Tomáš Vrábel
25. listopadu 2015 • 04:58

Drogy v českém hokeji? Pozor si musíme dát u mládeže, říká Chlumský

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco NHL si neví rady s drogovými případy, český svaz ještě zdvojnásobil postih za jejich užívání. Viníkům hrozí stopka na čtyři roky, naposledy ji inkasoval hráč prvoligového Ústí nad Labem Tomáš Kolafa.



„Z hlediska kokainu je to ojedinělý případ vůbec v celém českém sportu. Jsou to výjimky, občas nějaký pervitin, ale drogy sportovci v česku moc neberou,“ shrnul stav českého sportu Jiří Chlumský, vedoucí oddělení kontrol Antidopingového výboru České republiky.

Na druhou stranu ale upozornil: „Několik hokejistů je za poslední roky pozitivních. Máme nějaké signály z juniorských kategorií, tam by si svazoví funkcionáři a kluboví činovníci měli dát větší pozor, zvýšit prevenci, to jo, ale není to žádný exces, který by vybočoval z jiných sportů,“ dodal.

Ale zároveň radí zvýšenou prevenci. „Minimálně jednou za rok by týmový lékař měl promluvit k týmu na toto téma, varovat ho i třeba před léčením bez jeho schválení,“ přiblížil Chlumský.

Svaz se tomuto tématu věnuje. „Rozeslali jsme i oběžník do všech klubů, aby na to všichni dbali, protože je to reálné nebezpečí. To, že se tím začala zaobírat NHL, je dobře, protože organizace s tolika hráči by se tomuto problému měla věnovat,“ doplnil šéf extraligy Josef Řezníček.

Prioritou je extraliga


Chlumský zároveň nechápe stav NHL, ve které kokain kvůli kolektivní smlouvě mezi ligou a hráčskou asociací není na seznamu zakázaných látek. „Jestli má svůj zakázaný seznam látek, tak je to smutné. Všechny civilizované sporty přistoupily na univerzální a mezinárodní antidopingový kodex, jehož součástí je i seznam zakázaných látek, platí i v IIHF (Mezinárodní hokejová federace), a jestli NHL má nějaké výjimky, tak to už je její chyba,“ zdůraznil.

Když Antidopingový výbor zaznamená pozitivní test, případ předá jednotlivému svazu. Ten hokejový trest za užívání drog zvýšil z dvouletého na čtyřletý zákaz. Testy probíhají v mimosezonním období i během rozjetých soutěží.

„Prioritu má jednoznačně extraliga. Minimálně jednou za rok se každé mužstvo na dopingovou kontrolu jednou dostane, z něj se pak losují dva hráči,“ popsal průběh kontroly Chlumský. „Kontroloři jsou naprosto nezávislí, takže mohou navštěvovat třeba i tréninky, turnaje, zápasy… My to respektujeme, máme to zanesené i v pravidlech,“ dodal Řezníček.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud