20. listopadu 2015 • 12:46

Klepiš, Sýkora, Lukeš... Kdo v extralize zaspal a musí zabrat?

Autor: hok
Vstoupit do diskuse
0
  • I tahle útočná trojice nutně musí zabrat.I tahle útočná trojice nutně musí zabrat.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Ano, víme, po stadionech najdeme horší a možná i mnohem horší. Tablo hráčů deníku Sport však přináší tváře osobností, od nichž se očekává víc, než zatím předvádějí. V minulých sezonách zářili, předváděli kouzla, táhli srdnatě tým. Nyní se více či méně umolousaně pachtí za někdejší fazonou. Tady jsou ti, co potřebují přidat.

  • Jakub Klepiš, útočník, Třinec

    Jakub KlepišFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Zápasy: 17
    Body: 8 (1+7)
    +/-: - 1
    Úspěšnost střelby: 3,7%

    U nejradikálnějších třineckých fanoušků to má v domácích zápasech rozlité ještě dřív, než se vůbec dotkne puku. Dráždí je reklama, která běžela už při mistrovství světa. Jakub Klepiš v ní „vypadne“ z obrazovky, aby se na led rychle vrátil s hláškou komentátora: „A Kuba je zpátky ve hře.“ Jenže v Třinci teď Kuba stále ve hře není. Snaha se mu upřít nedá, poctivě se vrací do obrany. Od něj se však čekají góly a útočné nápady. A ty nepřicházejí. A když, tak velmi sporadicky. Ideální složení první formace se Ocelářům stále nedaří vymyslet. I proto, že Klepiš není v ideální herní pohodě.

  • Petr Sýkora, útočník, Pardubice

    Petr SýkoraFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 16
    Body: 7 (5+2)
    +/-: - 7
    Úspěšnost střelby: 13,5%

    Takhle… V posledních dvou kolech vstřelil po gólu, čili existuje jistá naděje, že se pardubický kalašnikov nakonec rozstřílí. Optimismus přiživuje vědomí, že metrákový bombarďák mívá slabší starty a o to lepší konce. Pamětníci okázalých vystoupení z minulých sezon však tolik optimističtí nejsou – Sýkora bude mít co dělat, aby stihl naplnit dvacetigólovou kótu, kterou míval na pažbě obvykle při prvním sněhu. Zkrátka už to není, co bývalo, a je otázkou, co dál. V klubu může dojít na velké dilema, zda 36letého snajpra na jaře znovu podepisovat. A kdo ví, zda těžké rozhodování nebude mít i sám autor 317 extraligových gólů.

  • Radoslav Tybor, útočník, Pardubice/Třinec

    Radoslav TyborFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Zápasy: 16
    Body: 6 (2+4)
    +/-: - 6
    Úspěšnost střelby: 4,9%

    Kdeže loňské body jsou! Body, hody, zabijačka… Slovenský jezdec v předchozím ročníku osedlal pardubického koně, žádná překážka pro něj nebyla nepřekonatelná. Zastavil se na úctyhodných 42 bodech. Pokud udrží nasazené podzimní „tempo“, vyúčtuje sezonu, kterou by nejradši zahodil do koše. Trápení v koncovce je na jeho poměry obrovské, klasická křeč hráče zvyklého na úplně jiná čísla. Slovenskému reprezentantovi notně schází k ruce Lukáš Radil, a přestože herního prostoru dostává velmi slušnou porci, trápení se jen vrství. Včerejší dohoda o dvouměsíčním trejdu za třineckého Jakuba Orsavu mu pomůže, vrátí se zpět s čistší hlavou.

  • Ondřej Veselý, útočník, Zlín

    Ondřej VeselýFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Zápasy: 18
    Body: 4 (2+2)
    +/-: - 10
    Úspěšnost střelby: 12,5%

    Kapitánovi to nejde, netáhne tým. Jako by ho zodpovědnost, zděděná v létě po kamarádovi Petrovi Čajánkovi, připravila o pohodu. Poslední ze svých dvou gólů zaznamenal Veselý 20. září ve 4. kole… Posledních osm zápasů nezapsal brzy devětatřicetiletý křídelník ani bod a uvízl v podprůměru. Ve statistice plus/minus je dokonce nejhorší v mužstvu, bilance -10 je hrozivá. Také on se stále může stát součástí trejdu, není chráněný. Ve třetí lajně se s ním podobně souží centr Roman Vlach. Klub stále věří, že to jeden z očekávaných tahounů nakopne. Závěry sezon mívá zlínský odchovanec výrazně lepší než rozjezdy.

  • Tomáš Kaberle, obránce, Kometa

    Obránce Komety Brno Tomáš Kaberle patří ke starším lídrům.Foto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 18
    Body: 8 (0+8)
    +/-: - 3
    Úspěšnost střelby: 0%

    Jistota, skrytá za klimbáním Nikdo nemůže říct, že by zmatkoval, po jeho kiksech padaly góly, nerozehrál. Stejně tak ho ale charakterizuje až bohorovný klid vybízející k výkřiku: „Kábo, pojď!“ Jako kdyby matador hlavně dával najevo, co všechno předvede, až se dostane do ráže. Jeho přehled na útočné modré lehce devalvuje nula v kolonce vstřelených gólů; co na tom, že z citlivých nahození těží útočníci při hledání tečí, že přes něho málokdy propadne puk do středního pásma. Gól by potřeboval. Kromě toho se i trenér Hadamczik bezelstně prořekl, když ke Kaberlemu stavěl rychlejšího spoluhráče: „Bude to lepší i při návratech pro puky a vracení hry dopředu.“ Kolonku +/- má Kaberle společně s bažantem Raškou a dalším bekem Kubošem nejhorší v Kometě.

  • František Lukeš, útočník, Litvínov

    František LukešFoto Michal Beránek (Sport)

    Zápasy: 19
    Body: 11 (3+8)
    +/-: - 11
    Úspěšnost střelby: 4,8%

    Není úplně symbolem litvínovské kocoviny, nicméně bodově se zatím dostal sotva na polovinu toho, kde byl před rokem, a střelecky mu to vůbec nelepí. Zkusil už všechno možné, v jednu dobu se třeba vrátil ke starým, mistrovským holím. Tři góly, to je vizitka stejná jako v osmi zápasech Ligy mistrů, v extralize se však ze hry se trefil zatím jedinkrát, v 16. kole proti Mountfieldu. Zbývající dvě branky mu připsali za vítězné nájezdy. V produktivitě týmu je druhý za odskočeným Viktorem Hüblem, ale proti minulé sezoně to je pořád propastný rozdíl a s -11 body za účast na ledě patří mezi nejhorší hráče Vervy.

  • Lukáš Pech, útočník, Sparta

    Lukáš PechFoto Michal Beránek (Sport)

    Zápasy: 19
    Body: 10 (0+10)
    +/-: + 2
    Úspěšnost střelby: 0%

    Ve 13. kole jako by se zasekl, zamrzl, už to bude pomalu měsíc, co si nepřipsal ani čárku. Putuje sestavou, ve středečním zápase proti Liberci nastoupil ve čtvrtém útoku. Jeho deset asistencí ho stále řadí na páté místo v bodování Sparty. Ale jiní hráči měli zdravotní výpadky, navíc na hráče, který pravidelně patřil do společnosti nejproduktivnějších borců extraligy a patřil k nejvytíženějším útočníkům, je to žalostně málo. Velká nula v kolonce gólů je i výsledkem toho, že nepatří k nejpilnějším střelcům. Pech v koncovce není náhoda, i v osmi zápasech CHL si připsal jen jednu asistenci.

  • Karel Kubát, obránce, Litvínov

    Kubát věří, že Litvínov doma vyhrajeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 19
    Body: 6 (2+4)
    +/-: - 4
    Úspěšnost střelby: 3,6%

    Na ledě často připomíná rovera, což před mnoha lety byla pozice hokejového středopolaře. Chce být všude, často se vrhá do útoku. I v nové sezoně se o to snaží, po útočnících Hüblovi s Lukešem pálí na branku soupeře nejčastěji, ale cíl už netrefuje s takovou jistotou a pravidelností. Při pobytu nejzaměstnanějšího hráče Vervy na ledě mužstvo neinkasuje tolik, jako když zasáhnou někteří jiní beci. Ovšem vleklá pomistrovská kocovina ještě víc obnažuje, že lídr obrany často sice bývá všude, ale zároveň není nikde. A tak vzadu musejí obětavě zaskakovat další Krušnohorci.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud