď však chtějí dál. „Určitě to na nás bude trošku stát. Doufám, že odvedeme dobrou práci a budeme se prosazovat. Musíme hrát dobře a dávat góly,“ pravil Řepík.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud