Miroslav Horák
19. července 2011 • 11:11

Drsňák Pineault má strach: Žena má leukémii!

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě minulé sezony Adam Pineault bavil fanoušky v extralize, na ledě se srdnatě rval o úspěch, uměl rozdat i rány pěstí, když cítil křivdu. Z Česka si domů odvezl zlato a bronz. V Pardubicích by jej rádi viděli i příští ročník, na který má smlouvu, na tyto úvahy však americký útočník Adam Pineault nemá myšlenky ani náladu. Před rokem se oženil s půvabnou blondýnkou Monique, ta teď válčí s leukemií.



Vyhlídky na překonání této formy rakoviny jsou obvykle velmi nejisté, myeloidní leukemie je zákeřný sok. V jistých případech ji lze pokořit léky, které pacient užívá celý život.

Další možností je transplantace kostní dřeně s vyhlídkami na defi nitivní vyléčení. Ale to je velký risk. Buď, anebo…

Loni se brali. On profesionální hokejista se zkušenostmi z NHL, ona sportovní reportérka. U ledu se poznali, sblížili, začali žít společný život. Rádi cestovali po světě. Teď řeší první velkou překážku. A hodně drsnou.

Jak už to bývá, leukemie se přihlásila nečekaně. Nenápadně. Zkraje června. „Myslela jsem, že jde jen o nějaký virus chřipky. Ve vzduchu toho přeci poletuje tolik,“ popisuje Monique, jak k šokující zprávě dospěla.

TĚŽKÝ BOJ. Adam Pineault dva roky ukazoval extraligovým fanouškům, jaký je na ledě bojovník. Teď musí pomáhat v daleko důležitějším zápase své manželce Monique.Foto facebook.com

„Odebrali mi vzorek krve, pak další a za čtyři dny mě informovali, že je to leukemie,“ říká v krátkém rozhovoru pro webový server Radio Canada. V prvním veřejném vystoupení poté, co po měsíci a půl mohla přijmout první návštěvu.

Snaží se nepropadat depresím, její tvář zdobí úsměv. Bojuje statečně, drží se. Přitom po dobu šesti týdnů ležela osamocená v izolaci malého pokojíku špitálu v Monctonu. „Slíbila jsem, že se budu na všech fotografi ích usmívat. Pokaždé.“

Její morálku oceňují všichni okolo. „I když na mě přijdou špatné chvíle, nenechám si kvůli nim zničit den. Bývám smutná, ale nikdy ne celý den.“

Adam Pineault je jí nablízku. Rád světu líčí, jak je jeho paní statečná. Jeho facebookové stránky se plní mnoha vzkazy od blízkých, kamarádů a známých. Samozřejmě, že ze všech nejvíc trpí nemocná Monique, ale lidé okolo ní rovněž. Manžela nevyjímaje.

Ten se však správně řídí heslem, že lítostí leukemii ještě nikdo neporazil. A do akce ho také vedou racionální důvody. Léčba je velmi nákladná, úspory z hokejových výdělků nejsou zdaleka bezedné. Spíš naopak. Pětadvacetiletý Pineault v minulosti hrával hlavně na farmě, do Columbusu si odskočil jen na tři utkání před třemi lety.

TĚŽKÝ BOJ. Adam Pineault dva roky ukazoval extraligovým fanouškům, jaký je na ledě bojovník. Teď musí pomáhat v daleko důležitějším zápase své manželce Monique.Foto facebook.com

Proto se rozhodl jednat. A zorganizoval nevšední dražbu hokejových relikvií. Dojde na ni 10. srpna v golfovém klubu v nedalekém Fox Creeku.

Příběh Pineaultových rozpoutal vlnu solidarity i mezi slovutnými hráči NHL, kteří začali posílat hokejové relikvie. Mezi jinými se s pomocí přihlásil i Rick Nash, hvězda Blue Jackets. Do sběratelské aukce poslal své fotografie a hokejovou výstroj. Další dary do dražby dodají i podnikatelé z Monctonu a okolí, jimž není lhostejný osud krásné Monique.

Hokejový pár nedávno velice potěšil telefonát od Kena Hitchcocka, někdejšího kouče Columbusu. „Další svědectví lásky a důkaz, že jsme všichni jedna velká hokejová rodina,“ pochvaloval si Adam Pineault.

„Když jste nemocný, pak je každá zpráva i od úplně cizích lidí obrovskou vzpruhou,“ netají Monique Pineaultová, připravená bojovat ze všech sil.

Pardubický tvrďák Adam Pineault
Pardubický tvrďák Adam Pineault

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud