26. května 2015 • 15:31

Král a spol. se opřeli do šéfa odborů: Je vidět, jak je nekompetentní

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Válka slov. V takovém stavu je nyní hokejové prostředí. Šéf hráčské asociace Marek Černošek kritizoval svaz za to, že neřeší dlouhodobé problémy. Ten na to reagoval ostrými slovy. „Výroky Marka Černoška jsou podle názoru svazu jasným důkazem jeho nekompetentnosti v problematice financování ledního hokeje a sportu vůbec,“ vydal v prohlášení svaz, jehož předsedou je Tomáš Král.



„Právě nekompetentnost v problematice financování hokeje a neznalost jeho právní základny považuje ČSLH za jednu z hlavních příčin toho, že CAIHP (Česká asociace hokejistů) zatím – i přes mimořádně vstřícný přístup svazu – nezaujala v našem hokejovém prostředí takové místo, jaké by jí příslušelo,“ pokračovalo vedení českého hokeje.

Černošek kritizoval svaz za netransparentnost ohledně toho, jak nakládá s veřejnými penězi a dotacemi - CELÉ PROHLÁŠENÍ ZDE. „Jejich využití je pravidelně auditováno a kontrolováno,“ upozornil svaz a dodal: „Vzhledem k tomu, že se jedná o příspěvky z veřejných rozpočtů, jsou příslušné údaje – na rozdíl například od odměn profesionálních hokejistů – veřejně dostupné na internetových stránkách MŠMT i v tiskových informacích ČSLH.“

Předseda hráčské asociace, který se vyjádřil za celý výkonný výbor, prohlásil, že hráči jsou kvůli zněním smluv ‚otroky systému‘. „Jejich principy byly v minulosti několikrát posuzovány nezávislými soudními a jinými institucemi, přičemž ve výsledcích těchto šetření nebyly zpochybněny, což na druhé straně neznamená, že by této problematice nebyla věnována trvalá a náležitá pozornost,“ doplnil hokejový svaz.

„Pokud jde o financování extraligy, předseda CAIHP, což je alarmující, zjevně neví, že veškeré finanční náležitosti jsou řešeny smlouvami mezi společností BPA sport marketing a jednotlivými extraligovými kluby. Jinak by se v této souvislosti neobracel na ČSLH, z jehož prostředků ani z veřejných dotací není profesionální soutěž financována,“ prohlásil Král a spol. na Černoškovu adresu.

„Za nepravdivé tvrzení, týkající se údajného výroku předsedy ČSLH Tomáše Krále o ‚výši finančních subvencí do hokeje‘, ponese předseda CAIHP právní důsledky,“ přiznal svaz.

Výjádření svazu k výrokům Marka Černoška

Výroky Marka Černoška, obsažené v Prohlášení výkonného výboru České asociace hokejistů k situaci v českém hokejovém hnutí, jsou podle názoru ČSLH jasným důkazem jeho nekompetentnosti v problematice financování ledního hokeje a sportu vůbec.

1. Pokud jde o transparentnost využití veřejných příspěvků, na kterou prohlášení poukazuje, státní podpora je realizována v několika programech, které přesně definují jak výši příspěvku, tak účel, na který může být využit. S výchovou mládeže v klubech souvisí program podpory sportovně talentované mládeže, přičemž veškeré prostředky z uvedeného programu směřují na mládežnické trenéry. Jejich využití je pravidelně auditováno a kontrolováno. Zatím poslední kontrolu využití finanční prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže, provozování sportovních zařízení, organizaci sportovních akcí a podporu sledge hokeje provedl v roce 2014 Nejvyšší kontrolní úřad, přičemž v případě ČSLH nebyly zjištěny žádné závady ani nedostatky.

2. Pokud jde o celkovou podporu mládeže ze strany ČSLH, na kterou prohlášení rovněž odkazuje, investice v této oblasti jsou nejrychleji rostoucí položkou svazového rozpočtu a v posledních pěti letech vzrostly o 80 %, ze 47 na téměř 90 milionů Kč. Zahrnují jak mládežnické reprezentace, tak podporu mládeže v klubech, ať už se jedná o Akademie ČSLH (přes 30 milionů Kč), projekt Hokejová výzbroj pro nejmenší (přes 30 milionů Kč) nebo nově o zajištění profesionálních trenérů mládeže pro nejmenší kluby.

Vzhledem k tomu, že se jedná o příspěvky z veřejných rozpočtů, jsou příslušné údaje – na rozdíl například od odměn profesionálních hokejistů – veřejně dostupné na internetových stránkách MŠMT i v tiskových informacích ČSLH.

3. Pokud jde o financování extraligy, předseda CAIHP, což je alarmující, zjevně neví, že veškeré finanční náležitosti jsou řešeny smlouvami mezi společností BPA sport marketing a jednotlivými extraligovými kluby. Jinak by se v této souvislosti neobracel na ČSLH, z jehož prostředků ani z veřejných dotací není profesionální soutěž financována.

ČSLH respektuje, že cílem CAIHP je v první řadě „reprezentace a ochrana zájmů profesionálních hráčů ledního hokeje“, upozorňuje však, že profesionální hokej včetně mezd a odměn hráčů je financován výhradně z prostředků, které zajišťují kluby. Jejich vzájemné vztahy upravuje Přestupní řád ČSLH, Registrační řád ČSLH a Hráčské smlouvy, jejichž principy byly v minulosti několikrát posuzovány nezávislými soudními a jinými institucemi, přičemž ve výsledcích těchto šetření nebyly zpochybněny, což na druhé straně neznamená, že by této problematice nebyla věnována trvalá a náležitá pozornost.

Jakkoli se v prohlášení Marka Černoška uvádí, že jeho cílem „není řešit zásadní problémy skrze média a veřejnost“, skutečností zůstává, že prohlášení rozeslala CAIHP sdělovacím prostředkům, zatímco ČSLH ho do dnešního dne neobdržel. Za nepravdivé tvrzení, týkající se údajného výroku předsedy ČSLH Tomáše Krále o „výši finančních subvencí do hokeje“, ponese předseda CAIHP právní důsledky.

Právě nekompetentnost v problematice financování hokeje a neznalost jeho právní základny považuje ČSLH za jednu z hlavních příčin toho, že CAIHP zatím – i přes mimořádně vstřícný přístup svazu – nezaujala v našem hokejovém prostředí takové místo, jaké by jí příslušelo.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud