Ondřej Kuchař
21. září 2021 • 12:40

Změna pravidel vyvolala emoce. Omezení gólmanů i reforma faulů

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moc se o tom nemluvilo, většina fanoušků už si ale stihla všimnout. Pravidlových změn bylo před aktuální sezonou Tipsport extraligy víc než kdy dřív. Některé úpravy byly malicherné, jiné naopak hodně výrazné. Největší emoce vzbuzuje omezení hry gólmanů v podobě lichoběžníku za brankou a reforma faulu vysokou holí. Ne každá už se píská, byť klidně skončí krvavým šrámem.



Několik brankářů už za to vyfasovalo dvouminutový trest. Jako poslední se v neděli nachytal gólman Plzně Dominik Pavlát. Když ve 14. minutě foukl rozhodčí do píšťalky, diváci v pražské O2 areně na sebe tázavě hleděli, proč že. Pavlát se snažil rozehrát puk, přitom se ale o několik centimetrů (jestli vůbec) dostal za brankovou čáru a mimo vyznačený lichoběžník. Tím porušil pravidla, dostal dvojku.

Provinil se proti novince v řádech, která gólmanům zakazuje hrát v rozích kluziště. „Je to pro nás těžké. Když ten puk nejde úplně rychle a my tam na něho musíme čekat, je těžké nejít mu naproti. Jsme v tom od nové sezony trochu omezení, musíme si na to zvyknout. Je to pravidlo jako každé jiné, vylučuje se za něj, musíme to respektovat,“ praví smířlivě brankář Škodovky.

Před ním už trest dostalo i několik dalších gólmanů. Na startu ročníku na inovaci musí myslet, dostat ji do hlav, překódovat předchozí nastavení. „V přípravě jsem na to myslel hodně. Postupem času vám to naskočí, že do těch míst v rohu fakt jet nesmíte,“ přidává.

Cílem rozsáhlé úpravy pravidel je jejich sjednocení napříč Evropou i NHL. Nastavily se také totožné tresty za jednotlivé přestupky. Nejde o přestavbu z české dílny. Na změnách pracovali odborníci z IIHF, evropských soutěží i zámořské ligy.

Brankáři nově nesmí rozehrávat za brankou mimo vyznačený lichoběžník
Brankáři nově nesmí rozehrávat za brankou mimo vyznačený lichoběžník

Úprava pravidla o hře holí brankáře má přinést zrychlení hry, kdy gólman nebude moct pro kotouč vyjet daleko do rohu. „Často mi to ale přijde naopak. Normálně tam mohl brankář zajet, hned rozehrát. Takhle tam přijede bek s útočníkem na zádech a často to končí tím, že se na několik sekund zašlápne puk a nehraje se. V současném trendu si obránci sjížděli pro zastavené puky do rohu, rychle se hrálo. To teď nejde,“ popisuje svůj pohled Pavlát.

Změna má zvýhodnit útočící tým. „Z pozice obránce či brankáře to může být vnímáno negativně. Tohle pravidlo má ale podpořit útočící celek. Jde o to, aby

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud