Pavel Ryšavý
21. března 2018 • 10:40

Příběh esa Pardubic: Treille odboural blikance, po návratu do Čech září

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od první chvíle byl v Česku tím druhým. Dvojka za docela schopným bráchou. Yorick Treille si udělal jméno ve Vítkovicích, válel tam od roku 2008 dvě sezony, pak přestoupil do Sparty. Mladší Sacha? To je ten Francouz, co hraje hodně tvrdě a brácha začínal v Ostravě, ne? Takhle se ptali vždycky fanoušci. Už je to ale jiná story. Po roce v Německu a dvou doma ve Francii se vrátil do extraligy. Postupně se stal jedním z nejdůležitějších hráčů pardubického Dynama.



„Pro mě to byla velká výzva se vrátit do české extraligy, tuhle soutěž hodně uznávám. Jestli se tady něco nejvíc změnilo, tak stadiony a jejich vybavení. Fanoušci jsou tady skvělí pořád a zejména v Pardubicích to stojí za to. Je to tu paráda,“ říká Sacha Treille, třicetileté levé křídlo.

Před osmi lety měl nastoupit do Vítkovic, stejně jako bratr, smlouva byla nachystaná, ale cuknul, prý kvůli přítelkyni Marjorie, která do Ostravy nechtěla. Nakonec si plácl s Kladnem. A první zápas? Pavel Patera mu poslal žabku a on puk uklidil pod víko. Slavil gól, věděl, že mu ho připravil jeden starší spoluhráč.

Až bratr Yorick, který tou dobou oblékal dres Sparty, mu pak vysvětlil, kdo ten starší spoluhráč je. Pavel Patera, génius na nahrávky, zlatý olympionik z Nagana, mistr světa. On neměl páru. Byla to doba, kdy Sacha za bráchou do Prahy jezdil jen vlakem, žlutým motorákem, řidičák ještě neměl, nestihl ho.

Za osm let se několik věcí změnilo, auto už řídí, z přítelkyně Marjorie se stala paní Treille, s manželem mají dva syny, ten mladší se narodil na podzim v chrudimské porodnici. Kvůli rodině Česko přitom opouštěli, chtěli prvního syna vychovávat ve Francii. Sacha odešel v roce 2014 do Straubingu a v posledních dvou sezonách nastupoval doma za Rouen. „Někdy v květnu mě ale oslovil, jestli bych mu nepomohl k návratu do Česka, že se chtěl herně zase posunout dál a zahrát si extraligu,“ prozradil Treilleho agent Martin Podlešák, jak se pekl návrat do ligy, kterou zná.

Pardubice byly tou dobou po baráži, hledaly nové tváře, které klub pozvednou výš. „Věděl jsem, že hledají cizince, plusem bylo, že na Sachu se nepohlíží papírově jako na zahraničního hráče, protože už u nás odehrál čtyři sezony,“ vysvětloval Podlešák, proč klubu nadhodil, jestli by nestál právě o mohutného Francouze.

Klaplo to. Dynamo vzalo Treilleho, plus k němu i krajana Jordanna Perreta. A tenhle kauf vyšel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud