Jiří Punčochář
16. září 2017 • 04:40

Bráchové se rvali, Zlín trpí. Bukartsové jsou podráždění, štve Hamrlíka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jenom lehce přes osm minut vydržel v pátečním extraligovém zápase Zlín - Kometa (0:4) stěžejní domácí útočník Roberts Bukarts. V čase 8:17 ho rozhodčí poslali do sprch za to, že se zapojil do rvačky po naskočení ze střídačky. Resumé na sebe nenechalo dlouho čekat. Do zkušeného střelce i do jeho mladšího bratra Rihardse, který se šel bít s ním, se pustil zlínský trenér Martin Hamrlík.



Berani doma prohrávají, navíc se ve dvou zápasech před vlastním publikem ještě netrefili, a v tabulce extraligy jsou předposlední. Jeden z důvodů? Zjevně nedisciplinovanost útočníků, na které se ve Zlíně chtěli nejvíc spoléhat.

Roberts Bukarts (vloni 21+19) v nově načnuté sezoně ještě neskóroval a připsal si jen tři asistence, jeho bratr Rihards střelecky mlčí taktéž a přihrávku má pouze jednu. Vrcholem jejich zmaru byla rvačka v první třetině derby s Kometou.

„Nerval jsem se s nějakým úmyslem. Byl jsem podražený, šel jsem na střídačku. Chytil mě (hráč Komety) a začalo to,“ vyprávěl svoji verzi příběhu mladší z bratrů Rihards.

Pohled z druhé strany byl – jak jinak – odlišný.

„Zastával jsem se Kánise (Jana Káni) při jeho souboji. Viděl jsem, že tam hráč vyletěl ze střídačky, jeden byl před Kánisem, druhý za ním. Tak jsem šel mezi ně, dostal jsem úder, hned jsem ho vrátil. Myslím, že to byli oba Bukartsové,“ líčil brněnský útočník Marcel Haščák.

Mezi rváče nepatří, ale podobně šel už v přípravě mstít zákrok soupeře v utkání s Duklou Jihlava, a ve Zlíně to předvedl znovu. „Co jsem tam měl jiného dělat?“ tázal se Haščák. „Nebylo tam nic navíc, nic zákeřného. Jenom jsem se zastal Kánise. On (Roberts Bukarts) tam neměl co dělat, skočil ze střídačky. Zaprvé je to nefér, zadruhé je to do konce zápasu,“ stál si za svým Haščák.

Stejně to viděli i rozhodčí, a tak hráče, který by měl Zlín střelecky táhnout, poslali do kabin.

Rihards Bukarts vyfasoval čtyři trestné minuty, Roberts dvakrát čtyři minuty a trest do konce utkání. Rozhodčí to v Zápise o utkání vysvětlili uplatněním pravidla 141/x za rvačku. Týká se hráče, který se do rvačky zapojí ze střídačky.

Výňatek z pravidel ke rvačce ve ZlíněFoto jip

„Špatné rozhodnutí rozhodčích. Řekli, že byl (Roberts) na střídačce, ale on už byl na ledě,“ tvrdil Rihards. „Nebyl to klíčový okamžik zápasu. Nehráli jsme dobře,“ hájil se.

Jenže moc si nepomohl. Bukartsové by měli dávat góly, ne vysedávat na trestné lavici. Zlín je předposlední a jejich pomoc potřebuje. Místo toho je Roberts (celkem 32 trestných minut) nejtrestanějším hráčem soutěže.

Spokojenější mohla být Kometa. Haščák si odnesl ránu na rtu, ale věděl: při účtování rvačky nadělili rozhodčí o dvě trestné minuty víc Zlínu a Brňané měli přesilovku. Získali v ní převahu, ve které pak pokračovali ve zbytku zápasu. Zaslouženě si odvezli výhru a uklidnili se po domácí porážce s Mladou Boleslaví.

Zato ve Zlíně zavládla skepse.

„My nemáme Erata , Němce a další tyto borce, které má Kometa. Jsme rádi za Bukyho (Bukartse), a nám dnes chyběl,“ připomněl Hamrlík. Štvalo ho, že to nebylo poprvé, co se lotyšští bratři nechali vyprovokovat. „Bukartsové jsou podráždění. V každém zápase, když se někdo dotkne někoho z nich, se jeden druhého zastávají, a chodí za to ven. Mluvili jsme s nimi, ale nepadlo to na úrodnou půdu. Vypadá to, že se věnují něčemu jinému než dávání gólů,“ nešetřil je trenér Hamrlík.

SESTŘIH: Aukro Berani Zlín - HC Kometa Brno 0:4
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud