Ondřej Kuchař
10. ledna 2020 • 04:50

ANKETA klubů: Zrušení sestupu? Teď NE! Pro uzavření jsou jen Pardubice

Autor: Ondřej Kuchař, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vznikla panika. Bouří se hráči i fanoušci. Nelíbí se jim změna pravidel v průběhu rozehrané soutěže. Co na to ti nejpovolanější, šéfové extraligových klubů? Deník Sport je všechny oslovil. Jedinou organizací, která se vyjádřila pro okamžité zrušení sestupu, jsou Pardubice. Mnohé další mlčely, mlžily. Jinak ale převládá názor nechat vše, jak je. Možná reforma? Až po konci sezony. Názory všech 14 extraligových klubů najdete v zamčené části článku.



Nejdřív ze všeho si pojďme shrnout názvosloví. O co vlastně jde a co je v této problematice obecný klam a omyl. Pro otázku převzetí řízení extraligy kluby a potenciální okamžité změny herního řádu se vžilo spojení UZAVŘENÍ EXTRALIGY. Slovo „uzavření“ je však v tomto kontextu nutné vysvětlit.

Neznamená, že se nejvyšší soutěž zakonzervuje, hrát ji bude současná čtrnáctka vyvolených a šmytec. Týmy z nižšího patra dál budou hrát o postup, možnost se mezi elitu prokousat. Musí však získat klíč. Zamčená vrata odemknout. Jak? Vyhrají Chance ligu a splní licenční podmínky. Pokud se tak stane, rozšíří počet klubů v nejvyšší soutěži. Sportovní hledisko bude zachováno, panika je v tomto směru zbytečná.

Tohle je však zatím pouze teoretická rovina, která může nastat. Otázkou zůstává kdy. Hned? Po sezoně? Nebo ještě později?

„Model přímého sestupu se majitelům klubu vůbec nelíbí, to byl tudíž hlavní impulz se začít touhle problematikou více zabývat. O uzavření extraligy se ale vůbec nejedná a nejednalo. Diskutují se jen možnosti, co se soutěží dál,“ říká generální manažer Zlína Martin Hosták. „Rád bych podotkl, že se nikdy nemluvilo o uzavření soutěže. Nikdy,“ přidal se brněnský boss Libor Zábranský na klubovém webu.

Hlavní tématem tedy není uzavření, ale zrušení sestupu. Deník Sport během čtvrtka kontaktoval všechny kluby nejvyšší soutěže, aby jejich šéfům položil dvě otázky. Zaprvé: Jste pro zrušení sestupu z Tipsport extraligy ještě v této sezoně? A zadruhé: Souhlasíte s tím, že by se extraliga stala nesestupovou od dalšího ročníku a týmy by ji hrály na základě splnění licenčních podmínek?

Výsledky jsou velmi zajímavé. Na první dotaz drtivá většina klubů odpověděla odmítavě. Sestup by šmahem smetly ze stolu jen Pardubice, aktuálně poslední

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud