17. července 2015 • 04:20

Kde byl, tam zářil. Podívejte se na velké momenty Ručinského kariéry

Autor: pab, mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Martin Ručinský za sebou všude nechával výraznou stopu.Martin Ručinský za sebou všude nechával výraznou stopu.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Kde byl, tam zanechal výraznou stopu. Martin Ručinský zářil v NHL, byl nepostradatelný pro reprezentaci, splnil sen sobě i mnoha fanouškům Litvínova. Teď se rozhodl pro konec kariéry a Deník Sport přináší některé památné momenty, které provázely bohatou kariéru olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa. Jsou mezi nimi úspěchy i pády, patří sem taky jeho slavné góly, na bekhendovou kličku nebo dalekonosnou ránu příkleme by si klidně mohl dát ochrannou známku.

  • Start v barvách kanadských - Draft NHL 1991

    Martin Ručinský v roce 1991 na draftu.Foto martinrucinsky.freepage.cz

    V prvním kole sahli po šikovném křídle v Edmontonu a udělali z Ručinského dvacátého hráče draftu. U Oilers si ale zahrál jen dva zápasy a čekal ho trejd do Quebecu. Tam také 14. dubna 1992 vstřelil svou první branku.

  • Probuzení zlatého obra - Světový pohár 1996 (Helsinky, Praha, Ga-Pa)

    „Ostuda v závěrečném utkání byla jen důsledkem toho, jak mančaft vypadal. Byl v rozkladu,“ řekl tehdy útočník Montrealu Ručinský po turnaji, v němž se představil první český Dream Team. Mužstvo prohrálo, co se dalo. V Praze po porážce 0:3 se Švédy házeli naštvaní diváci na led plechovky, všechno završil debakl 1:7 v Německu. Ale tohle rozčarování probudilo hokejového obra, tady začal vzestup zlaté generace.

  • Náhlá změna směru - ZOH 1998 (Nagano)

    Martin Ručinský po příletu z Nagana na Staroměstském náměstíFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Generace hráčů marně toužily po triumfu pod pěti olympijskými pruhy. Kolikrát chyběl gól nebo pár minut. Až v japonském Naganu se to povedlo. Ručinský skóroval dvakrát v duelu s Kazachstánem, ve čtvrtfinále trefou na 3:1 v čase 36:35 zasadil favorizovaným Američanům smrtící zásek. Po Reichlově přihrávce si zajel za modrou čáru a příklepem tvrdě vypálil. Puk tečoval obránce Brian Leetch, brankář Mike Richter nestačil na změnu směru zareagovat.

  • Přes výmoly na vrchol - MS 1999 (Oslo, Lillehammer)

    Ručinský při oslavách s Hlinkou a Vlasákem.Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Zlatá Vídeň ho o dva roky později minula, hrál play off. Svůj první triumf na šampionátu zažil v turnaji plném zvratů a výmolů, k postupu Čechům pomohli i Slováci remízou s Ruskem. Semifinále na dva zápasy rozhodly až nájezdy. Ve druhém zápase zářil útok, v němž nastupoval s Petrem Sýkorou a Radkem Dvořákem. Dal třetí český gól a v penaltovém rozstřelu proměnil nájezd. Skóroval i v prvním finále proti Finsku. Svůj první světový titul oplakal.

  • Pomsta do bekhendu - MS 2005 (Vídeň)

    Martin Ručinský ve finále s Kanadou na MS ve Vídni v roce 2005Foto Michal Beránek (Sport)

    „Byl jsem po operaci břišních svalů, měsíc jsem nehrál,“ líčil okolnosti kolem dalšího vídeňského šampionátu. Trenér Vladimír Růžička mu však jako jediný věřil. Ve čtvrtfinále při rozstřelu ošálil brankáře DiPietra blafákem do bekhendu. Češi pomstili porážku z předchozího roku v Praze. Ve finále s Kanadou po kombinaci s Jágrem zvyšoval typickou ránou příklepem na 2:0. Pak roztáhl ruce, jako by žehnal: „Tak tady mě máte!“

  • Bronzová klička. I tečka - ZOH 2006 (Turín)

    Martin RučinskýFoto Michal Beránek (Sport)

    Jeden ze svých životních zápasů ve čtvrtfinále proti Slovensku. Ti vyhráli svoji skupinu, Češi postoupili s problémy. V duelu o všechno otevřel Ručinský skóre ve 13.minutě. V brejku se vytasil na gólmana Budaje osvědčenou bekhendovou kličkou. Zhruba v polovině zápasu po výpadu dva na jednoho z jeho přihrávky pálil od modré František Kaberle a Milan Hejduk dorážkou změnil skóre. Češi vyhráli 3:1, nakonec získali bronz. Byla to poslední medaile pro Ručinského.

  • Návrat, kterým šokoval - Sparta 2008

    Ani hattrick Martina Ručinského na výhru nestačil.Foto Barbora Reichová - SPORT

    V Litvínově se narodil a vyrostl, patřil mezi hokejové klenoty tohoto města. A velkou část publika si proti sobě popudil, když po svém odchodu z NHL, kde naskočil k 961 zápasům, zvolil cestu do Sparty a ne do Litvínova. „V Litvínově jsem sice vyrostl a mám tam spoustu přátel, ale v Praze bydlím a cítím se tu doma,“ řekl tehdy útočník. V pražském týmu nakonec strávil pouze dvě sezony, v té třetí už zvolil návrat domů.

  • Vysněný titul - Litvínov 2015

    Ručinský se raduje z mistrovského tituluFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jako nejstarší hráč extraligy doslova čaroval. Nasbíral jednou tolik bodů, než v sezoně předchozí (54) a stal se druhým nejproduktivnějším mužem soutěže. Válel i v play off, byl tahounem, jako ocenění bral mistrovský titul. "Jsem strašně rád, že se nám to povedlo. Byla to dlouhá, ale nádherná sezona," popisoval Ručinský. „Momentálně jsem nejšťastnější člověk na této planetě. Litvínov má konečně titul, moje mise je splněná," řekl těsně po vítězství. Po sezoně byl také zvolen nejlepším hráčem ligy.

  • Národní barvy po devíti letech - Reprezentace 2015

    Ručinský se do reprezentace vrátil po dlouhých letechFoto ČTK/AP

    Díky mistrovské sezoně a neskutečné produktivitě nebylo divu, že o Ručinském začal tehdejší reprezentační kouč Vladimír Růžička uvažovat jako o tajném trumfu pro hokejový šampionát v Praze. Nakonec zasáhla vyšší moc, Ručinský utrpěl ve finálové sérii proti Třinci zranění, kvůli kterému se do konečné nominace nevešel. V rámci Euro Hockey Tour ale ke dvěma duelům naskočil a dres národního týmu tak oblékl poprvé od olympijských her v Turíně v roce 2006.

     

     

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud