Květoslav Šimek
24. října 2023 • 17:15

Co musí Vítkovice zlepšit: Mueller, hra v obranném pásmu, centři či psychika

Vstoupit do diskuse
0
  • Pohled na smutnící vítkovické hokejisty po porážce v Hradci KrálovéPohled na smutnící vítkovické hokejisty po porážce v Hradci KrálovéFOTO: ČTK / Taneček David

    Už bez trenéra Miloše Holaně se budou Vítkovice chtít zvednout z extraligového dna. Kromě solidních přesilovek zatím týmově nefungovalo skoro nic. Válec z minulé sezony, ve které Ostravané dokázali vyhrávat rozdílem branky a těsné zápasy otáčet v koncovkách ve svůj prospěch, je pryč. Na čem musí vítkovické mužstvo pod vedením Pavla Trnky a Romana Šimíčka zapracovat?

  • Hlava a psychika

    Klasická záležitost. Když se daří, jde všechno prakticky samo a puky se odrážejí správným směrem. Nemusíte moc přemýšlet, co a jak, v ideálním psychickém rozpoložení děláte správná rozhodnutí automaticky. Žádná křeč. Jak hlavu vyladit? Postupně, po malých krocích a v základních maličkostech. Držet týmové pokyny, poctivě si plnit svoje úkoly, nevymýšlet velké věci na efekt. Protože ruce a nohy bez hlavy nefungují.

  • Nastartovat Muellera

    Americký bombardér přišel kvůli zranění z konce sezony prakticky o celou letní přípravu. Na led mohl až těsně před startem ligy, výpadek je logicky znát a vidět. Na hře, sebevědomí i pohybu. Muellera si všimnete v přesilovkách, v nich body celkem sbírá (3+5). V plném počtu? Dopředu je to na hráče jeho kvalit slabota a dozadu ještě horší. Přesto má z útočníků nejvyšší ice time (21:52). Má to složité i v tom, že proti minulé sezoně šel výrazně herně dolů i jeho centr a parťák Peter Krieger. Americká letka musí přidat.

  • Bráním nebo útočím?

    Rozporuplnou figurou vítkovické obrany je Willie Raskob. Ofenzivní oheň v sobě má, ale v defenzívě hoří. Hodně laciných chyb, nedorazů. Proti minulé sezoně sice zapracoval na disciplíně, hraje bez zbytečných faulů, vyloučený zatím nebyl ani jednou. Ale na oporu ze zahraničí je to málo. Raskob umí vystřelit, chytrou přihrávkou připravit tutovku, ale v tuhle chvíli je potřeba plnit hlavně defenzivní úkoly. Ještě víc se v obraně trápí Petr Gewiese. Žádný bod, při inkasovaných gólech je na ledě z celého týmu nejčastěji (-10).

  • Hra v obranné třetině

    V minulé sezoně jedna z klíčových zbraní Vítkovic. Z vlastního pásma se Ostravané dostávali rychle a bezpečně, často dokázali hru bleskově otočit a jít do přečíslení. Teď mají s transportováním puků ze svého pásma problémy. Zhusta potřebují dva, tři pokusy, což je stojí síly a soupeři z toho mají další šance. Výrazně slabší je i práce kolem vlastního brankoviště. Právě z ní dokázal spolehlivý gólman Aleš Stezka těžit. Tahle podpora zatím Lukáši Klimešovi i Matěji Machovskému chybí, což je logicky znát na jejich brankářských číslech i na výrazně negativním skóre. Plusem je, že Machovský se po kostrbatém rozjezdu zvedá.

  • Kde sehnat centra?

    Centr „dělá“ útok a Vítkovice je dlouhodobě hledají. Když se daří jednomu, není v pohodě druhý. Natož další dva. Hloubka a síla sestavy na klíčové pozici chybí. Peter Krieger před rokem po příchodu ze Slovenska příjemně překvapil, byla to trefa, jenže teď se spíš hledá. Nahoru, herně i gólově, jde Petr Chlán (24), ale sám vše neutáhne. Francouzský matador Valentin Claireaux (32) už rychlejší nebude a devatenáctiletý Matěj Přibyl je v průměru na ledě zhruba pět minut za zápas. Trejdy? Šikovného centra v laufu nepustí nikdo a sázet na „rehabilitace“ kdysi zvučných jmen? Na trase Vítkovice-Kometa se údajně koketovalo s myšlenkou na stěhování trápícího se Petra Holíka. Že by se oprášila spolupráce s Muellerem. Co (koho) by ale získala Kometa? Jedno je jisté: Romana Šimíčka s Pavlem Trnkou čeká tvrdá a náročná šichta.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud