9. září 2016 • 05:00

PĚT taháků extraligy: Kometa plná hvězd, řízní mladíci ze zámoří

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po čtyř měsíční pauze se opět vrací na česká kluziště hokejová horečka. Začíná nový ročník Tipsport extraligy. Nejlepší tuzemské týmy spolu budou opět svádět neúprosné bitvy, aby mohli v závěru jubilejní 80. extraligové sezony bojovat o pohár T. G. Masaryka. Čeká nás řada novinek a zajímavostí, které vzbudí pozornost mnoha hokejových příznivců. Server iSport.cz vybral pět z nich.



Kometa plná hvězd. Pomohou k vysněnému titulu?

V Brně budou mít lidé další důvod k tomu, aby zašli na hokej. Za jihomoravskou metropoli totiž v novém ročníku nastoupí na led hned pět českých borců se zkušenostmi z KHL a reprezenace. V DRFG areně, která bývá po většinu sezony zaplněná fanoušky, se představí ostřílený bek Ondřej Němec a útočníci Martin Erat , Marek Kvapil, Tomáš Vincour a Martin Zaťovič .

S těmito hráči patří Brno mezi největší kandidáty na titul. "Musíme jít do sezony s velkou pokorou. Že jsou na papíře velká jména, to ještě nemusí být záruka úspěchu," řekl na klubovém webu Libor Zábranský, majitel a hlavní trenér Komety. Zapálení brněnští fanoušci věří, že jejich tým dojde dále než do předkola play off, jako tomu bylo v minulé sezoně.

Pohled přímo na ledovou plochu v O2 Areně

Dnešní program 1. kola
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice, HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha,
17:10 Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav,
17:30 Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary, PSG Zlín - HC Kometa Brno,
18:00 HC Olomouc - HC Verva Litvínov

S velice zajímavým lákadlem na hokej přišla během léta Sparta. V O2 Areně chce potěšit své fanoušky jedinečným pohledem na hru, který mají pouze diváci v zámoří. Za plexisklem totiž zbudovala nová místa k sezení, která umožňují si užít hokej doslova z první ruky. Tyto prostory už mohli hokejoví příznivci Sparty vyzkoušet během srpnových domácích zápasů svého týmu v rámci Ligy mistrů.  

"Možnost využití první řady hned za mantinelem je nejdůležitější novinkou. Jedná se o sedačky na místa, jež patří k nejoblíbenějším v NHL. A je z nich na hru perfektní pohled," řekl novinářům manažer událostí v O2 Areně Jiří Formánek. Zda tato místa u plexiskla naplno využijí diváci během extraligy se teprve uvidí. První domácí zápas čeká Spartu v pátek 16. září proti Třinci.

Prodloužení 3 na 3? Lákavější pro diváky

S pravidlem, které teprve minulou sezonu zavedli v zámoří, přichází v novém ročníku i extraliga. Pokud se zápas nerozhodne v základní hrací době, bude následovat prodloužení tři na tři a až po něm samostatné nájezdy. Důvod je prostý. Zatraktivní to hru z pohledu diváka, v NHL se to osvědčilo. Stačí pouze malá chyba a v samostatném úniku skóruje i bek.

Není se vůbec ničemu divit, když se tento trend dostal i do nejvyšší tuzemské soutěže. Extraligové kluby si toto prodloužení zvolily jednohlasně. "Věříme, že hra bude více gradovat a přiláká to více lidí na hokej. Dívaky by to mělo přímo vtáhnout do hry," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček.  

Oslabený Liberec jde za obhajobou

Úřadujícího mistra nečeká lehká práce. Během léta z Liberce odešli do KHL tahouni mužstva, kteří výrazně přispěli k historicky prvnímu titulu Bílých Tygrů.  Michal Řepík zamířil do Čeljabinsku. Do stejného klubu ho následoval Michal Birner . Jakub Valský je ve Slovanu Bratislava. Rozloučil se i Martin Bakoš, střelec zlatého gólu z finále proti Spartě a bude působit v Red Star Kunlun, čínském zástupci v KHL.

„Bude velice těžké nahradit tyto hráče, Musíme se však koukat dopředu. Nevím, jestli se nám povede zopakovat minulou sezonu. Věřím však, že máme na to, abychom se drželi v horních patrech tabulky,“ řekl kapitán Bílých Tygrů Branko Radivojevič.

V klubu ale zůstává trenér Filip Pešán. "Loni jsme šli štěstí naproti výraznou a důraznou každodenní prací a také velkou pokorou. To se snažíme v hráčích udržet," řekl na klubovém webu strůjce libereckého úspěchu.

Příchod hlásí mladí hráči ze zámoří

Některé extraligové týmy se zaměřily na české mladíky ze zámořských nižších soutěží. Sparta přilákala hned tři takové hráče. Přišli řízní obránci Richard Nedomlel a Martin Gernát s tvořívým útočníkem Dominikem Uherem. "Kluci by tu měli předvádět více kontaktního hokeje," přeje si sparťanský trenér Jiří Kalous .

Do extraligy se například podívá ve třineckém dresu třiadvacetiletý Američan z farmy Dallasu Cory Kane. Vítkovicím se vrátil obránce a odchovanec Daniel Krenželok. Do Liberce přišel z farmy Colorada gólman Roman Will. Dokonce i Litvínov sehnal zámořskou posilu Richarda Nejezchleba, který byl před dvěma roky draftován New York Rangers. 

Startuje extraliga, vše důležité najdete v pátečním Sport magazínu
Video se připravuje ...

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud