1. května 2018 • 13:30

Extraliga spustí vychytávku z NHL. Coach's Challenge už od nové sezony!

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL pracují nejlepší hráči i nejlepší mozky. Můžete dát jed na to, že co se vymyslí v zámořské soutěži, časem dorazí i do Evropy. Poslední záležitostí je tzv. trenérská výzva, neboli Coach´s Challenge, kdy šéfové střídaček mohou dát podnět k přezkoumání gólové situace. Od září se tahle vymoženost dostane i do extraligy. Serveru iSport.cz to potvrdil ředitel extraligy Josef Řezníček. „Kluby nechtějí čekat,“ prohlásil.



V NHL se díky Coach´s Challenge změnily desítky gólových výroků. V podstatě jde o to, aby mužstva měla okamžitě šanci změnit výrok sudích, pokud situaci viděla jinak. Trenéři mají k dispozici záběry rovnou na střídačce a musí se rychle rozhodnout, zda „protest“ nahlásit. Jejich počet je samozřejmě omezen.

„O trenérskou challenge extraligové celky jednoznačně stály. Vedle NHL to implementovala i IIHF. Měli jsme to připravené a kluby odsouhlasené od sezony 2019/20, ale kluby jsou jednoznačně pro to nečekat až na další sezonu, ale zavést to už nyní,“ říká Josef Řezníček.

Na rozdíl od NHL, česká nejvyšší soutěž chce challenge využít jen pro dohady v brankovišti, do revize situací při ofsajdech nechce jít. Ostatně, i NHL s tím nemá nejlepší zkušenosti. V sezoně 2016/17 ze 117 případů opravila 39 situací, zároveň však otravovalo dlouhé přezkoumávání, kolikrát šlo centimetry či milimetry nebo vracení několika minut hry zpět.

Mountfield HK - Liberec: Derner v souboji s Dragounem, za mohutného protestu diváků rozhodčí nevylučovali
Video se připravuje ...

„Revidování tzv. ofsajdové pasti nechceme, od toho zřejmě i v NHL upustí. Hra se vrací třeba i o dvě minuty zpátky, narušuje to průběh utkání,“ vysvětluje Řezníček jasný extraligový postoj.

Zavedení novinky přinese klubům další náklady, podle šéfa soutěže půjde zhruba o jeden milion korun zátěže pro každý oddíl. „Je k tomu zapotřebí kompletní video systémy se specifikací bránění na brankovišti. Opatření techniky je pro kluby zásadní úkol na léto. Kluby si mohou vybrat jakoukoli firmu, jde výhradně o danou specifikaci.“

Trenérská výzva výrazně zasáhne i do režimu rozhodčích, kteří budou muset nastupovat s mikroporty a v případě revize herní situace budou publiku hlásit konečný verdikt. Jako v NHL. „Sudí budou proškolováni, aby zvládli umět mluvit před diváky, popsat a vysvětlit konkrétní situaci, rozhodnutí,“ připojuje Řezníček.

Celý systém se zkušebně testoval na stadionu v Plzni, prověrka dopadla slušně. „Testovali jsme mikrofony na bázi bluetooth a fungovalo to docela dobře, z ledu do hlediště je to transformovatelné. Teď je otázka potřebného fungování na všech stadionech. Musíme to mít na sto procent, nejde do takové akce jít jako mickeymousové s nějakým prasystémem,“ uzavírá Řezníček.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud