Adam Sušovský
30. listopadu 2016 • 12:32

Jak se žije Čechům v AHL? Tuhý boj, málo peněz a sobectví spoluhráčů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z USA | Farma. Slovo, které hokejisté s ambicemi opravdu neslyší rádi. „Nikdo tady nechce hrát, každý chce nahoru,“ přiznává obránce Vojtěch Mozík, další s ním souhlasí. Deník Sport navštívil zápas American Hockey League, kterou hráči hrají jen z přesvědčení, že se prokoušou do nejlepší ligy světa. Za minimum peněz jedou nadoraz a nesmí polevit. Dlouho se to vydržet nedá. Někdy jsou zápasy pořádná řežba.



Když se v kabině Albany Devils po zápase objevili čeští reportéři, byl z toho slušný povyk. Vedle regionální televize to byli jediní zástupci médií, kteří zápas sledovali.

V Americe druhá nejlepší hokejová liga kontinentu nikoho moc nebere. Ale zdaleka to nebyl jediný paranormální jev: Devils vyhráli 4:2 a obránce Vojtěch Mozík seděl v koutě kabiny totálně bez nálady.

„Vidíte sami, že tady nechodí ani diváci, každý hraje sám na sebe. Kolikrát mám napřaženo na střelu z jedničky a spoluhráč mi to stejně nenahraje, abych náhodou nedal gól. Chci hrát za New Jersey,“ říká nezvykle otevřeně.

Jeho tým je s průměrem 3352 druhým nejméně navštěvovaným klubem AHL, na nedaleké Providence či Hershey chodí diváků i třikrát víc. Ale o to tady teď nejde.

Ve stejné soutěži začaly kariéry Tomáše Plekance , Davida Krejčího a dalších českých hvězd, taky tam život několika talentovaných hokejistů úplně zanikl. U nás se o AHL mnoho neví, zajímavá začíná být až ve chvíli, kdy se některý z českých hráčů dostane do finále a třeba vyhraje Calder Cup.

Jandač soutěž mapuje

Dokonce ani trenéři reprezentace o tamní hráče nejevili zájem, přitom by řada z nich na mistrovství světa klidně mohla jet. Že soutěž nemá kvalitu? Tak na to zapomeňte. Josef Jandač z kraje týdne přiznal, že v květnu do Paříže někoho z dvaceti českých zástupců klidně vezme. „Jirka Fischer i Venca Prospal je podrobně sledují, mapujeme to,“ řekl Jandač větu, kterou Češi v Albany rádi slyšeli. „Zahrát si za reprezentaci by byl sen,“ usmívají se obránce Vojtěch Mozík s útočníkem Petrem Strakou.

Oba v Albany drží pouze vidina toho, že se prokoušou do NHL. Mozíka si v minulé sezoně New Jersey stáhlo na sedm zápasů, letos 21letý obránce na telefon generálního manažera čeká marně a v hlavě mu to trošku šrotuje. „Musím si to tady vyžrat. Pak si toho třeba budu více vážit,“ dodává.

Vojtěch Mozík na premiéru v tomto ročníku NHL zatím čeká
Vojtěch Mozík na premiéru v tomto ročníku NHL zatím čeká

Do Ameriky odcházel z pozice jednoho z nejlepších extraligových obránců a jako český reprezentant, který na poslední chvíli přišel o nominaci na MS v Praze. Doma si mohl říct o lepší gáži, nebo zkusit podepsat v Rusku. Dnes by byl v klidu.

„Na peníze tady nesmíte myslet, jinak by to bylo špatné. Já si na ně nejprve chci sáhnout sportovní cestou,“ říká. Při podpisu smlouvy si věřil. Kdyby hrál NHL, vydělá si za rok přes 900 tisíc dolarů (cca 24 milionů korun) a mohl by si pískat. Místo toho je na farmě, kde jeho plat vinou dvoucestné smlouvy spadl ani ne na desetinu.

Ze 65 tisíc dolarů téměř polovinu zdaní, zbytek stačí tak na nájem a jídlo. Žádné úspory, žádný luxus. I v extralize by si Mozík, Straka a další vydělali více peněz. Pokud se letos neprosadí, bude příští léto jejich návrat domů téma. A vůbec nikdo se tomu nemůže divit.

Je to nejnáročnější liga na světě

„Je to na palici. Pořád musíte něco někomu dokazovat a nesmíte polevit,“ říká Mozík, který o NHL přišel v letním kempu. „Slyšel jsem, že jsem ho měl dobrý, ale nic si za to nekoupil. Jsem zase na farmě,“ odsekne. Je teď sice trochu zpruzelý, ale svého rozhodnutí prokousávat se do nejlepší ligy světa přes Albany pořád nelituje. „Hokejově se i tady posouvám.“

Stejný osud jako Mozíka potkal i zavedené české značky. AHL letos hrají Ondřej Pavelec nebo Zbyněk a Milan Michálkové. Oproti ostatním mají jednu velkou výhodu. Kvůli jednocestným kontraktům jim nikdo nemůže na peníze sáhnout, třeba Pavelec tak i na farmě bere svých téměř sto milionů korun.

Ale nemyslete si, i je to o třídu níž ubíjí. AHL je možná nejnáročnější soutěž na světě, svým způsobem jdou tady i peníze stranou. Bruslařsky česká extraliga nemá šanci stíhat, zápasy AHL se hrají v pořádném tempu. Techniku nahrazuje extrémní tvrdost. Zákroků na hraně nebo daleko za ní najdete v každém zápase několik. Tvrdé hity, bitky. Vše stojí strašnou spoustu sil.

Divák v hledišti se baví, ale hokejisté si kolikrát sáhnou na dno. Týmy v takovém tempu hrají každý víkend tři zápasy ve třech dnech. Pátek, sobota i neděle. Čas od času jim liga vloží do kalendáře navíc zápas uprostřed týdne. „To je na tom to nejtěžší,“ řekne vám každý.

NHL nabízí oproti AHL naprostou pohodu

„Flyers mě jednou povolali na tři zápasy NHL, oproti tomuhle to byla naprostá pohoda,“ sní Straka zase o cestách na zápasy tryskáčem a pobytu v luxusních hotelech. V AHL na takové podmínky může zapomenout.

„Arénu pro zápasy máme hezkou, ale v té tréninkové to vypadá jak v Praze na Kobře. Malá kabinka, zima,“ popisuje Mozík. Mezi městy se týmy kodrcají autobusy, občas je to hodně náročné. Hlavně když jsou zácpy.

„Ptal se mě na tu ligu i Jarda Jágr . Říkal jsem mu, že je tam hodně talentovaných kluků, co stoprocentně budou NHL hrát. Zápasy mají rychlost, ale chybí v nich kvalita. Ti kluci jsou ještě zbrklí, nejsou tak chytří,“ říká obránce Jakub Kindl .

Ten na rozdíl od jiných krajanů měl štěstí. Před deseti dny ho z AHL vysvobodil telefonát generálního manažera Floridy Panthers.

Co je AHL?

 

* American Hockey League byla byla založena v roce 1936

* hraje ji třicet týmů (28 z USA a 2 z Kanady) a každý z nich má kontrakt s klubem z NHL, jemuž slouží jako farmářské mužstvo

* vítěz získává Calder Cup, v minulosti ho vyhráli například Vladimír Vůjtek, Václav Varaďa, Milan Hnilička, Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth, Radko Gudas, Ondřej Palát či Petr Mrázek

* 12 hráčů týmu musí mít odehráno méně než 260 zápasů v profesionálním hokeji a 1 méně než 320 (počítají se do nich NHL, AHL a evropské ligy)

* AHL je otevřena pouze hráčům nad 18 let

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud