Pavel Novotný
16. srpna 2011 • 13:30

Od smrti Ivana Hlinky uplynulo sedm let, českému hokeji stále chybí

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestnáctý srpen roku 2004 zůstane v historii českého hokeje navždy zapsán černým písmem. Přesně před sedmi lety totiž na následky tragické autonehody zemřel vynikající československý hokejista, trenér a strůjce naganského zázraku Ivan Hlinka.



Srdcař, obrovský bojovník, vynikající hokejista a charismatický trenér. Těmito a celou řadou dalších výrazů a přirovnání se snažili jeho spoluhráči, fanoušci a hokejoví odborníci ocenit kvality rodáka z Mostu Ivana Hlinky. O to větším šokem byla pro český národ jeho nečekaná smrt.

Jméno Ivana Hlinky je spjato s celou řadou hokejových i trenérských úspěchů. Svou kariéru však mostecký rodák spojil především se "svým" Litvínovem, za jehož barvy se bil již od svých šestnácti let. Ve dvaceti se už mohl pyšnit kapitánským céčkem na dresu a první pozvánkou do národního týmu.

Ivan HlinkaFoto Sport
V československém dresu získal tři tituly mistrů světa - v roce 1972 v Praze, 1976 v Katovicích a o rok později ve Vídni. Za národním tým odehrál 256 utkání, ve kterých si připsal 132 branek. V letech 1977 až 1980 se mu dostalo cti nejvyšší - byl kapitánem československého týmu.

Ivan Hlinka si vyzkoušel i slavnou NHL, kde nastupoval v dresu Vancouveru Canucks. V Evropě se mohli uměním českého hokejisty kochat ve švýcarském EV Zug.

Své zkušenosti a nesporné charisma přenesl i do pozice trenéra. Největšího úspěchu dosáhl na nezapomenutelném "turnaji století" v Naganu, kdy získal podceňovaný soubor okolo Dominika Haška a Jaromíra Jágra zlaté medaile.

I jako trenér se podíval do NHL, kde vedl Pittsburgh Pinguins. V ruské lize pod jeho vedením bojoval Omsk. V roce 2002 byl mezinárodní hokejovou federací uveden do Síně slávy.

Přesně před sedmi lety se však Ivan Hlinka stal účastníkem dopravní nehody, kdy se jeho vůz srazil nedaleko Karlových Varů s dodávkou. V nemocnici těžce zraněný kouč a legenda českého a československého hokeje umírá. Bylo mu padesát čtyři let.

Profil Ivana Hlinky
narozen: 26.1.1950 v Mostě - zemřel 16.8.2004

- člen Síň slávy IIHF (2002)

- člen Klubu hokejových střelců deníku Sport

- Nejlepší trenér ligy 1990/91

- Vítěz Zlaté hokejky 1978

- Nejlepší nahrávač ligy 1974/75, 77/78

- Nejproduktivnější hráč ligy 1974/75

VIDEO: Osobnost Ivana Hlinky není možné nahradit



Karel Gut, Liběna Hlinková a Martin Urban (zleva) na cestě ke hrobu slavného trenéra.
Karel Gut, Liběna Hlinková a Martin Urban (zleva) na cestě ke hrobu slavného trenéra.

Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud