Matěj Hejda
3. června 2016 • 19:50

Hamrlík se vrací k hokeji. S Klímou bude trénovat v Kanadě děti

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před třemi lety ukončil hokejovou kariéru, příliš netušil, jak naloží s volným časem. Zatoužil procestovat svět a přání si splnil. Teď ale bývalému českému obránci Romanu Hamrlíkovi začal hokej znovu chybět. „Mluvil jsem o tom se svou přítelkyní. Chtěl bych předávat své zkušenosti těm nejmenším,“ vypráví Hamrlík v rozhovoru pro montrealský deník L´Oeil Regional.



A tak i tohle přání si dvaačtyřicetiletý bývalý obránce brzy splní. Počátkem července bude v montrealském Mont-Saint-Hilaire komplexu pořádat letní kemp pro mladé hokejisty. „Když jsem byl mladý, vždycky jsem byl obklopený obrovských množstvím lidí, kteří mě učili a ohromně mi pomohli v mé hokejové kariéře,“ vzpomínal obránce, jenž v NHL odehrál úctyhodných 1395 utkání.

„Po kariéře mě lákalo se podívat do Austrálie, Nového Zelandu a Japonska, poznat novou kulturu. Nechtěl jsem jen sedět doma na zadku. Teď bych se rád vrátil k hokeji. Získal jsem zkušenosti, které nelze někde koupit, rád bych je předal dál,“ vysvětluje svůj záměr odchovanec zlínského hokeje.

V Montrealu, kde v současnosti olympijský vítěz z Nagana žije se svou kanadskou přítelkyní, z počátku nebylo snadné najít vhodné prostory pro takový projekt. „Hledali jsme dlouho. Chtěl jsem, abychom měli s dětmi možnosti provozovat i různé další sporty. Naštěstí kousek je fotbalové a tenisové hřiště,“ pochvaluje si. 

Má k sobě českého parťáka 

Do projektu se český zadák nepouští sám. Výrazně mu bude pomáhat jeho bývalý český spoluhráč z Tampy Bay Petr Klíma. „Seznámili jsme se, když jsem v NHL začínal. Petr už tenkrát byl zkušený mazák, který vyhrál i Stanley Cup. Hodně mě tenkrát naučil a dál jsme zůstali kamarádi. On má s trénováním daleko větší zkušenosti než já. Má dvojčata, kterým pomáhal v hokejovém růstu a v Detroitu působil také jako kouč,“ chválí Hamrlík rodáka z Kadaně.

Hamrlík v rozhovoru pro frankofonní deník vysvětluje i proč se nakonec neusadil v rodném Zlíně a vrátil se zpět do Montrealu, kde strávil čtyři roky své úspěšné kariéry. „Když jsem před lety v NHL začínal, tak jsem byl absolutně přesvědčený, že se jednou vrátím domů. Pak se ale hodně věcí změnilo. Potkal jsem ženu z Quebecku a místní oblast si hodně oblíbil,“ vysvětluje hráč, který byl v roce 1992 draftovaný Tampou jako první v pořadí.

„Když jsem hrál za Canadiens, žil jsem v centru města. Měl jsem rád ten ruch. Užíval jsem si to. Teď jsme se ale přestěhovali na předměstí South Shore. Chodím se proběhnout do přírody, potřebuji víc klidu,“ usmívá se dvojnásobný účastník Světového poháru. 

Videodotazník k 15. výročí naganského zlata: odpovídá Roman Hamrlík
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud