16. srpna 2011 • 05:00

Pohřeb hokejisty Machače (†65): Když promluvil, legendy plakaly

Autor: Ondřej Požár
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srdce, co jsem rozdával rád, mě zradilo! Verš z básně smuteční řečnice vystihl další krutou ránu, která během posledního měsíce tvrdě zasáhla český hokej. Po Jaroslavu Jiříkovi (†71) se včera spoluhráči a fanoušci v Prostějově loučili s dalším brněnským hokejistou Oldřichem Machačem (†65).



Foto 

Legendární reprezentační obránce, který proslul coby mistr rozdávající bodyčeky jak na běžícím pásu, zemřel 10. srpna na selhání srdce. Od červencové letecké tragédie jeho kamaráda z Komety Brno Jiříka přitom uplynulo sotva pět týdnů…

Poslední rozloučení s Machačem se odehrálo v narvané obřadní síni prostějovského hřbitova, kde byl rtuťovitý bek uložen rovnou do rodinné hrobky.
Nad hrobem už bylo do černé žuly vytesáno symbolicky zlatým písmem jeho jméno s daty narození a úmrtí.

„Olda hokejově vyrůstal v Prostějově a jedenáct let hrál v brněnské Kometě. Třikrát byl mistrem světa. V dubnu jsme mu ještě dávali dres k jeho 65. narozeninám. Už tehdy jsme věděli, že má zdravotní potíže se srdcem,“ vzpomínal za spoluhráče z reprezentace František Černík.

Podle něj si nikdo z nich nepřipouštěl, že by nezlomný bojovník problémy nepřekonal. „Poslední zápas však bohužel nedokázal i přes péči rodiny zvládnout. Český hokej v něm ztrácí vynikajícího hráče i skvělého člověka,“ smutnil Černík.

Do smutných tónů Aleluja a dalších písní zazněl i Machačův hlas ze záznamu: „Hokej nemůže hrát hodnej člověk. Hokej je tvrdá hra!“ A slzy při těchto slovech tekly po tvářích i jeho parťákovi z obrany Františku Pospíšilovi (67) či Jiřímu Holíkovi (67).

Pohřeb hokejisty Oldřicha Machače v Prostějově - rakev s portrétem legendárního mistra bodyčeků byla obsypaná květinami a věnci
Pohřeb hokejisty Oldřicha Machače v Prostějově - rakev s portrétem legendárního mistra bodyčeků byla obsypaná květinami a věnci

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud