Pavel Bárta
20. června 2022 • 14:34

Hrabík o konci v USA: Rasistické gesto? Bez důkazů. Exemplární případ

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačil mžik a jeho osud se obrátil naruby. V lednu při zápase zámořské AHL předvedl Kryštof Hrabík gesto, které si soupeři vysvětlili jako rasistické. Hráč, na nějž ho udělal, měl jinou barvu pleti. On sám věděl, že to tak nemyslel a nic takového ukázat nechtěl. Žádné důkazy nebyly natolik průkazné, aby obvinění podložily. Liga však napařila 22letému útočníkovi trest na 30 zápasů. „Udělali ze mě exemplární případ,“ svěřil se Sportu v jediném rozhovoru, který k tomu poskytl.



V AHL nastupoval za San Jose Barracuda, farmu Sharks. V utkání proti záloze Arizony z Tucsonu měl urazit soupeře černé pleti Bokodjiho Imamu, jenž dotíral u střídačky. Po šarvátce před ním zatnul ruce jako kulturista. „Zařval jsem na něj: Ty jsi teda silák!“ vrací se Kryštof Hrabík. Jenže to pak už nikoho nezajímalo. Obvinili ho z rasismu, podle protistrany soupeři naznačil, že je opičák. Rázem se z něj stal vyvrhel, v klubu mu zakázali přístup k mužstvu, odpykal si tvrdý trest. Pořád cítí nespravedlnost. I proto v zámoří skončil a zamířil do Plzně. Výpovědí pro iSport Premium chtěl případ vysvětlit ze svého pohledu a uzavřít ho. Pro jednou a navždy.

V médiích proběhlo, že jste udělal na soupeře gesto s rasistickým podtextem. Pak ještě, že jste dostal vysoký trest. To bylo vlastně všechno. K čemu přesně došlo?
„Ve druhé třetině zápasu se strhla klasická potyčka. Tohle se stalo až po ní, kdy on pořád nějak dorážel na naši střídačku a něco říkal našim klukům. Já stál trošku dál. Udělal jsem pak na něj gesto, jako když kulturisti ukazují svaly. Svěsí ruce v pěst dolů a zatnou. Takhle (předvádí). A zařval jsem na něj: „Ty jsi teda silák!“ Myslel jsem to ironicky, vedli jsme 5:2. Bylo to něco jako: ‚Podívej, co předvádíš a začni raději hrát hokej a silný kecy si nech!‘“

Co na to váš protějšek Boko Imama?
„On nic, ale když jsem na něj tohle udělal, zničehonic ke mně přijel úplně jiný hráč a začal mi spílat, proč jsem na něj udělal opici. Napřed jsem nevěděl, o čem mluví, pak mi došlo, že si myslí, že jsem naznačil něco kvůli tomu, že má jinou barvu kůže. Přitom to vůbec tak nebylo. Pak jsem se Imamovi šel omluvit. Říkal, že to bere, že si popovídáme po zápase. Už jsme se nepotkali, nešlo to. Druhý den jsem přišel do kabiny a bylo mi řečeno, ať se odeberu na hotel, že můj případ se vyšetřuje. Arizona na mě podala obvinění.“

Jak šetření probíhalo?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Finále
Články odjinud


Články odjinud