Pavel Bárta
27. srpna 2011 • 05:00

Ožije slavná Blue Line! Vejvoda - Patera - Procházka po 14 letech

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Kladna se vracejí slavné časy. Během dnešní show k šedesátinám Milana Nového (od 17:30 na zimním stadionu) by se měl představit i Jaromír Jágr. Ožije také proslulá „Blue Line“. „Už se těším, jak se po letech všichni tři zase sejdeme,“ svěřil se Pavel Patera, vedle nějž v pověstném útoku váleli Otakar Vejvoda a Martin Procházka. Takhle hezky pohromadě si zařádí po čtrnácti letech.



Čísla 24, 10 a 20 soupeřům naháněla strach, byla krása je sledovat. Nádherné akce na jeden dotek často až do prázdné branky, bleskové výpady zakončené stylovými blafáky. I když se na ledě dlouho nepotkali, v exhibici na počest nejlepšího střelce československé hokejové historie Milana Nového určitě zase převedou něco ze svých kousků.

Moc přitom nechybělo a „Blue Line“ se mezi mantinely sejít nemusela. Potíže měl právě kladenský lídr Pavel Patera, který si v přátelském utkání proti Litvínovu bolestivě poranil rameno. Nakonec však nastoupí. „Nebudu chodit do těla, ale to snad nebude nikdo. Takže v pohodě,“ líčí 39letý útočník.

S Martinem Procházkou tvořili v ligových soutěžích i reprezentaci téměř nerozlučnou dvojici. Ale s Otakarem Vejvodou se znal Patera nejdřív. „Hrál jsem s Otou od svých šesti let, strávili jsme spolu celkem dvacet sezon. Věděli jsme o sobě všechno. Později se u mě a Prochyho křídla střídala, už to nikdy nebylo takové, i já je s Otou srovnával a bylo těžké někoho najít,“ přiznává.

Původně však s ním a Vejvodou chodil v jednom útoku na led Tomáš Mikolášek. Začínali v PZ Kladno, zatímco Procházka vyrostl v Kralupech nad Vltavou. „Do Kladna přišel někdy v dorostu. K nám se připojil až v áčku,“ připomíná Patera.

Martin Procházka se raduje ze svého úspěchuFoto Archiv Sport
V reprezentaci se představili společně poprvé v prosinci 1994 na turnaji o Cenu Izvestijí. Zahráli si na světovém šampionátu ve Stockholmu, byli hnací silou týmu, který ve Vídni 1996 vybojoval titul mistrů světa. Martin Procházka tam ve finále proti Kanadě vstřelil zlatý gól.

Vměstnali se i do sestavy hvězdného, ale nakonec neúspěšného mužstva pro Světový pohár. Listopadový turnaj Karjala zůstal posledním, kde se představili takhle pohromadě.

Mezitím všichni tři zamířili z Kladna do švédského AIK Stockholm. Právě tam začaly Vejvodovy zdravotní potíže, které zapříčinily postupný kolaps šikovného útočníka. Rychle mu zbytněly stehenní svaly, zatímco jejich obal zůstal těsný. Zažíval ukrutné bolesti, moc nepomohla ani operace, při níž mu byly svalové blány naříznuty.

Ještě během sezony 1997/98 se vrátil na pár zápasů. O další comeback se pokoušel i v dalším roce v dresu Kladna, ale pokračující potíže znamenaly nemilosrdný rozsudek: Ve 27 letech ukončil kariéru.

Pavel Patera zavelel do útokuFoto Michal Beránek SPORT
Na nějakou dobu se stáhl do ústraní. Ve Stockholmu, kde žije s přítelkyní Annou a synem Alexandrem, začal studovat trenérství. K hokeji se vrátil v dubnu 2005 jako asistent a později hlavní kouč třetiligového švédského klubu Botkyrka IK.

„První dva roky, kdy zůstal ve Švédsku, jsme se moc neviděli. Ale později už jsme se potkávali v Čechách snad každé léto a dost času trávíme spolu,“ tvrdí Patera.

V minulé sezoně začal Vejvoda hrát za Lidingö ve čtvrté švédské lize. V 13 zápasech dal devět gólů a připsal si 26 bodů, v listopadu dokonce zvažoval návrat do Kladna. Křeče ve stehnech mu ho však zase překazily.

„Moje svaly mají omezené možnosti. Po zápase jsem byl utahaný, ale nebyla tam taková bolest, jako když jsem hrál za AIK a musel skončit. Člověk to hraje víc hlavou,“ řekl tehdy.

V exhibici, která se odbyde ve volnějším tempu, by mu snad nic překážet nemělo. V show na počest Milana Nového tak slovutná řada Vejvoda – Patera – Procházka bude zase pospolu.

„Čtrnáct let jsme si spolu nezahráli, bude fajn se zase potkat na ledě. Ale těším se na oba dva. Mám radost, že se po letech všichni tři zase sejdeme,“ tvrdí Patera.

Co byla Blue Line

-  Úderná formace Kladna a reprezentace v polovině 90. let. Přezdívka vznikla podle modrých kladenských dresů.

-  Nastupovala ve složení Otakar Vejvoda – Pavel Patera – Martin Procházka, v létě 1996 odešli všichni tři do AIK Stockholm.

- Společně hráli na MS 1995, vybojovali zlaté medaile na MS ve Vídni 1996, představili se ještě na Světovém poháru ve stejném roce.

-  Vejvodovu kariéru uťaly zdravotní potíže, které začaly během působení ve Švédsku. V dresu Kladna nasbíral za šest sezon v 265 zápasech 205 bodů (88+117). V 53 reprezentačních utkáních dal 17 branek.

- Patera s Procházkou se stali pilíři zlaté generace, získali zlato na ZOH v Naganu 1998 a MS 1999, 2000 a 2001. Mají titul se Vsetínem z roku 1999. Potkali se ještě v Omsku a znovu v Kladně. V reprezentaci skončili v sezoně 2003/04.

Slavná Blue Line naháněla soupeřům strach
Slavná Blue Line naháněla soupeřům strach

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud