22. února 2018 • 13:08

Jak končilo Nagano? Stohy faxů a šéf NHL v české šatně, vypráví Hašek

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzpomínáte? Dnes je to přesně 20 let. Petr Svoboda vypnul síťku za zády ruského brankáře Michaila Štalenkova a nasměroval české hokejisty k historickému olympijskému zlatu. Nagano 1998. Turnaj století žije v srdcích fanoušků i dávno po svém skončení. Své naganské vzpomínky přidaly pro kamery iSport TV František Kučera, Dominik Hašek a Slavomír Lener.



Hlavním tématem povídání se třemi přímými aktéry naganského turnaje byly oslavy a nezapomenutelné přivítání, kterého se českým hokejistům dostalo po příletu do Prahy na Staroměstském náměstí a potom také v zámoří.

"Bylo to poprvé, co lidi se svými dětmi spontánně vyšli v Česku do ulic. Předtím po MS ve Vídni 1996, kdy jsme také vyhráli zlato, se nic takového nestalo. Takže pro mě není překvapivé, že duch Nagana žije mezi lidmi dál, i když je tomu už 20 let. Nikdy to nic nemůže překonat, ty tehdejší děti vyspěli a vzpomínají na to dál," má jasno obránce František Kučera.

Zábavný postřeh přidal i brankář Dominik Hašek , klíčová postava zlatého mančaftu. "Teď to možná zní úsměvně, ale my kluci z NHL jsme tehdy měli mobily, velkou vymoženost, takže jsme mohli komunikovat s Českou republikou už během turnaje. Tušili jsme, že se něco děje. Tehdy nebyly maily, takže nám všechno chodilo faxem, stohy faxů dávaly tušit, že tím lidé doma žijí," řekl Hašek.

Přesto atmosféra v Praze po návratu domů hráče ohromila. "Na to, co jsme pak viděli v Praze na vlastní oči, nás faxy připravit nedokázaly. Bylo to neskutečné a naprosto nezapomenutelné. A také náročné, pro mě i moji rodinu. V jakémkoliv prostředí, kam zavítám, je Nagano pojem a lidé jsou na to hrdí. Každý ví, co ten den dělal, pamatuje si každou situaci na ledové ploše, komentář z televize, myslím, že se nás na to budou ptát i za dvacet let."

VIDEO | Podívejte se na celou diskuzi, ve které Kučera, Lener a Hašek v zpomínají na Nagano

NHL slavila Nagano: v Buffalu zpíval hymnu Matuška, let do Prahy povolil Gary Bettman
Video se připravuje ...

Už před finálovým skalpem ruského výběru (1:0) se rozhodlo, že národní tým poletí do Prahy vládním leteckým speciálem (PŘÍBĚH LETU Z NAGANA ČTĚTE ZDE>>>), přestože se hráči NHL měli hlásit ve svých klubech. "Po finále do kabiny přišel šéf NHL Gary Bettman a řekl, ať si užijeme oslavy i Prahu, že to v našich klubech domluví, ať se o nic nestaráme. Bylo to skvělé, letěli všichni, kromě Petra Svobody, ten se vracel rovnou do Philadelphie," zavzpomínal Hašek.

"Mě až dojalo, jakého přivítání se klukům dostalo v zámoří. Bylo to neskutečné, ale v každém klubu proběhlo něco, nějaká speciální akce," přidal svůj pohled trenér Slavomír Lener.

Jeho slova potvrdil Hašek. "Doufal jsem, že alespoň v Buffalu budu mít klid, ale spletl jsem se. Na letišti bylo asi dva tisíce lidí a deset televizních štábů, neskutečný. V naší čtvrti si pak lidi ušili české vlajky a měli je vyvěšené z oken," smál se Hašek.

"Druhý den jsme hráli, já chtěl chytat. Vedení klubu poslala no Floridu letadlo pro Waldemara Matušku , aby nám zazpíval hymnu a znovu předal zlaté medaile. Až pak byla kanadská a americká hymna. To se myslím nikdy v historii NHL nestala," doplnil Hašek.

Jak probíhal zlatý let z Nagana? Vzpomínají Čechmánek i s posádkou letu
Video se připravuje ...

Sport Speciál: 20 let od zázraku 

Neobyčejný rozhovor: Dominik Hašek s dcerou Dominikou

Divoké historky: co jste (asi) neznali ze zákulisí Nagana

Fenomén: Ivan Hlinka

Zpověď poražené legendy: Wayne Gretzky

Jak jsem zkazil nájezd: Brendan Shanahan

Rozhovor: Sergej Fjodorov

Plakát: hrdinové po 20 letech

Co dnes dělají: představení všech 23 zlatých hochů

Reportáž: letadlo a posádka, která vrátila šampiony domů

Mapa: kde začínali olympijští vítězové

Analýza: co udělalo s českým hokejem japonské zlato?

Komentované onlajny: jak se hrálo play off

Fakta: výsledky, statistiky a soupisky turnaje


Jak objednat magazín NAGANO přes SMS?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: NAGANO18 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ 

Příklad: NAGANO18 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Magazín ke dvacátému výročí vítězství v Naganu je v prodeji od pondělí Magazín ke dvacátému výročí vítězství v Naganu je v prodeji od pondělíFoto Sport
 

Richard Šmehlík, Jaromír Jágr a Dominik Hašek vzpomínají na Nagano
Richard Šmehlík, Jaromír Jágr a Dominik Hašek vzpomínají na Nagano

Byla jsem neskutečně pyšná, Ivan to všechno zlehčoval, vzpomíná Liběna Hlinková na Nagano
Video se připravuje ...

Co si pamatují zlatí hoši z Nagana? Podívejte se na vědomostní test!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud