15. února 2012 • 12:06

Jágr v roce 1990: Vydělám peníze a budu chodit po Kladně s doutníkem

Autor: jon, archiv Sportu
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

PRVNÍ VELKÝ ROZHOVOR | Psal se 3. březen roku 1990. V hokeji zářily komety v čele s osmnáctiletým Jaromírem Jágrem. Dnes legendární útočník, který slaví 40. narozeniny, tehdy poskytl první větší rozhovor Československému Sportu. Nejlepší český hokejista historie měl před 22 lety jasné cíle. Prorazit v zámoří, vydělat peníze a pak se vrátit do vlasti. Co všechno tehdy v rozhovoru prozradil?



Československem hýbaly změny sametové revoluce, fotbalisté se chystali na mistrovství světa do Itálie. A na hokejových kluzištích v dresu Kladna válela vycházející kometa jménem Jaromír Jágr.

Teprve osmnáctiletý útočník v hokejové lize zářil, probojoval se do reprezentace. Spolu s Robertem Reichlem, Robertem Holíkem a Jiřím Šlégrem se chystal na zámořskou misi jménem NHL.

Jágr se stal jednou z největších postav českého hokejeFoto Barbora Reichová (Sport)

Už tehdy bylo jasné, že jeho talent je výjimečný. Ale že se Jágr stane hokejovou ikonou, legendou a jednou z největších českých osobností? To tušil asi jen málokdo...

V tu dobu ještě bydlel v Kladně u rodičů, bojoval s povinnostmi ve škole.

"Na tréninky jezdím ze Švermova (součást Kladna), kde máme statek. V létě chodím na trávu, pomáhám sklízet obilí," prozradil mladý forvard redaktorovi Československého Sportu.

Jágr tehdy řešil odchod do zámoří, ale také vzdělání. "Trému mám jen ze školy, ta bude asi největší problém mého života. Mám individuální plán, v květnu bych měl maturovat. Ale nevím, jestli všechno stihnu," přiznal v době, kdy chodil do čtvrtého ročníku stavební průmyslovky.

Legendární hokejista kvůli odchodu do zámoří maturitu tehdy opravdu nestihl, dodělal si ji až později.

V té době Jágr zdaleka nebyl zkušeným mazákem a respektovanou osobností, ale  mlaďasem v kladenském týmu. "Že jsem střelec? Na to neberu ohledy. Stále sbírám puky před tréninkem," prozradil.

Jaromír Jágr jako olympijský vítěz z Nagana v roce 1998
Jaromír Jágr jako olympijský vítěz z Nagana v roce 1998

Už tehdy bylo jasné, že Jágr zamíří do nejlepší ligy na světě, zámořské NHL. "Otec jednal s Ivanem Lendlem (tehdy vlastník klubu Hartford Whalers). Jinak ale skutečně nevím, jaký klub o mě projeví zájem. Raději bych šel do Spojených států amerických než do Kanady," přál si Jágr.

A co tehdy osmnáctiletý talent chtěl v hokeji dokázat? "Chci vydělat peníze a vrátit se domů. Pak si konečně užívat života. Třeba chodit po Kladně s doutníkem..."

První velký rozhovor s Jaromírem Jágrem, který v roce 1990 vyšel v Československém SportuFoto Archiv Sportu

Vstoupit do diskuse
14


Články odjinud


Články odjinud