31. května 2023 • 04:45

Extraligoví trestanci za doping. Kokain i steroidy, divná kauza z 80. let

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
  • Kdo v extralize pykal za pozitivní test na doping?Kdo v extralize pykal za pozitivní test na doping?FOTO: Koláž iSport.cz

    Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl. Trojice hříšníků z extraligového Hradce, u které se prokázal pozitivní nález na doping v předcházejícím play off. V historii české nejvyšší soutěže nejsou ojedinělými případy. Tresty nejčastěji schytávali hráči Pardubic, v jednom případě dokonce znamenal distanc konec kariéry. V 80. letech minulého století se zase objevil případ, kdy se s odebranými vzorky zacházelo hodně amatérsky. Zákaz přesto platil. Projděte si příběhy potrestaných hráčů v článku iSport.cz.

  • Jan Mandát

    Skvěle nakopnul kariéru, dostal se do reprezentace, ale na konci roku 2020 byl pardubický útočník Jan Mandát pozitivně testován na kokain. Hrozila mu čtyřletá stopka, dostal dva roky. Mohl ale hrát v ECHL, takže po menší pauze se přesunul do zámoří. Trest mu vypršel a znovu hraje v Dynamu.

    Jan Mandát se raduje se spoluhráči z gólu Jan Mandát se raduje se spoluhráči z góluFoto Michal Beránek / Sport

  • Tomáš Kolafa

    V roce 2015 měl obránce Ústí nad Labem Tomáš Kolafa, který si odskočil na play off do Pardubic, pozitivní test na kokain. Disciplinární komise českého hokejového svazu mu vyměřila čtyřletý trest zákazu činnosti. Kolafa se rozhodl v 31 letech ukončit aktivní kariéru.

    I Tomáš Kolafa byl trestán za doping I Tomáš Kolafa byl trestán za dopingFoto Michal Beránek (Sport)

  • Michael Vyhlídal

    V roce 2003 dostal dvouletý zákaz činnosti pardubický obránce Michael Vyhlídal, u něhož šlo o anabolický steroid nandrolon. Pozitivní nález měl při kontrole po zápase 27. září 2002 na Slavii. Do extraligy se pak ještě vrátil.

    Michael Vyhlídal (vpravo) se po dopingovém nálezu vrátil Michael Vyhlídal (vpravo) se po dopingovém nálezu vrátilFoto LEGNER JAROSLAV / Sport

  • Libor Dolana

    Po zpřísnění kontrol v devadesátých letech byl prokázán efedrin útočníkovi Liboru Dolanovi z jihlavské Dukly. Po utkání s Litvínovem, hraném 7. listopadu 1995, měl viník zastavenou činnost na tři měsíce nepodmíněně.

    Libor Dolana se synem Tomášem v roce 2005 Libor Dolana se synem Tomášem v roce 2005Foto Punčochář / Sport

  • Vladimír Petrovka, David Volek

    Stará sága, ale hodně zvláštní. Po finále ligy z roku 1988 se objevila zpráva, že hráči Sparty byli pozitivně testováni, Vladimír Petrovka na fenmetrazin, David Volek na nadrolon. S prvním vzorkem se prý ale zacházelo hodně amatérsky, hráči žádali o druhý, nedošlo k němu. Stopku dostali do listopadu.

    David Volek hrával i za New York Islanders David Volek hrával i za New York IslandersFoto Archiv Davida Volka

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud