10. srpna 2012 • 13:35

Pocta nejen rivalitě: Jaroslavl vidí střet Ruska a Kanady

Autor: fan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to přesně čtyřicet let, co si to poprvé rozdali ruští hokejisté proti profesionálům z Kanady. Slavné osmizápasové Summit Series se v průběhu let vzdával hold častokrát, letošní čtveřice utkání mezi juniorkami obou zemí má ale nádech výjimečnosti. Začalo se totiž v Jaroslavli…



Tohle město baží po hokeji, byl mu násilím ukraden. Loni v září zažilo hrozivou událost, pád letadla se svým týmem…

Volba, kde odehrát ruskou část letního juniorského soupeření, proto byla jasná. Šest tisícovek nadšených lidí, kteří viděli čtvrteční první zápas, (3:2 pro Kanadu) jen její správnost potvrdilo.

Tentokrát nejde jen o špičkový střet dvou nadupaných výběrů plných draftovaných mládenců. Tady jde i o uctění památky.

Vždyť s kanadskou výpravou dorazil i Byron McCrimmon, otec Brada McCrimmona, bývalého obránce NHL a v době katastrofy nového kouče místního Lokomotivu.

„Je s námi už od srazu v Torontu, naši hráči měli šanci se s ním sblížit. Podle mě to je jeden z nejsilnějších lidí, jaké jsem kdy potkal,“ poklonil se Steve Spott, trenér kanadské reprezentace.

A na mysli rozhodně neměl fyzickou sílu. Otec zesnulého syna se totiž zúčastnil vzpomínkového ceremoniálu, který předcházel úvodní partii. „Pan McCrimmon je jako pilíř, pro všechny z nás je inspirací,“ dodal Spott.

Nevzpomíná se tu ale jen na Jaroslavl a její děsivou ztrátu. Letošní zápolení je také připomínkou čtyřicet let staré historické události, kdy se poprvé střetly hokejové světy tehdejšího Sovětského svazu proti severoamerické profesionalitě.

„Snažíme se vytvořit prostředí roku 72, přijel nás sem podpořit i Phil Esposito,“ zmínil kanadský kouč legendárného útočníka, člena Síně slávy NHL, který při Summit Series zářil.

Bitva velmocí již ve čtvrtfináleFoto Reuters

„Naši hráči rozumí tomu, že teď nejde jen o přípravu na prosincové mistrovství světa juniorů, ale že jde i o národní hrdost.“

A taky o přehlídku hvězdiček, které mají dominovat budoucnosti. Za Rusko třeba válí Nail Jakupov, letošní jednička draftu NHL, která na podzim nastupuje v Edmontonu.

Buffalo v červnu zase bralo jako 12. v pořadí Michaila Grigorenka, dalšího člena týmu. Proti nim stojí výběr složený vesměs z hráčů zvolených v prvních a druhých kolech.

Jména jako Dougie Hamilton, Ryan Strome nebo Mark Schiefele už do ligy dokonce nakoukla. Tohle je juniorský hokej, na jaký jinde nenarazíte…

Druhé utkání se v Jaroslavli hraje v pátek, v pondělí a v úterý je na programu zbylá dvojice zápasů v kanadském Halifaxu.

Bitva velmocí již ve čtvrtfinále
Bitva velmocí již ve čtvrtfinále

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud