Pavel Ryšavý
8. března 2022 • 20:00

Pět důvodů, proč Motor šlape: nevisí na hvězdách a je lepší, než čekají čísla

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před sezonou spustily České Budějovice velké nákupy. Přivedly hvězdy Milana Gulaše, Lukáše Pecha, Dominika Hrachovinu nebo Michala Vondrku. Nový tým si postupně sedal a v úterý získal kýžený bod z Hradce (1:2p) k přímému postupu do čtvrtfinále play off. Parta z jihu Čech má sílu, vyskočila do extraligové špičky. Tady je náš rozbor Motoru, všechno neleží jen na hvězdách.



Lepší, než čekají čísla

Kdybyste se řídili jen čísly a predikcemi, Motor rozhodně v první čtyřce nenajdete. Speciální týmy? Průměr, kolem sedmého a osmého místa. Nejzajímavější je pak hra v pěti. Protože když se zaměříte na statistiku xG, která počítá očekávané góly (střely se v ní posuzují podle toho, jak je pravděpodobné, že padne gól, řeší se zde vzdálenost od brány i situace, jestli šlo o nahrávku přes osu a brankář se musel přesouvat, nebo ne), tak ta říká, že České Budějovice budou dole. Mají mít pasivní skóre 2,1:2,3 na 60 minut hry. V reálu je však Motor na poměru 2,5:2,0. Takže útočí lépe, než čekají čísla, brání lépe, než čekají čísla. Nikdo není takový skokan. Víte, kam míříme?

V základní části se ukázalo, že nejde o žádnou „partu dědků“, které dojde šťáva. Třicátníci Pech, Vondrka a Ondráček dělají v produktivitě hlavní rozdíl (přiložená statistika G-xG). Dají góly, když data říkají, že zrovna nemají šanci. Víte, jak se říká, že hráč někdy netrefí ani vodu z lodi. Tak tihle tři z lodi vystřelí a najdou potopenou loď s pokladem.

G-xG ve hře 5 na 5
(skutečný počet gólů/60 minut hry minus očekávaný počet gólů/60 minut)

1. Lukáš Pech 6,36
2. Michal Vondrka 4,83
3. Jiří Ondráček 3,73

Všechno na Gulaše? Ne, tady ne

V Plzni vládl Milan Gulaš, ne tedy jenom klubu, ale celé extralize. Třikrát za sebou ovládl produktivitu (2017/18 - 2019/20), v minulé sezoně skončil třetí. Co jste čekali, když přišel do Motoru? Že všechno se bude řídit znovu podle něj a že zase bude trhat sítě.

Jenže v 36 letech věk už prostě nezastavíte. Do ofenzivy byl znovu velmi slušný, jen ne tak dominantní jako dřív. Dolů šel hlavně ve střelbě. Pálí méně a ne tolik puků už končí v síti. Markantní sešup oproti sezoně snů s 35 góly (dva roky zpět) vidíte hlavně v přesilovkách, teď sice odehrál o 8 zápasů méně. Ale 5 gólů ve 44 utkáních? Tady rozhodně čekáte víc, před dvěma roky nastřílel 14 za 52 zápasů.

Vítkovice - České Budějovice: Přesilovku Motoru využil volejem z levého kruhu Gulaš, 3:3
Video se připravuje ...

O něco méně šancí než dříve chystá i pro spoluhráče a v Plzni taky daleko častěji dovedl dostat sám puk do pásma. Ve výsledku jsou to pro Motor ale pozitivní zprávy. Víte proč?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud