Martin Tomaides
9. listopadu 2011 • 11:45

VIDEO: St.Louis Blues uctili památku Pavola Demitry a Koroljova

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně 63 dní po letecké tragédii v ruské Jaroslavli se rozhodl zámořský tým St.Louis Blues uspořádat vzpomínkový ceremoniál pro své bývalé hráče Pavola Demitru a Igora Koroljova, jenž při pádu letadla přišli o život. Poklonit se se slzami v očích přišlo 20 bývalých spoluhráčů a trenérů včetně legend zámořské soutěžě Bretta Hulla, Ala MacInnise nebo Curtise Josepha.



Smuteční řeč vedl při ceremoniálu před utkáním St.Louis proti Chicagu John Kelly, letitý komentátor zápasů hokejového týmu St. Louis Blues.

Ten si vybral včerejší utkání především proto, že hlavním trenérem na lavičce Chicaga je Joel Quenneville, Demitrův oblíbený trenér a přítel.

Na zápas se navíc připravily speciální dresy v kterých hráči nastoupili. Na prsou se skvělou nášivkou s číslem 38 (během působení v St.Louis ho nosil jak Demitra tak Koroljov) a jména Pavol a Igor. Dresy byly posléze po utkání vydraženy.

Demitrova žena Maja se ceremoniálu nemohla zúčastnit, a tak poslala dopis, který Kelly přečetl. "Ráda bych poděkovala organizaci St.Louis a jejím příznivcům za Vaší přízeň a Vaše modlitby v této těžké době pro celou naší rodinu."

"St.Louis pro nás bylo jako domov a bylo pro nás nejoblíbenějším místem v zámoří, protože když jsme tu byli, všechno bylo zkrátka perfektní. Nejšťastnější byl Pavol když mohl hrát s Keithem Tkachukem a musím zmínit i jeho oblíbeného trenéra Joela Quennevilla, který v jeho umění nikdy nepřestal věřit. Z celého srdce děkuji za tuto památku pro Pavola, s láskou Maja s rodinou."

O Demitrovi, jenž v St.Louis strávil osm sezon a je pátý v historické tabulce bodování klubu, promluvila i americká legenda a kamarád Keith Tkachuk.

"Měl jsem to štěstí a tu možnost, že jsem mohl hrát v NHL celých 19 let. Během nich jsem potkal na ledě tisíce hráčů. U některých nezapomenu jak dobřý byli na ledě, u některých zase jak skvělí byli spoluhráči, nebo jak dobře se člověk cítil, když je měl po boku."

"Pavol byl jedním z nich, byl skvělý na ledě, byl all-star, byl respektovaný i u protihráčů. Ale byl to hlavně dobrý člověk, dobrý kamarád a určitě také dobrý manžel a otec. Nenajdete nikoho ve světě hokeje kdo by ho neměl rád, všem nám moc chybí. Pavole budeš stále s námi," řekl nalomený Tkachuk.

Druhým hráčem za kterého se truchlilo byl Igor Koroljov, hráč který v St.Louis strávil své první dvě sezony v zámoří a v Jaroslavli dělal asistenta trenéra. O Koroljovovi promluvil Brett Hull, jednadvacátý nejproduktivnější hráč v historii NHL a člen Hokejové síně slávy.

"I přesto že je akvělé být zase zpátky a vidět vás všechny úžasné fanoušky a všechny mé přátelé v tomto báječném městě, přijel jsem sem s opravdu těžkým srdcem. Když jsem poprvé potkal Igora byl to mladý pracovitý rus. Měl úžasnou pracovní morálku a úsměv, jenž rozzářil každou místnost," vyprávěl Hull před zraky Koroljovovy manželky Very a jejich dvou dcer a lehce se pousmál, když si vzpomněl, jak Koroljov některé spoluhráče učil pít vodku."

"Igore od nás všech a od všech které jsi ovlivnil, sbohem příteli."

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud