18. července 2011 • 14:42

Černý na pohřbu Jiříka (†71): Štěstí ho opustilo jednou

Autor: Ondřej Požár
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Augusta, Bubník, Černík, Černý, Golonka, Lener, Meixner, Nadrchal, Potsch, Pospíšil, Vůjtek. Tolik hokejových legend na jednom místě se jen tak nevidí. Bohužel se v pondělí sešly při smutné události. Přijely se do Brna do obřadní síně na Ústředním hřbitově rozloučit s prvním českým hokejistou v NHL Jaroslavem Jiříkem (†71). Ten zahynul minulé pondělí při letecké havárii.



Obřad v narvané smuteční síni zahájil kněz. A když Petr Spálený ze záznamu zapěl Až mě andělé zavolají k sobě, měli slzy v očích snad všichni Jiříkovi spoluhráči z reprezentace, z Kladna i z brněnské Komety.

„Jarda Jiřík byl bohatýr. A bohatýři mají většinou štěstí. Jiřík mu ale šel hodně vstříc. Manželku Kristýnu měl tak rád, že se kvůli ní vykašlal na NHL a vrátil se za ní do Brna. A brněnský hantec se stal jeho mateřským jazykem. Jarda Jiřík měl štěstí, ale to ho jednou jedinkrát zradilo. A to bohužel navždy,“ řekl ve smutečním proslovu šéf sportu ČT Ota Černý.

A zavzpomínal, jak hokejista, který miloval pohled na svět z kokpitu letadla, se mu ještě nedávno svěřil: „Víš, když letím, tak je to klídek a pohoda. To se nedá vyprávět, to se musí zažít!“

Po tklivé písničce Věry Špinarové z filmu Tenkrát na Západě se s manželem rozloučila i jeho žena Kristýna Jiříková. Při poděkování všem přítomným ji zprava podpíral syn Michal a zleva dcera Linda.

Památce Jaroslava Jiříka se poklonil i trenér Vladimír Vůjtek
Památce Jaroslava Jiříka se poklonil i trenér Vladimír Vůjtek

„Nikdy jsem si nemyslela, že tu takhle budu jednou stát. Jarda byl báječný manžel a skvělý parťák nás všech. Byl to velmi zkušený pilot, ale jsou věci, které se nedají ovlivnit,“ narážela na letecké neštěstí, při němž Jiříka v pondělí 11.července nad polem v Brně-Medlánkách zřejmě zradil motor jeho ultralehkého stroje.

Vdova po hokejové legendě přiznala, že se pohřbu muže velmi bála. „Ale vzpomněla jsem si, jak mi Jarda ještě při angažmá v NHL řekl: Prosím tě, když to zvládnou americký báby, tak to zvládneš taky!“ slzela paní Kristýna.

Její dcera Linda k tomu dodala: „Táta byl výjimečný. Byl to frajer! Zazlívám mu, že už svou vnučku nebude vozit v kočárku a cpát jí do pusy bonbóny…“ A obřad symbolicky zakončila vítězná hymna Freddie Mercuryho We are the Champions!

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud