25. června 2011 • 19:31

Čeští inline hokejisté slaví historické zlato!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští inline hokejisté slaví na domácím mistrovství světa IIHF v Pardubicích historický úspěch, když ve finále porazili Spojené státy americké 3:2 a získali premiérový titul. 



Oplatili tak pětinásobným šampionům loňskou těsnou finálovou porážku z Karlstadu. Dosud měli Češi ze čtrnácti světových šampionátů na kontě dvě stříbra (2000 a 2011) a jeden bronz (2001).

Češi měli po 65 vteřinách štěstí, že brankáři Handlovi pomohla horní tyč, a následně sudí Virta a Friday neuznali v závěru a po posunutí české branky gól. Vedení tak slavili až v osmé minutě domácí, když Američané střídali, otevřeného prostoru využil Vozdecký, který prostřelil gólmana Redmanna.


Svěřenci trenéra Petra Hemského měli více šancí než soupeř, ale v 16. minutě bylo vyrovnáno, když se při vyloučení kapitána Tenkráta trefil Chavira. Vedení vrátil Čechům také v početní výhodě Besser, od jehož brusle se odrazilo do americké branky nahození Polanského. Náskok zvýšil v závěru druhé čtvrtiny po kombinaci Tenkráta a Koudelky Mojžíš.

Američané se snažili vrátit do hry, ale ztroskotávali na Handlovi. V 33. minutě trefil Polanský tyč a hráči USA se dočkali snížení sedm sekund před konce třetí čtvrtiny, když opět při Tenkrátovu trestu skóroval Chavira.

Češi v závěrečné části uhájili výsledek při Vlčkově vyloučení. O delší tlak v závěru připravilo Američany Walserovo vyloučení, pak hráli ještě při Mojžíšově pobytu na trestné lavici power play, ale gólman Handl odolal a jeho tým mohl začít slavit.

Titul si užívali i loňští hokejový mistři světa z Německa Karel Rachůnek a Tomáš Mojžíš. "Jsem moc rád, že jsem tu mohl být. Vyhráli jsme doma mistrovství světa. Je to paráda," radoval se Mojžíš, rodák z Kolína, který žije v Pardubicích.

V kabině slavili Češi hned po zápase za rytmu hitu Karla Gotta C'est la vie. "Je to určitě příjemný, celý týden jsme si to všichni užívali a věděli jsme, že máme silný tým a můžeme jít daleko. Povedlo se to, myslím si, že to chytlo i hodně lidí, mělo to velkou sledovanost a půjde to ještě nahoru," řekl kapitán Petr Tenkrát v narážce i na finálovou návštěvu v ČEZ Aréně, kam oficiálně zavítalo na šest tisíc fanoušků.

Stejně tak byl doma i trenér Petr Hemský, který české inline hokejisty pod hlavičkou IIHF vede už dlouhá léta a loni s nimi dosáhl po devítiletém medailovém půstu na stříbro. "Základ té party už byl loni. Jsem šťastný, že se nám podařilo ji ještě vylepšit, dát to takovým způsobem dohromady a vyhrát v Pardubicích, kde bydlím. Je to ohromný úspěch, za kterým stál celý kolektiv. Musím poděkovat všem klubům, že hráče pustili," řekl šťastný Hemský.

Poprvé v historii měli hráči vypsané prémie. "Myslím si, že o tom nemá cenu mluvit do médií. Nějaké prémie tam jsou, nic úchvatného to samozřejmě není, ale děkujeme za každou korunu," doplnil Hemský. "Někteří kluci to nepotřebují, ale jsou tu kluci, kteří nehrají hokej tak vysoko a jsou rádi za každou korunu," dodal trenér.

Finále:

Česká republika - USA 3:2 (1:0, 2:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Vozdecký (Demel), 20. Besser (Polanský), 24. Mojžíš (Tenkrát, Koudelka) - 16. I. Chavira (Gawrys, Beilsten), 36. I. Chavira (Beilsten). Rozhodčí: Virta (Fin.), Friday (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:2. Diváci: 5000.

O 3. místo:

Kanada - Švédsko 13:7 (1:2, 5:0, 5:3, 2:2).

O 7. místo:

Německo - Slovensko 9:0 (3:0, 4:0, 1:0, 1:0)
Konečné pořadí: 1. Česko, 2. USA, 3. Kanada, 4. Švédsko, 5. Finsko, 6. Slovinsko, 7. Německo, 8. Slovensko - sestup.

Tento gól Američanů nebyl uznán
Tento gól Američanů nebyl uznán



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud