1. srpna 2015 • 15:55

Šmíd se chystá na návrat do NHL v Liberci: Chci si užít rodinu

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ladislav Šmíd si poslední ostrý zápas zahrál 19. ledna, od té doby se na ledě neobjevil. Na návrat se devětadvacetiletý obránce připravuje spolu s hokejisty Liberce. Do sestavy Calgary by se rád vrátil v co nejlepší možné formě. Definitivně zavřené dveře však nemá ani do národního týmu. V pondělí se sejde spolu s některými dalšími hráči z NHL s koučem Vladimírem Vůjtkem.



Z terasy domu na konci ulice v poklidné části Liberce se otevírá výhled na Ještěd, který se majestátně tyčí k nebesům. „Nádhera. Až na tohle,“ upozorní Ladislav Šmíd na obří poutač na úpatí kopce, který široko daleko vytrubuje, že právě v těch místech sídlí obří market pro všechny řemeslníky, natěrače, budovatele, kutily, všeuměly i neumětele.

„Jezdíme sem každoročně, jen minulé léto jsme zůstali v Kanadě. Plánovali jsme rodinu, což se nakonec povedlo,“ vypráví spokojeně Ladislav Šmíd.

Sedmiměsíční dvojčata Zoey a Ladislav mezitím s rodiči pózují při fotografování a když se je kanadská maminka Ashley snaží přimět k úsměvu, začnou se chechtat na celé kolo. Kolem poskakuje psík Jassman. Zkráceně Jass. Náš hostitel se ho několika krátkými anglickými povely zpacifikuje. „Štěká anglicky,“ utrousí.

Ladislav Šmíd se chystá na návrat v LiberciFoto Michal Beránek (Sport)

Šmíd v Liberci vyrostl, rád se tam vrací, žijí tam jeho rodiče. „Táta je zasloužilej zahradník,“ připomene zasloužilého obránce a člena české Síně slávy po otázce, kdo se mu přes rok stará o vegetaci kolem domu. Letošní léto se vydařilo, slunečných dnů bylo až moc a v podhůří Jizerských hor je i v parných dnech příjemně. Ale bývají roky, kdy tu celé týdny proprší.

Urostlý bek nevypadá jako opalovací typ. Ovšem přizná se, že jindy by s manželkou vyrazil po sezoně na dva týdny na dovolenou i někam jinam. „Ale máme malé děti, takže jsme letěli rovnou do Čech, abychom je všem ukázali a trochu si to užili tady,“ pokračuje obránce Flames.

Ladislav Šmíd spolu s dvojčatyFoto Michal Beránek (Sport)

Jeho žena Ashley pochází z Edmontonu, brali se před třemi lety v Praze. Na svatbu tenkrát přiletěli i parťáci z týmu Oilers, kde působil, než ho vyměnili k nesmiřitelným rivalům do Calgary. To bylo něco nepředstavitelného, něco takového se stalo teprve podruhé v historii.

V posledních měsících kolem něj naopak zavládlo až záhadné ticho. Do zápasu nastoupil Ladislav Šmíd naposledy 19. ledna, od té doby nic. Klub byl na informace taky skoupý, zprávy o jeho zdravotním stavu se omezily na neurčitá tvrzení o zranění horní části těla.

„Jak to, že jste si na mě vzpomněli?“ zeptal se v jednu chvíli veterán devíti sezon v NHL. No, právě i proto, že to mlčení trvalo už docela dlouho.

Rozhovor s Ladislavem Šmídem čtěte v Nedělním Sportu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud