Květoslav Šimek
5. srpna 2016 • 09:59

Baranka po vítkovické premiéře: Tři proti třem bude i o rozumu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé na sebe oblékl vítkovický dres a hned se mohl uvést gólem. Slovenský obránce Ivan Baranka (31), účastník dvou olympiád (2010 a 2014) a vicemistr světa z roku 2012, ovšem v závěru přípravného duelu na ledě prvoligového Havířova za stavu 2:1 přestřelil. Vítkovice nakonec vyhrály po nájezdech 3:2 a hned v prvním duelu si vyzkoušely prodloužení tří proti třem. "Ve Švédsku už jsem si minulý rok takový model prodloužení zažil a líbí se mi. Je to atraktivní i pro diváky," říká ostravská posila z Rögle.



Jaká pro vás byla vítkovická premiéra?
"Začátky jsou těžké, ledová plocha byla jaká byla, ale ta byla stejná i pro Havířov. A když mám hodnotit svůj osobní výkon, stále to nebylo takové, jak si představuji. První zápasy se trošku těžko dýchá na ledě, ale myslím, že čím víc bude zápasů, tím se budu i cítit lépe."

Pomohl by vám ke startu gól? Jednu velkou šanci jste měl...
"Ani nevím, jestli to brankář chytil, spíš si myslím, že jsem přestřelil. Puk skákal, trefil jsem jej ve vzduchu... Kdybych dal, bylo by po zápase. Ale když se netrefím v přípravě ani jednou a padne něco v lize, budu spokojený. Já nejsem člověk, který hledá svoje vlastní statistiky. Je pro mě důležité, aby se dařilo mužstvu a hokejem jsme se bavili."

Vyzkoušeli jste si hned i nový model prodloužení tří proti třem, jak se vám líbí?
"Ve Švédsku už jsem si minulý rok takový model prodloužení zažil a líbí se mi. Je to i trochu o rozumu. Někdo to chce silou rozhodnout a když jsou ti druzí trpělivější, mohou se dostat do nějakého přečíslení. To jsme viděli. Jsou tam nájezdy, přečíslení, bude to atraktivní i pro diváky."

Je to i šance pro beky se v takové situaci utrhnout do brejku?
"Právě, to je to. Člověk nad tím musí rozmýšlet, protože i obránce se může zapojit do brejku a pak za něj musí druzí zaskočit. Ano, je to i šance i pro beka."

V týmu máte brankáře Bartošáka, který je z Ameriky zvyklý hodně rozehrávat holí. Dá se i tohle v prodloužení využít?
"Určitě. Když brankář vidí, že druhý tým třeba střídá a je vyhozený puk, může toho využít. Urychlit hru. Samozřejmě to je vítaná situace v každé části hry, když brankář takto s rozehrávkou pomáhá. Nejen obráncům, ale celé pětce s rozehrávkou."

AZ Havířov 2010 - HC VÍTKOVICE STEEL 2:3 SN (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)

Branky: 29. Štumpf (Maruna, Lenďák), 60. Drtil (Maruna) – 28. Vandas (Kolouch, Kucsera), 32. Vandas (Kolouch, Kucsera). Vítkovické nájezdy: Kucsera -, Koluch +, Olesz -, Roman +

HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš - Baranka, Urbanec, Výtisk, D. Krenželok, Sloboda, Klok, L. Kovář, Puzič - E. Němec, Roman, Zdráhal - Szturc, Balán, Olesz - Kucsera, Kolouch, Vandas - D. Kafka, Illéš, Tomi.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud