6. listopadu 2015 • 14:09

Světová liga legend: Hokejisté Česka vyzvou Slovensko

Autor: asu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jim čtyřicet a více let, brusle už dávno pověsili na hřebík, ale hokejové zápasy jim chybí. Hokejoví veteráni v čele s legendárním Rusem Pavlem Burem proto pod záštitou IIHF založili Světovou ligu legend, do které se zapojí i česká reprezentace. Ta exhibiční soutěž zahájí 29. listopadu v Jihlavě proti Slovensku, vítěz duelu postoupí na lednové Final Four do Moskvy.



Světová liga veteránů bude oficiálně zahájena dnes v Helsinkách, kde proti sobě nastoupí týmy Finska a Švédska. Do zápasu mohou nastoupit hráči starší 45 let, každý tým ale může využít i služeb čtyř hráčů starších čtyřiceti let, kteří už prokazatelně ukončili hráčskou kariéru.

„Byli bychom spokojeni, kdyby do Jihlavy přišlo alespoň tři a půl tisíce diváků. Vstupenky jsme začali prodávat ve čtvrtek a během první půl hodiny jsme jich prodali zhruba dvě stě. Divácký zájem o to je, první ročník ukáže, jestli má projekt ekonomickou životaschopnost i do budoucna,“ prohlásil člen výkonného výboru ČSLH a jeden z organizátorů zápasu v Jihlavě Bedřich Ščerban.

Český tým povede trenér Jan „Gusta“ Havel, který v pátek na tiskové konferenci v Praze také oznámil předběžnou nominaci. Nechybí v ní například ani olympijští vítězové Jiří Šlégr a Pavel Patera.

„Utvořit konečnou nominaci nebude lehké. V širším kádru jsou hráči, kteří něco dokázali a hlavně chtějí hrát. Chceme uspět a postoupit do finále," podotkl Havel, kterého mrzí jen to, že ke startu v exhibici nepřemluvil bývalé útočníky Petra Nedvěda s Martinem Ručinským, kteří kariéru ukončili teprve nedávno.

Liga se bude hrát podle pravidel veteránského hokeje třikrát patnáct minut, hráči nesmí hrát do děla a střílet golfákem, po přestávkách se nebudou měnit strany, aby to bránící týmy měly blíž ke střídačkám. Při jakémkoliv faulu je automaticky pískáno trestné střílení.

„Respektujeme se, dáváme pozor, abychom někoho nezranili. Samozřejmě nám jde i o výsledek, ale hlavní motiv už je někde jinde. Jde o to, aby se legendy měly možnost setkávat i po skončení kariéry a připomněly se i svým fanouškům. I nám hokej chybí,“ řek Ščerban, který rovněž v nominaci českého týmu na zápas proti Slovensku nechybí.

Liga vyvrcholí v lednu v Rusku, kde se odehrají semifinálové a finálové zápasy. Až na konci letošního ročníku se pak rozhodne, zda bude turnaj pokračovat i v příštích letech. „První ročník ukáže, zda to bude finančně životaschopné. Není to nic laciného zaplatit hráčům cestování, stravu, nebo třeba ubytování,“ řekl Ščerban.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud