Květoslav Šimek
13. března 2021 • 10:18

Plusy Vítkovic? Forma z finiše, zkušenosti i spolehlivý Dolejš

Vstoupit do diskuse
0
  • Jeden ze základů k vedení v sérii, vítkovický brankář Daniel Dolejš ve dvou zápasech inkasoval pouze dvakrátJeden ze základů k vedení v sérii, vítkovický brankář Daniel Dolejš ve dvou zápasech inkasoval pouze dvakrátFOTO: ČTK / Ožana Jaroslav

    Do předkola Generali ČP play off vstoupili Vítkovičtí výborně. Dvakrát si poradili s Kometou (2:1p a 2:1), od postupu do čtvrtfinále je dělí jediné vítězství. Třetí zápas se hraje dnes v Brně (15:00). Na čem Ostravané vystavěli své první dvě vybojované výhry? 

  • Forma z finiše

    Ještě začátkem ledna byli Ostravané na dvanáctém místě, ovšem v závěru základní části patřili k nejlepším. Na osmé místo se neposunuli náhodou. Z posledních třinácti zápasů devětkrát vyhráli, padli pouze se Spartou (1:2), Třincem (3:4), Plzní (1:3) a Libercem (1:4). Jenom Sparta, čerstvý držitel Prezidentského poháru, byla v tomto období úspěšnější, získala 28 bodů. Ostravané měli o bod méně. Pro srovnání, Kometa z posledních třinácti zápasů vyhrála šestkrát (20 bodů). Do předkola play off šli tedy Vítkovičtí s respektem k silnému soupeři, nicméně v dobrém rozpoložení podpořeným zdravým sebevědomím.

    54,6 %

    Takovou úspěšnost měli trenéři Miloš Holaň, Radek Philipp a Roman Šimíček v základní části po příchodu k týmu. V prosinci nahradili Mojmíra Trličíka, Darka Stránského a Ladislava Svozila. Z 36 zápasů vydolovali 59 bodů.

    Vítkovice - Kometa: Svačina v pádu zvýšil náskok po práci Mikysky, 2:0
    Video se připravuje ...

  • Hloubka sestavy

    Jistě, Dominik Lakatoš prožívá vedle kreativního Jana Hrušky a bojovného Lukáše Krenželoka životní sezonu. V základní části nasbíral 42 bodů (23+19), premiérově se prostřílel i do národního týmu. Ale bodová produkce Vítkovic nestojí pouze na elitním útoku. Nebezpečné jsou i další formace. Je to ostatně vidět i na úvodních zápasech s Kometou. Ostravané se sice prosadili pouze čtyřikrát, ale góly jsou rovnoměrně rozložené po všech formacích. Každá se prosadila jednou, deset hráčů má po jednom bodu. Žádný jednotlivec není víc než tým.

    „Kluci ze čtvrtého útoku odvádí parádní práci, jsou nepříjemní, napadají. Je to jejich práce, hrají výborně. Možná se to soupeři nelíbí.“  

    LUKÁŠ KOVÁŘ, vítkovický obránce o sestavě

    Vítkovice - Kometa: Kovář napálil puk z první a trefil přesně, 1:0
    Video se připravuje ...

  • Spolehlivý Dolejš

    Základní část vyhrává útok, play off brankář. Letitá poučka není jen otřepanou frází. Šestadvacetiletý Daniel Dolejš je sice ve Vítkovicích od roku 2013, ale do vyřazovacích bojů šel jako jednička pouze v předkole 2015. Tahle pozice mu prakticky nikdy nepatřila ani v základní části, přestože odvádí poměrně spolehlivé služby. Nejdřív jistil Filipa Šindeláře, potom Patrika Bartošáka a poslední dvě sezony Miroslava Svobodu. Proti Kometě chytá spolehlivě. Pomáhá mu i důvěra trenéra Miloše Holaně, který si ho nemohl vynachválit během prvoligového angažmá v Porubě, kde byl Dolejš na hostování. 

    91,68 %

    Takovou úspěšnost zákroků měl Daniel Dolejš v základní části. Lepší byl pouze Petr Kváča z Liberce (92,46 %).

    Vítkovice - Kometa: Dolejš provedl důležitý zákrok proti Bondrovi
    Video se připravuje ...

  • Play off zkušenosti

    Některé věci je třeba zažít. Protrpět si je. Vstřebat velké prohry i velká vítězství. A z nich pak čerpat sílu. Vítkovice zkušené borce v kádru rozhodně mají. Roman Polák si zahrál finále Stanley Cupu, Zbyněk Irgl je ověnčený řadou medailí z mezinárodní scény a extraligové tituly už slavili Guntis Galvinš, Jan Hruška, Lukáš Krenželok, Vladimír Svačina, Alexandre Mallet, Dominik Lakatoš, Jan Schleiss i Rastislav Dej. Minimálně finále si zahráli i Lukáš Kovář nebo Filip Pyrochta. Pochopitelně to samo o sobě není žádná záruka automatického úspěchu, ale plusové body to jsou.

    „Myslím, že máme hodně zkušený tým a doufám, že tahle série s Kometou dopadne mnohem lépe, než předkolo s Plzní v roce 2017, kdy jsme po dvou domácích zápasech vedli 2:0 a nedotáhli to do konce.“

    DANIEL DOLEJŠ, vítkovický brankář o zkušenostech

    SESTŘIH: Vítkovice - Kometa Brno 2:1p. Velmi opatrný zápas rozhodl Lakatoš
    Video se připravuje ...

  • Ustáli ticho

    Vyřazovací boje se poprvé v historii, pomineme-li pár zápasů nedokončeného loňského play off, hrají v tichu a bez bouřících fanoušků. Obrovská škoda. V prvé řadě finanční, v druhé zážitková. Ochuzeni jsou fandové i hokejisté. Ostravané to doma bez diváků zvládli. Větší rána to může být pro Kometu. Rozlehlá Ostravar Arena totiž v posledních letech pouze s nostalgií vzpomínala na bouřlivé časy. Zatímco pro Kometu byl hlasitý kotel v zádech obrovskou vzpruhou a energií.

    „Co si vzpomínám, zápasy v Brně byly vždy specifické, lidi je dokázali popohnat. Ale to platí i pro nás. I tady bývali fanoušci v play off výborní, i pro nás je to ztráta. To je pro oba stejné.“

    FILIP PYROCHTA, vítkovický obránce o atmosféře

    SESTŘIH: Vítkovice - Kometa Brno 2:1. Dva góly domácích opět zkrotily hosty
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud