10. června 2020 • 16:16

Smír mezi Červeným a Hradcem. Klub s útočníkem uzavřel dohodu o narovnání

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spor mezi vedením hokejistů extraligového Hradce Králové a bývalým útočníkem tohoto klubu Rudolfem Červeným skončil smírem. Klub uzavřel s třicetiletým hráčem s reprezentačními zkušenostmi dohodu o narovnání. Svaz o dohodě obou stran informoval v tiskové zprávě.



Červený, který se stal před měsícem posilou finského celku Pelicans Lahti, podepsal loni po návratu ze zahraničí s hradeckým klubem, kde v minulosti dlouhodobě působil, víceletou smlouvu. Vedení Mountfieldu však nebylo spokojeno s jeho výkony. Červený si ve 30 zápasech připsal pět gólů a 11 nahrávek. Vše nakonec vyústilo jeho lednovým odchodem do Komety Brno.

„Jeho odchod je pro nás nepříjemnou záležitostí. Je však potřeba konstatovat, že přišel do týmu jako rozdílový hráč a byl nadstandardně finančně ohodnocen. Naše očekávání nesplnil, poměr cena/výkon nebyl v rovnováze, a proto se vedení několikrát s Rudou a poté i s jeho agentem sešlo, aby společně našli kompromisní řešení v motivační úpravě platu,“ uvedl tehdy prezident Mountfieldu Miroslav Schön.

„Bohužel Ruda neprojevil sebemenší sebereflexi, a když přišlo Brno s nabídkou na odkup jeho hráčských práv, a to ještě v době, kdy Ruda není zdravotně v pořádku, rozhodli jsme se na nabídku (majitele Komety) Libora Zábranského reflektovat. Sportovní vedení tím přišlo o útočníka, ale dostalo zelenou k tomu, aby si přivedlo kvalitní náhradu ještě do konce přestupního období,“ dodal Schön.

Červený nechal dohodu o výměně na klubu. „Nic moc jsem nehledal, nechal jsem to na Hradci, s kým se dohodne. Ozvala se Kometa a pár dalších týmů, vyšlo to na Brno,“ řekl útočník před uzávěrkou přestupního období.

„Vznikl zde spor mezi klubem a hráčem o výši odměn dle hráčské smlouvy, za kterým byly tehdy neuspokojivé výkony hráče a snaha najít kompromisní řešení. Zmiňovaný spor nepřímo souvisí s odchodem Rudolfa Červeného do Brna,“ uvedl dnes pro ČTK generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Smírčí komise svazu pak 12. března rozhodla v hokejistův prospěch, když klubu přikázala uhradit spornou částku z hráčské smlouvy. Východočeši proti rozhodnutí podali žalobu, tu ale nyní vzali zpět. „O výši částky bychom nechtěli hovořit. Obě strany nakonec ze svých pozic ustoupily zhruba o stejnou část,“ prozradil Kmoníček.

Právník klubu David Jaroš serveru iDnes.cz řekl, že Červený nezvládl testy. „Hráčská smlouva obsahuje ujednání o tom, že pokud hráč nesplní fyzické testy, krátí se mu základní odměna,“ přiblížil Jaroš s tím, že testy jsou dva. Při každém nesplněném se hráči krátí deset procent od doby, kdy testem neprojde; může tak přijít i o dvacet procent základní odměny.

U Červeného mělo jít o testy v období mezi srpnem 2019 a letošním lednem. „Nějakou část testu nesplnil. Jak, to říkat nechci, ale rozdílný názor měli hráč a klub na to, odkdy a jakým způsobem mají účinky (krácení odměny) platit,“ uvedl Jaroš.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král dohodu přivítal. „V podobných případech vždy upřednostňujeme, pokud se klub s hráčem v rámci platných pravidel domluví na vzájemně přijatelném kompromisu. Řády takový postup umožňují a jsem rád, že toho obě strany využily,“ prohlásil Král.

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud